Oluet voivat joutua tiskin alle

Keinot alkoholista johtuvien haittojen vähentämiseksi jakavat jyrkästi mielipiteitä. Kun joskus aikaisemmin tuntui poliittisten puolueiden välillä vallitsevan suurehkokin yksimielisyys siitä, että viinit olisi saatava ”maitokauppoihin”, nyt väläytellään juomien alkoholipitoisuuksien laimentamista ja oluen ja muiden alkoholipitoisten juomien myyntiaikojen supistamista kaupoissa.
Alkoholilain uudistuspaketti on laaja ja monitahoinen. Kaikki on vielä auki, mutta ymmärrettävästi ehdotukset kuumentavat kaupan- sekä matkailu- ja ravintola-alaa. Paitsi kansanterveydestä, kyseessä on myös viinan työllistävästä vaikutuksesta, bisneksestä.
Alkoholilain kokonaisuudistuksen tarkoituksena on hallitusohjleman mukaan ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja. Tarpeita alkoholilain uudistamiselle on; keinoista ei tunnuta pääsevän kovin oikoisesti yksimielisyyteen. Alkoholilainsäädäntöä on aiemmin uudistettu kolme kertaa, vuosina 1932, 1968 ja 1994. Kaikissa uudistuksissa on lisätty alkoholijuomien saatavuutta. Saavutetuista eduista pidetään kiinni tässäkin.
Alkoholijuomien kulutus, erityisesti humalajuominen, sekä alkoholista aiheutuvat haitat ovat lisääntyneet vuosikymmeniä. Tupakointi näyttäisi vähentyneen. Auttaisiko myös alkoholituotteiden piilottaminen kaupan hyllyiltä?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?