Tampere kiirehtisi Vuores-keskusta

 Suunnittelualueen pinta-ala on noin 44 hehtaaria. Se sijaitsee Lempäälän pohjoisrajalla Vuoreksen alueella Ruskontien ja Koipijärven välissä. Kuva: Erkki Koivisto

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 44 hehtaaria. Se sijaitsee Lempäälän pohjoisrajalla Vuoreksen alueella Ruskontien ja Koipijärven välissä. Kuva: Erkki Koivisto

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta toteaa tiistaina 18. maaliskuuta Lempäälän kunnalle Vuoreksen Anniston asemakaavan ehdotuksesta antamassa lausunnossaan, että alueelle osoitetut kerrostalorakentamisen alueet tulisi ottaa ensi vaiheessa asemakaavoituksen kohteeksi. Se mahdollistaisi lautakunnan mukaan tuetun asuntotuotannon sijoittumisen tasapainoisesti kuntien alueelle.

Lautakunta on todennut jo Anniston kaavaluonnoksista, että Lempäälä ei ota alueen kehittämisessä alusta alkaen huomioon Vuoreksen alueella jo valmista kunnallistekniikkaa ja peruspalveluja, vaan Lempäälä on käynnistämässä Vuoreksen yhteisen yleiskaavan toteuttamisen asemakaavoittamalla ensimmäiseksi väljää omakotitaloasutusta sekä kehittämällä Anniston kyläaluetta.

Yhdyskuntalautakunnan mukaan Vuoresta olisi toteutettava yhtenä kokonaisuutena. Vuoreksen koulun mitoituksessa on varauduttu Lempäälän puolen asukkaiden koulupalvelujen tarpeisiin. Lautakunnan mukaan asemakaavassa mainittu Anniston koulu pientalovaltaisen alueen tarpeita varten ei ole perusteltu.

– Tampereen kaupungilla on valmis projektiorganisaatio, joka voi tarvittaessa ottaa vastuulleen myös Lempäälän puolella Vuoreksen osayleiskaavassa osoitetun maankäytön toteuttamisen, mikäli kunnat yhteisesti tällaiseen ratkaisuun päätyvät, Tampereen yhdyskuntalautakunta lausuu.

Lempäälän ja Tampereen yhteistyönä laatiman Vuoreksen osayleiskaavan nyt asemakaavoitettava alue on osoitettu kyläkeskuksen alueeksi tai väljäksi pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi, jossa on lähivirkistysaluetta ja maa- ja metsätalousaluetta. Kaavaehdotuksessa alueelle esitetään erillispientalovaltaista asutusta ja olemassa olevan asutuksen tiivistämistä

Rasimus: ”Asutuksen painopiste aivan Tampereen rajalla ei ole ongelma”

 

Lempäälän kunnan kaavoituspäällikkö Ilari Rasimuksen mukaan Tampereen yhdyskuntalautakunnan kannanotto ei suinkaan merkitse periaatteellista muutosesitystä Anniston asemakaavaehdotukseen.

– Anniston asemakaavaehdotus perustuu Vuoreksen yhteisessä osayleiskaavassa hyväksyttyyn ratkaisuun, joka on varsin pienimittakaavaista rakentamista. Tampereen kannanotto, jonka he esittivät kutakuinkin samansisältöisenä jo Anniston asemakaavan luonnosvaiheesta, tarkoittaa sitä, että Lempäälän olisi lautakunnan mielestä pitänyt Anniston asemesta aloittaa asemakaavoitus niistä alueista, jotka Vuoreksen yhteisessä osayleiskaavassa on osoitettu tehokkaampaan rakentamiseen eli kerrostalovaltaisista alueista. Näistä tehokkaampaan rakentamiseen yleiskaavassa osoitetuista alueista olemme kaavoitusohjelmaamme sisällyttäneet jo kaikkein keskeisimmän eli Vuores-keskuksen Lempäälän puoleisen alueen.

Anniston asemakaavaehdotus ei sisällä kerrostalorakentamista. Sen sijaan nyt käynnistymässä oleva Vuores-keskuksen suunnittelu sisältää Rasimuksen mukaan varmasti huomattavan määrän asuntorakentamista, myös kerrostalorakentamista.

Rasimuksen mukaan Lempäälä on juuri tekemässä yleissuunnitelman hankintapäätöstä saamiensa suunnittelutarjousten perusteella, ja alueen yleissuunnitelma laaditaan kuluvan vuoden aikana. Ensi talvena päästään asemakaavoittamaan Tampereen tarkoittamaa kerrostalovaltaisempaa aluetta.

– Anniston asemakaava on ollut ihan järkevää tehdä ikään kuin alta pois, jotta alueen osalliset saavat varmuuden alueen maankäytöstä. Massiivisempaa rakentamista sisältävä Vuores-keskus siihen liittyvine alueineen on valmiin Anniston kaavan jälkeen varmasti helpompi viedä läpi, kun mahdollisesti Annistoon ulottuvat vaikutukset eivät enää aseta Anniston maankäyttöratkaisuja kyseenalaisiksi, Rasimus toteaa.

Lempäälä on vahvasti rakenteeltaan moottoritien suuntainen nauhataajama, jossa on keskustan lisäksi asutuskeskukset Kuljussa ja Sääksjärvellä. Rasimuksen mukaan Vuores sijoittuu Tampereen ja Lempäälän rajalle seudullisessa mittakaavassa luontevasti osaksi seudun yhdyskuntarakennetta.

– Alue on tietysti erillään Lempäälän nauhataajamasta, ja myös joukkoliikenneratkaisut ovat toisenlaiset. Sinänsä, merkittävä asutuksen painopiste aivan Tampereen rajalla ei ole ongelma, pääosin palvelut hoidetaan sopimuksen mukaisesti Tampereen puolella. Mielestäni Lempäälän kunnan alueella voi hyvin sijaita sellaisiakin asuinalueita, jotka luontevasti liittyvät kuntarajan toisella puolen olevaan rakenteeseen. Tämähän on nykyisin seudullamme väistämätöntä, Rasimus näkee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?