Ex-kuntaministeri Tapani Tölli Lempäälässä

Tapani Tölli kävi puhumassa Lempäälässä tiistaina 18. maaliskuuta. Kuva: Riitta Halme

Tapani Tölli kävi puhumassa Lempäälässä tiistaina 18. maaliskuuta. Kuva: Riitta Halme

– Hallituksen ajaman kuntauudistuksen taloudellisista vaikutuksista ei ole esitetty arviota, vaikka tällaista arviota on moneen kertaan eduskunnassa kysytty. Kuitenkin pakkoliitoksia perustellaan ”merkittävillä valtiontaloudellisilla vaikutuksilla”, totesi Lempäälässä 18. maaliskuuta vieraillut kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.).

Tölli arvosteli sitä, että kuntauudistus on pelkistetty kuntaliitoksiksi palvelujen uudistamisen sijasta.

Kuntaliitospainotus johtuu siitä, että hallitusneuvotteluissa suppea joukko kirjasi hallitusohjelmaan tavoitteen ”elinvoimaisesta kuntarakenteesta, joka perustuu vahvoihin peruskuntiin”. Asiantuntijoita ei kuultu.  Kun näitä vahvoja peruskuntia ei suoraan rohjettu nimetä, puhuttiin ”selvitysalueista”. Siitä kehkeytyi edelleen kanta, että vastuukunta vastaisi yhteistyöalueen kaikesta SOTEsta.

Tölli korosti, että SOTE on uudistusten ydin. Jos se ratkeaa järkevästi, voidaan kuntarakenne jättää vapaalle toteutukselle, jossa kunnat itse päättävät, mikä niille on parasta.

Yleisökysymykseen Rauno Saaren seutuselvityksestä Tölli vastasi, että Saaren raportti ja jatkoselvitys ovat hyödyllisiä. Seutukaupunki-ajatusta ei kannata ampua suoralta kädeltä alas. Sitä kannattaa selvittää. Katsoa rauhassa ja päättää sitten. Olennaista on ero palvelujen järjestäjän ja tuottajan välillä. On tärkeää, että meillä on vaihtoehtoja. Tölli ei olisi fundamentalisti tällaisissa asioissa. Pitää kuitenkin samalla katsoa, mitä tapahtuu maakunnassa seuturajojen toisella puolen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?