Liekehtivä Aino-Kaisa Saarinen nosti Kisattaret pronssille

Maija Saarinen (vas.), Mervi Pesu ja Aino-Kaisa Saarinen pari minuuttia pronssihiihdon jälkeen jo hengitys tasaantuneena. Kuva: Antero Korhonen

Keväinen aurinko häikäisi ja kultasi Maija Saarisen (vas.), Mervi Pesun ja Aino-Kaisa Saarisen pronssimitalit. Kuva: Antero Korhonen.

 

 

– Voihan vitsi, että olin liekeissä. Enpä muista, koska viimeksi olen luistelussa noussut oikein loikalle, hehkutti kaksinkertainen olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen Jyväskylässä, kun hän oli megalomaanisella ankkuriosuudellaan nostanut seuransa Lempäälän Kisan sen historian ensimmäiseen yleisen sarjan SM-viestimitalille.

Vaikka mitalin väri oli pronssinen, se maistui lempääläisten suussa kultaiselta, niin hiihtäjien kuin seurajohdonkin.

– Olihan tämä iso juttu seurallekin, siellä on aktiivista porukkaa tekemässä työtä lempääläisen hiihdon eteen, alleviivasi viestitrion toinen jäsen Mervi Pesu mitalin arvoa.

Lempääläisen hiihtourheilun voikin hyvin perustein olevan nousussa, sillä myös mieskvartetti teki viestissä hyvää jälkeä ollen sijalla 24. Unohtaa ei sovi Kisan hyvää jälkikasvua sekä erinomaisen toimivaa lasten hiihtokoulua, jota on uuraasti vedetty läpi ilmoiltaan vaikean talven.

Kisattarien viesti alkoi hyvin, mutta avausosuuden puolivälissä alkoivat vaikeudet.

– Jostain syystä toinen jalkani puutui melkein tunnottomaksi ja iso ylämäki meni ihan kävelyksi, hämmästeli Maija Saarinen, joka joutui antamaan omaa tasoaan nähden 40–50 sekuntia periksi. Kannattaa muistaa, että Kisan ero kultaan oli lopulta puolisen minuuttia, joten todellinen jackpotkin olisi ollut nokkaistavissa.

Mervi Pesu joutui lähtemään hankalaan paikkaan, liki kaksi minuuttia kärjen takaa.

– Kuuden asteen lämpö ja sohjoinen latu vähän pelottivat lähinnä sen takia, kuinka suksikalustoni pelittää. Kohtuullisen hyvin kuitenkin sivakat toimivat ja sain tasaisen suorituksen aikaan, arvioi kaksinkertainen hiihtosuunnistuksen EM-mitalisti omaa menoaan.

Aino-Kaisa Saarinen starttasi ankkuripätkälle sijalta 13 yli kaksi minuuttia kärkisakki Oulun takaa. Saarinen ja hiukan hänen edeltään lähtenyt Vieremän Koiton Kerttu Niskanen laittoivat tuulemaan ja nappivat tytön toisensa jälkeen kiinni. Iso yllätys oli, että Lappeen Riennon maajoukkuehiihtäjä Riikka Sarasoja-Liljakin oli täysin statisti Aikku Saarisen rutistuksessa, joten kahden edellisen talven nelossija kirkastui ankkuripätkän lopussa mitalinkiilloksi. Tasainen Hämeenlinnan Hiihtoseuran trio otti kultaa, Vieremän Koitto oli hopealla ja Kisa oli siis pronssitiimi.

Aino-Kaisa Saarisen mennyt viikko oli kiirettä täynnä, kun hän neuvotteli uransa jatkon turvaavia sponsorisopimuksia. Saarisen ura jatkuu vuoden 2017 Lahden MM-hiihtoihin saakka, ja seuraavana vuonnahan ovat taas olympialaisetkin ohjelmistossa. Aikku ja Maija Saarisen jatkaminen Lempäälän Kisan edustusasussa on kättä päälle lyöntiä vaille selvä juttu.

Sunnuntaisessa 20 kilometrin kisassa Aino-Kaisa Saarinen nappasi vielä kauden päätökseksi pronssisijan. Hänet voi tavata 5. huhtikuuta Ideaparkissa järjestettävässä kaiken kansan mitalikahvitilaisuudessa.

SM-viesteissä Kisan kvartetti Esa Seppä, Arto Hakala, Jussi Salo ja Iiro Niskanen teki tasonsa mukaisen suorituksen. Niskasen ankkuriosuus oli jälleen mainio, jonka avulla LeKi nousi useamman sijan.

Esa Seppä paineli 30 kilometrillä mainiosti ollen perinteisen tyylin raskaassa sohjokelissä sijalla 48.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?