Väärä työväline toi sakot työturvallisuusrikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut lempääläläisen autoliikkeen toimitusjohtajan 15 päiväsakon eli 150 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli viime heinäkuussa autoliikkeen huoltohallissa sattunut tapaus, jossa työntekijä oli yhdessä toimitusjohtajan kanssa suoristamassa auton vanteeseen tullutta lommoa. Työssä käytettiin ajoneuvon nostamiseen tarkoitettua hallitunkkia. Hallitunkki oli asetettu vanteen sisäpuolelle siten, että tunkin alla olevat pyörät olivat vanteen alareunassa ja tunkin nostovarsi oli vanteen yläreunassa olevan lommon kohdalla. Työntekijä piti vanteesta kiinni ja toimitusjohtaja käytti tunkkia. Työntekijä seurasi vanteessa olleen lommon suoristumista renkaan yläpuolelta päin kasvot tunkin nostovarren yläpään läheisyydessä. Tunkki irtosi vanteesta ja työntekijä sai iskun kasvoihinsa, mistä aiheutui vammoja.

Työsuojeluviranomainen totesi, että hallitunkki on tarkoitettu ajoneuvojen nostamiseen, ei vanteissa olevien lommojen oikaisemiseen. Tunkissa ei mm. ole asianmukaisia työkaluja, joilla se voitaisiin kiinnittää oikaistavaan vanteeseen turvallisesti. Työtapaturman seuraukset olisivat voineet olla paljon vakavammat.

Käräjäoikeus totesi, että toimitusjohtaja oli syyllistynyt työturvallisuusrikokseen, koska tämä oli laiminlyönyt huolehtia siitä, että työ olisi tehty siihen sopivalla ja turvallisella työvälineellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?