Maratonilla runoillaan luonnosta

Runoilija Jenni Haukio esiintyy Lempäälän runomaratonilla Lempäälässä 5. huhtikuuta. Kuva: Ville Hytönen

Jenni Haukio esiintyy Lempäälän runomaratonilla Lempäälässä 5. huhtikuuta. Kuva: Ville Hytönen

Runoilija Jenni Haukio saapuu vieraaksi Lempäälän 14. runomaratonille lauantaina 5. huhtikuuta. Tapahtuman teemana on luonto otsikolla Luonnollisesti!

Tapahtuman suojelijana toimivan Haukion esikoiskokoelma julkaistiin vuonna 1999, kun hän voitti käsikirjoituksellaan Paitasi on pujahtanut ylleni valtakunnallisen Runo Kaarina -kilpailun. Lisäksi Haukio on kirjoittanut kokoelmat Siellä minne kuuluisi vihreää ja maata (2003), Sinä kuulet sen soiton (2009) sekä yhdessä Kate Foxin kanssa kaksikielisen teoksen We are not stone vuonna 2006.

Runomaratonilla Jenni Haukio lukee runojaan, kertoo luontosuhteestaan ja signeeraa kirjojaan.

Koko päivän kestävässä tapahtumassa Lempäälän työväentalon lavalle nousee myös tamperelaisrunoilija Tuija Välipakka, jolta ilmestyi helmikuussa kuolema-aiheinen kokoelma Take away. Haikuja ja lyhytlyriikkaa tuo maratonille helsinkiläinen nuori esikoisrunoilija Niklas Salmi. Häneltä on tänä vuonna julkaistu kiitetty teos Siipimobiili, jonka runojen maailmassa ihminen on osa luontoa.

Vesilahtelainen runoilija Satu Kaikkonen esittää vuodenaikoihin kietoutuvia välähdyksenomaisia luontorunojaan. Kansainvälisesti verkostoitunut Kaikkonen on erikoistunut muun muassa visuaaliseen ja äänirunouteen. Lempääläiskirjailija Kirsti Kuronen esittää runoja tuoreesta hyväntekeväisyyskokoelmastaan Väärää verta. Sana- ja kuvataiteilija Epi Ylisen ohjelmassa yhdistyvät runous ja valokuvat.

Lausuntaa tarjoilevat Päivikki Dahlmanin Iloinen pisara, näyttelijä Matti Nurminen ja Rutistus-runoryhmän ihmisluontoa käsittelevä teos Työ tekijäänsä niittää, joka koostuu 2000-luvun runoista. Viime vuonna ilmestyneitä runokirjoja vinkkaa yleisölle kirjastonhoitaja Sari Musakka. Musiikista vastaa Kaksoispiste-duo, ja lapsille tervehdyksen tuo Risto Räppääjä -elokuvan tähti Samuel Shipway.

– Perinteiseen tapaan myös yleisö pääsee osallistumaan: suosittu runobingo haastaa mukaan runontekoon ja vapaat lavatuokiot ovat avoimia kaikille, kertoo Heikki Hult, joka juontaa tapahtuman yhdessä Kirsti Kurosen kanssa.

Maratonille on vapaa pääsy. Kahvituksesta huolehtivat tuttuun tyyliin Vesilahden yläasteen oppilaat.

Runomaratonin järjestää Lempäälän Runo ja Sanataide ry, jonka puheenjohtajana toimii Heikki Hult, sihteerinä Sari Musakka, varapuheenjohtajana Kirsti Kuronen ja rahastonhoitajana Ilkka Mäkinen. Hallitukseen kuuluvat lisäksi Tanja Hällstén-Huuki ja Jyrki Toivonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?