Keskusta laajenee itään ja länteen

Hiidenvuolteen rantaan oli Lempäälässä taannoin tarkoitus kaavoittaa laadukkaiden kakkosasuntojen alue. Hanke pääkaupunkiseudulta asti tulevien maksuvalmiiden asukkaiden saamiseksi kesäasukkaiksi uutta nopeaa moottoritieyhteyttä Lempäälään lähelle golf- ja helikopterien laskeutumiskenttää ei koskaan saanut tuulta siipiensä alle alustavia kaavailuja pidemmälle, mutta Lempo-visio on suurelta osin toteutunut.

1990-luvulla Lempäälän kunnassa visioitiin parinkymmenen vuoden päähän tulevaksi elämää ja toimintoja kunnan keskustaan radan itäpuolelle Ryynikkään alueelle, jota alettiin kutsua Lempoisista poiketen Lemmon alueeksi. 2010-luvulla siellä piti kaavailujen mukaan olla kaupan ja asumisen keskittymiä. Matkakeskusta Ryynikkään ei ole tullut eikä kovasti paljon työpaikkojakaan. Sen sijaan kerrostaloasumista entisen Piipon tehdasalueen tuntumaan on tullut runsaasti. Lidlin myötä ja S-marketin muutettua uusiin tiloihin entisen SuperSparin käytössä olleeseen kiinteistöön kauppakin on alueella vilkastunut. (Samalle tontille rakennettiin aivan ensi alkuun sittemmin jo purettu kiinteistö rautakaupalle, kiitos lukijapalautteesta).

Viime vuodet on Lempäälän nykyisen keskustan tulevaisuuden varalle ollut meneillään uusi kehittämishanke. Siinäkin tähtäin on asetettu muutaman kymmenen vuoden päähän. Lempääläläiset saisivat keskustan kehittämishankkeen toteutuessa vihdoin torinsa ja Kirkkojärven yli tulisi pienvenesataman kupeesta kevyenliikenteen silta Hauralaan. Keskustaa avoimen haavan tapaan halkovaa rautatietä ei kaiketi olla Tampereen kansihankkeen tapaan kattamassa. Uusi keskusta voisi siirtyä lännemmäksi nykyisestä.

Kaupunki-ilmettä ei haeta, vaan viihtyisää ”puutarhakaupunki”-imagoa. Siihen sopisi mainiosti nykyisin hiljaiseloa viettävän Hääkiven alueen elävöittäminen. Mahdollisuuksia olisi ainakin leirintäalueeksi ja vaikka miksi. Sijainti on hyvä, sillä se on linnuntietä vain kivenheiton päässä keskustasta.

Samaan aikaan, kun Lempäälän keskusta-alue on saanut ja saamassa lisää syvyyttä, myös Sääksjärvellä taajama on kehittynyt. Jalkapalloilijat treenaavat nyt moottoritien kupeessa tekonurmella, ja vanhalla hiekkakentällä avaa ovensa torstaina S-market. On molempia odotettukin.

 

Erkki Koivisto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?