Topi Sukari: On tärkeää kuunnella asiakkaita

Merirosvolaivat Ideaparkin pihassa liittyvät Toivo Sukarin ideoihin nekin.

Merirosvolaivat Ideaparkin pihassa liittyvät Toivo Sukarin ideoihin nekin.

Liikemies Toivo ”Topi” Sukari on tunnettu nopeista käänteistään ja suuruudenhulluista ideoistaan. Yksityishenkilönä hän on helposti lähestyttävä ja avoin 11 lastenlasten pappa.  60-vuotismerkkipäiväänsä hän juhlistaa Maskussa ja Lempäälän Ideaparkissa kansan keskellä.

– Pikkupojasta asti olen ollut sellainen, että jos tehdään jotakin, tehdään suuresti. Ideaparkiin on tilattu kymmenentuhannen palan syntymäpäiväkakku. Olen siellä 5. huhtikuuta koko päivän paikalla ja jokainen, joka haluaa, voi tulla juttelemaan.  En kaipaa ollenkaan sen tyyppistä, että viralliset lähetystöt tulevat jonossa kukkapuskan kanssa onnittelemaan, vaan mieluummin olen kansan keskellä, 60 vuotta 8. huhtikuuta täyttävä Sukari sanoo.

Sukari juttelee mielellään vaikkapa sohvakalustosta, jonka keskustelukumppanin kotiin ostettiin suoraan pakettiautosta 1970-luvulla. Sukari, hänen isänsä ja serkkunsa kiersivät tuolloin Satakuntaa parhaimmillaan kolmella autolla myymässä huonekaluja. Niitä ostettiin monessa maalaiskylässä lähes joka savuun. Tästä yrityksestä kehittyi aikanaan Maskun Kalustetalo -myymäläketju.

– On tärkeää kuunnella asiakkaita. Näin olemme Maskussa pystyneet olemaan aina ajan hermolla, hän kommentoi.

Jo ennen huonekalukauppiaaksi ryhtymistä Sukari oli yrittänyt monenlaista.

– Ajattelin, etten pysty jatkamaan isän pientilaa tai sahahommaa, koska olen niin lahjaton. Minulla ei ollut koulumenestystä enkä päässyt opiskelemaan kaupallista alaa. Minulla oli kuitenkin intohimo tekemiseen ja yrittämiseen. Ensimmäinen yritykseni oli, kun tein vihtoja ja yritin myydä niitä yleisiin saunoihin. Se ei ollut menestystarina: en malttanut asetella oksia siististi, vaan vedin ne molemmista päistä poikki, Sukari tunnustaa.

Myöskään mansikanviljely ei lyönyt leiville, mutta joulukuusikauppa sujui paremmin. Sitä hän harjoitti serkkunsa ja isänsä kanssa useana talvena. Kesäisin nuori Sukari kasvatti sikoja ulkosalla. Näistä yrityksistä tulivat ensimmäiset onnistumiset. Ja seuraava hanke muovasikin jo Suomen karttaa uuteen uskoon.

– Moni ui Sukarin rakentamassa järvessä. Ostin Taivassalosta kolme 50 hehtaarin aluetta, kaivoin sinne kolme isoa tekojärveä ja myin niiden rannoilta mökkitontteja. Monella on mökki siellä edelleen. Kiinteistöliiketoimintani sai alkunsa tästä, hän kertoo.

Lama vei äärirajoille

Sukari sanoo olleensa aina rohkea riskinottaja. Vaikea paikka tuli eteen 1990-luvun laman aikana, kun Maskun Kalustetalon iso valuuttalaina tuplaantui ensin kerran ja sitten toisenkin kerran. Pankki vaati Sukaria kiinnittämään sekä perheen kodin että kesämökin velan vakuudeksi.

– Tilanne oli tiukka. Laskuniput olivat korkeat, ja maksoin huonekalutehtaiden saatavat erissä. Stressi oli niin kova, että koin jonkinlaisen burn outin ja menetin ääneni, Sukari kertoo.

Sukarin äänihuulia leikattiin kaikkiaan kolme kertaa, ja sen jälkeen tarvittiin vielä kuntoutusjakso pillillä veteen puhallellen ennen kuin puhekyky palasi. Kantava ja terävä ääni ei tullut koskaan entiselleen.

– Minulle sanottiin, että joudun jäämään eläkkeelle. Niin ei käynyt, koska olin sitkeä ja kuntoutin itseni. Lopetin samalla tupakanpolton ja aloitin juoksemisen, jonka avulla sain itseni huippukuntoon. Terveys on suuri lahja. En edelleenkään tarvitse verenpaine- tai kolesterolilääkkeitä. Tällä tavoin vastoinkäyminen kääntyi lopulta hyväksi, Sukari tulkitsee.

