Tossua toisen eteen – Markus Kyrölän askel vie kohti kansainvälisiä kävelykisoja

Markus Kyrölä ohjaa liikuntakeskus Parkissa lasten leirejä. Kuva: Antti Raunio

Markus Kyrölä ohjaa liikuntakeskus Parkissa lasten leirejä. Kuva: Antti Raunio

Yksi lempääläisistä nuorista urheilijoista, joiden tähtäin on asetettu mahdollisimman korkealle, on kävelijä Markus Kyrölä.  18-vuotias huippulupaus on ollut juniorisarjojen mitalirohmu sekä juoksussa että kävelyssä, mutta pitkän tähtäimen viisari on asetettu menestykseen aikuisten arvokisatasolla. Sen eteen tarvitsee tehdä rankasti töitä vuosikausien ajan, tähän haasteeseen Lempäälän Kisaa edustava huippulupaus on valmis.

Parasta aikaa Kyrölä leireilee Espanjassa.

Miten talvi kohdallasi treenauksellisesti sujui?

Syksyn ja alkutalven painin sääriluun rasitusmurtuman kanssa. Tammikuussa pääsin harjoittelun makuun ja nyt olen Espanjan Torreviejassa leirillä, josta matkustan suoraan Tshekkiin, jossa käydään 12. huhtikuuta kauden avauskisana kympin maantiekävely.

Kerro, millainen on tyypillinen harjoitusviikkosi?

Normaaliin treeniviikkoon mahtuu 12–14 harjoituskertaa, joista on kolme niin sanottua päätreeniä, jotka teen kävellen. Palauttavat ja peruslenkit teen juoksemalla. Esimerkiksi täällä Espanjassa kilometrejä tulee viikossa luokkaan 120–140.

Vieläkö juokset kisoissa ensi kaudella?

Painopiste on kävelyssä, mutta Hakkarin SM-maastoissa olen mukana, siellä on hyvä lopetella maastojuoksu-uraa.

Mitkä ovat ensi kesän tavoitteesi ja mikä on päämääräsi urheilussa?

Ensi kesänä päätavoite on 20-vuotisten MM-kisojen kävely. Tulevaisuudessa haluan menestyä aikuisten arvokisoissa.

Millainen on kävelyn tilanne juuri nyt Suomessa?

– Kävelyssä isoja harrastajamassoja ei ole, mutta menestys suhteutettuna harrastajien määrään on ollut hyvää. Jarkko Kinnunen on lajin tähti, mutta nuoria on tulossa etunenässään Aku Partanen ja Matias Korpela. Seuraavassa aallossa ovat nousussa kansainväliselle tasolle Elmo Koivunen ja toivottavasti minä. Myös tyttöjen puolella on muutama lupaus.

Miten olet sovittanut opiskelut ja urheilemisen?

– Opiskelen Liikuntaparkissa oppisopimukselle liikuntaneuvojaksi, mikä on kohdallani loistava järjestely. Parempaa opiskelupaikkaa ei voisi olla.

Toukokuun 10.–11. päivinä kisataan Hakkarissa SM-maastot, millaisia kutinoita ne sinussa herättävät?

– Hakkarin maastokisoja odotan totta kai isolla innolla.  Jos kotiyleisön kovasta kannustuksesta saan extravoimaa ja kaikki menee muutenkin nappiin, ovat sijat 1.–6. saavutettavissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?