Kirkkojärvi jäätyi uudelleen

Jäät lähtivät Lempäälän Kirkkojärvestä tiistaina 11.maaliskuuta lämpötilan hipoessa seitsemää astetta plussan puolella. Järvi jäätyi uudelleen  17.maaliskuuta lämpötilan pudotessa reilut 13 astetta yön aikana.

Jäidenlähtöjä ja jäätymistä voi esiintyä kevään aikana useamminkin, sillä vesi on äärimmäisen kylmää. Jäätymispisteen jatkuva läheisyys on aiheuttanut päänvaivaa pilkkijöille ja luistelijoille lähes koko talven, mutta kaloille se tarkoittaa erityisen hankalia olosuhteita. Tieteen kuvalehti (10/2000) valottaa kalojen olotilaa:

Monet kylmien seutujen kalalajit ovat sopeutuneet evoluutionsa aikana nollan asteen tuntumassa oleviin veden lämpötiloihin. Vesi ei saa kuitenkaan olla niin kylmää, että kalojen kudoksiin alkaa muodostua jäätä. Solujen jäätymisellä on aina kohtalokkaat seuraukset: yksikään kalalaji ei kestä edes lyhytaikaista jäätymistä, sillä jää vahingoittaa solujen rakenteita niin pahoin, että vauriot eivät korjaudu. Vain siinä tapauksessa, että jäätyminen rajoittuu kalan elintoimintojen kannalta toissijaisiin elimistön osiin, kala voi säilyä ”pakastumisesta” hengissä. Useimmat kalat kuolevat, kun veden lämpötila laskee -0,7 asteeseen. Vain jotkin arktiset ja antarktiset kalalajit voivat elää tätä kylmemmässä vedessä.

jäät3

Myllyrannassa jään kestävyyttä oli testattu kiviä heittämällä. Viikko sitten Kirkkoselkä oli jäästä vapaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?