Sukari on juossut noin 15 maratonia ja juoksee edelleen 2–3 lenkkiä viikossa. Täyttäessään 50 vuotta hän perusti oman juoksutapahtuman, Masku Maratonin, jonka pidetään tänä vuonna 11. kerran urheiluseura Maskun Katajan järjestämänä. Sukari aikoo itse juosta tapahtumassa puolimaratonin.

– Parhaina vuosina juoksin puolitoista tuhatta kilometriä vuodessa ja edelleen yli tuhat kilometriä vuodessa. En enää tavoittele huippuaikoja, mutta vieläkin minulla on tavoite. Kuulun myös miesporukkaan, joka kokoontuu kerran viikossa lenkkeilemään. Äijät ovat vanhentuneet, ja monen askel on lyhentynyt. Tärkeintä onkin se, että porukassa voi puhua vapaasti.

Innostunut ja avoin

– Olen elänyt ihan loistavan hyvän elämän. Olen saanut kokea ja nähdä paljon ja tavata monenlaisia ihmisiä. Bisnekseni ovat rönsyilleet moneen suuntaan. Kaikki ideani eivät ole onnistuneet, ja joskus ne on toteuttanut joku muu. Olen usein kertonut ideoistani julkisuudessa jo ennen kuin niiden toteutuminen on varmistunut. Jos hanke sitten on peruuntunut, se on näyttänyt epäonnistumiselta, vaikka itse en koe asiaa niin. Olen ollut liiankin innostunut ja avoin, Sukari sanoo.

Sukari ei enää tee 10–16-tuntista työpäivää, kuten ennen.

– Keskityn nykyään perheyhtiön kehittämiseen hallituksessa enkä ole mukana operatiivisessa toiminnassa. Koen kuitenkin kunnia-asiakseni pitää huolta siitä, että kuluttajilla on jatkossakin mahdollisuus hankkia laadukkaita huonekaluja edullisesti ja vaivattomasti kotimaiselta toimijalta.

– Asiani ovat erittäin hyvin: minulla on viisi tervettä lasta, yksitoista lastenlasta ja erittäin hyvät välit lasteni äitiin Eevaan. Isänä olen ollut kiltti, mutta liian vähän paikalla. Lasten lapsuusvuodet olivat työntäyteisiä, ja kasvattaminen jäi pääosin Eevan tehtäväksi. Kun itse olin lapsi, ei vanhemmilla ollut tapana viettää erikseen aikaa lasten kanssa, vaan he olivat mukana työnteossa tilalla. Olen varmaankin noudattanut omalta isältäni saamaani mallia, Sukari pohtii. Hänen 88-vuotias isänsä elää edelleen itsenäisesti Raisiossa, ja Topi käy häntä tapaamassa viikoittain.

Sukari noudattaa yksityiselämässä ja bisneksessä samaa periaatetta: siltoja ei pidä polttaa.

– Jos alkaa luulla itsestään liikaa ja unohtaa joukkuepelin, ei tuloksesta tule hyvää eikä se anna itsellekään. Ei täällä kukaan yksin pärjää.

Kuka tahansa voi menestyä

Sukari asuu senioritalossa rollaattorin kanssa kulkevien mummojen ja pappojen naapurina. Ei hän silti ole itse vielä jäämässä eläkkeelle. Hän uskoo, että vuodesta 2014 tulee hänelle hyvä vuosi.

Menestyksensä avaimena Sukari pitää myönteisen ja nöyrän asenteen ohella kykyä pelkistää ja nähdä asioiden ytimeen. Kun joku muu näkee asiassa 50 eri lähestymiskulmaa, Sukarin mielestä tärkeitä kohtia on kenties vain kolme. Muihin ei kannata uhrata aikaa.

– Olennaiseen keskittyminen on tärkeää yrittäjälle. Melkein kaikki asiat, joita olen kehittänyt, ovat olleet pelkistettyjä. Jos alkaa miettiä hirveästi vaihtoehtoja, sydän unohtuu siitä.

Ja sydän, se on tärkeä. Sen on oltava paikallaan.

– Jossakin kohtaa teen vielä kirjan. Kohdistan sen nuorille, joilla on usein heikko itsetunto, kuten minullakin oli. Kirjani perusajatus on, että kuka tahansa voi olla menestyjä. Jos ei ole koulutusta tai kannustusta, pitää tehdä jotakin, josta saa pienenkin onnistumisen. Usko omaan itseen tulee tekemisen kautta, ja usko voi siirtää vuoria.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?