Oluet voivat joutua tiskin alle

Keinot alkoholista johtuvien haittojen vähentämiseksi jakavat jyrkästi mielipiteitä. Kun joskus aikaisemmin tuntui poliittisten puolueiden välillä vallitsevan suurehkokin yksimielisyys siitä, että viinit olisi saatava ”maitokauppoihin”, nyt väläytellään juomien alkoholipitoisuuksien laimentamista ja oluen ja muiden alkoholipitoisten juomien myyntiaikojen supistamista kaupoissa.
Alkoholilain uudistuspaketti on laaja ja monitahoinen. Kaikki on vielä auki, mutta ymmärrettävästi ehdotukset kuumentavat kaupan- sekä matkailu- ja ravintola-alaa. Paitsi kansanterveydestä, kyseessä on myös viinan työllistävästä vaikutuksesta, bisneksestä.
Alkoholilain kokonaisuudistuksen tarkoituksena on hallitusohjleman mukaan ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja. Tarpeita alkoholilain uudistamiselle on; keinoista ei tunnuta pääsevän kovin oikoisesti yksimielisyyteen. Alkoholilainsäädäntöä on aiemmin uudistettu kolme kertaa, vuosina 1932, 1968 ja 1994. Kaikissa uudistuksissa on lisätty alkoholijuomien saatavuutta. Saavutetuista eduista pidetään kiinni tässäkin.
Alkoholijuomien kulutus, erityisesti humalajuominen, sekä alkoholista aiheutuvat haitat ovat lisääntyneet vuosikymmeniä. Tupakointi näyttäisi vähentyneen. Auttaisiko myös alkoholituotteiden piilottaminen kaupan hyllyiltä?

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>