Lukion ilma on todistetusti hyvälaatuista

Ilmanvaihtojärjestelmän uusimisesta vastaa Janne Jokiharju Peltisepänliike Jokiharjusta. Taka-alalla rehtori Erkki Hytönen, joka on tyytyväinen uusittuun laitteistoon.

Lukion ilmanvaihtojärjestelmän uusimisesta vastaa Janne Jokiharju Peltisepänliike Jokiharjusta. Taka-alalla rehtori Erkki Hytönen, joka on tyytyväinen uusittuun laitteistoon.

Lempäälän lukio sisäilma on nyt täysin puhdasta. Tieto käy ilmi vastikään valmistuneista mittauksista, jotka on tehnyt mikrobilaboratorio KiraLab. Laboratorion mittausten mukaan kaikkien lukion luokkahuoneiden ilma on hyvälaatuista.

Reilu vuosi sitten Lempäälän lukion luokasta 30 paljastui homelöydös. Luokan ilmanvaihto uusittiin ja ilmavuotopaikat tiivistettiin kesän aikana.

Luokka 30 ei ole ollut homelöydöksen jälkeen varsinaisessa opetuskäytössä. Lukion rehtori Erkki Hytönen kertoo, että syksyllä luokassa pidettiin yksi oppitunti, mutta opetusta ei jatkettu, koska ilmanlaadusta ei ollut varmuutta. Joitain oireitakin ilmeni.

– Halusimme varmistaa, että sisäilma on remontin jälkeen kunnossa. Nyt, kun mittaukset vihdoin ovat valmistuneet, luokassa voi taas opettaa, kommentoi Hytönen.

– Oireet johtuivat ilmeisesti siitä, että luokkatilaa ei ollut puhdistettu kunnolla. Ilmassa  ei mitään ongelmaa ole, sen osoittavat KiraLabin mittauksetkin.

Luokkatila 30 on sittemmin puhdistettu ja otsonoitu eli hajusaneerattu. Hytösen mukaan tänä keväänä luokassa ei opetusta järjestetä.

– Tilat Lempäälän lukiossa riittävät hyvin, sillä abit ovat jo opintonsa kirjoituksia lukuun ottamatta päättäneet. Jatkamme oppitunteja luokassa 30 syksyllä.

Kuvan etualalla uusi ilmanvaihtolaitteisto. Takana, kuvan alareunassa, näkyy aiemmin käytössä ollut tuloilmasäleikkö.

Kuvan etualalla uusi ilmanvaihtolaitteisto puhaltaa sisälle puhdasta ilmaa. Taaempana, kuvan vasemmassa alareunassa, näkyy aiemmin käytössä ollut tuloilmasäleikkö.

Ilmanvaihto kokonaan uusiksi

Parhaillaan lukion tiloissa laitetaan koko ilmanvaihtokalusto uuteen uskoon. Ilmanvaihdon uusimisesta vastaa Peltisepänliike Jokiharjun Janne Jokiharju, yhdessä  LVI-insinööri Päivi Liejumäen kanssa.

Viime kesänä ilmanvaihtokone uusittiin lukion uudessa osassa eli rakennuksen pohjoispään tiloissa. Mukana on nyt myös lämmön talteenotto. Lisäksi ilmanvaihtokanavat nuohottiin ja pinnotettiin.

Helmi–huhtikuun aikana lukion vanhaan osaan vedetään uudet ilmanvaihtokanavat.

Jokiharju kertoo, että rakennuksen vanha ilmanvaihtojärjestelmä oli aikansa elänyt. Lukion ilmanpainesuhde ei ollut kunnossa. Ongelma on yleinen vanhoissa rakennuksissa.

– Monessa luokkahuoneessa ilma jäi vain kiertämään katonrajassa. Uudet laitteet pitävät huolen siitä, että ilma vaihtuu hallitusti kaikkialla, myös sillä alueella, missä ihmiset oleskelevat, sanoo Jokiharju.

Oppilailla ei ole juurikaan oireita

Erkki Hytönen huomauttaa, että eniten sisäilmaongelmista ovat kärsineet opettajat, jotka ovat altistuneet haitallisille mikrobeille yhtäjaksoisesti pitkäksi aikaa. Rehtorin mukaan vain muutama oppilas on ollut terveydenhoitajaan yhteyksissä sisäilmasta johtuvien oireiden vuoksi.

Hytösellä on myös antaa hyvä vinkki sisäilman laadun kohentamiseksi kouluissa ylipäätään.

– Kyllähän sisäilman laatu paranisi huomattavasti, jos koko koulu poistuisi välitunnin ajaksi ulos ja luokat tuulettaisiin, Hytönen naurahtaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?