Runomaraton järjestettiin neljättätoista kertaa. Tapahtuman yleisömagneetti oli odotetusti runoilija Jenni Haukio.

Jenni Haukio veti työväentalon täyteen

Jenni Haukio lausui runoja kaikista kolmesta kokoelmastaan.

Jenni Haukio lausui runoja kaikista kolmesta kokoelmastaan.

Vuosittaisessa runomaratonissa riitti kävijöitä lauantaina 5. huhtikuuta.

Lempäälän Runo ja Sanataide ry:n varapuheenjohtaja Kirsti Kuronen arvelee tapahtuman suosion salaisuuden olevan sen välitön tunnelma – jokaisella osallistujalla on mahdollisuus astua lavalle. Myös kunnanjohtaja Olli Viitasaari kiitteli avauspuheessaan lempääläläisten aktiivisuutta ja intoa osallistua kulttuuritapahtumiin.

Helli Vilpas on tuttu kasvo tapahtuman yleisössä ja saapui tänäkin vuonna runomaratonille kuullakseen erilaista runoutta.

– Lausuttuna runot tulevat ilmeikkäästi esille. Monet lukevat runoja yksin, mutta tänne tullaan nauttimaan runoudesta yhdessä, hän selvittää.

Myös yleisössä olleen Marja Kaskelan mukaan maratonin ohjelmisto on monipuolistunut vuosi vuodelta. Työväentaloa hän kehuu kauniisti entisöidyksi ja tapahtuman järjestäjiä osaaviksi ja suvereeneiksi.

Luonnollisesti Haukio

Yleisöryntäyksen takana oli tuskin yksin aurinkoinen iltapäivä tai tapahtuman perinteikkyys. Runoilija Jenni Haukion saapuessa lavalle tunnelma oli tiivis ja odottava – jopa siinä määrin, etteivät kaikki mahtuneet sisälle kuuntelemaan.

Maratonin luonto-teema näkyi erityisesti päävieraan esiintymisen sisällössä. Hyväntuulinen runoilija yllättikin yleisönsä kertomalla avoimesti ja sielukkaasti omasta luontosuhteestaan. Haukio kuvaili itseään melankoliaan ja nostalgiaan taipuvaiseksi, vanhaksi sieluksi, joka luki jo lapsena vakavaa aikuisten kirjallisuutta. Myös hänen runokokoelmissaan kuvastuvat lapsuuden luontokokemukset.

– Suomalaisilla on sisimmässään kaipaus villiin, alkuperäiseen luontoon. Sen äärellä ihminen asettaa itsensä oikeisiin mittasuhteisiin, Haukio totesi.

Kaupungissa asuva Haukio kertoi nauttivansa luonnosta kokonaisvaltaisesti, kaikki aistit avoinna. Luonnossa häntä puhuttelee kauneus ja hyvyys.

Haukio tarinoi yleisölle kevään mittaan nikkaroimistaan linnunpöntöistä ja kehotti myös yleisöä ottamaan osaa pihabongausbingoon. Hän itse vaalii yhteyttä luontoon pitämällä arkipäivässä aistit valppaina.

– Luonto tekee ihmeitä ympärillämme joka päivä, kun niille vain avaa silmänsä, Haukio vinkkasi.

Perinteitä ja bingoa

Muu ohjelma tarjosi tänäkin vuonna monipuolisesti runoutta haikuista laululyriikkaan. Runoryhmä Rutistuksen osuvat ja hauskat runot arkipäiväisestä elämästä kirvoittivat yleisössä naurunpyrskähdyksiä.

Lisäksi lavalla nähtiin muun muassa esikoisrunoilija Niklas Salmi, vastikään uuden kokoelman julkaissut Tuija Välipakka, lausuja Päivikki Dahlman sekä näyttelijä Matti Nurminen. Musiikkiesityksistä vastasivat muun muassa tulevan Risto Räppääjä- elokuvan tähti Samuel Shipway sekä duona esiintynyt paikallinen rock-bändi Kaksoispiste.

Runobingo oli jälleen kerran yksi tapahtuman suosituimmista ohjelmanumeroista ja sai yleisön tuttuun tapaan tekemään itse runoja valmiista säkeistä. Kirjaston poistomyyntikirjat laitettiin jakoon halukkaille luettujen runonäytteiden myötä – innokkaita ottajia oli useita.

Teksti ja kuvat: Laura Vainio

Runoryhmä Rutistuksen runot käsittelivät muun muassa työelämää ja työttömyyttä.

Runoryhmä Rutistuksen runot käsittelivät muun muassa työelämää ja työttömyyttä.

Fakta: Runomaraton

Järjestetty vuodesta 2001 lähtien vuosittain vaihtuvilla teemoilla ja pääesiintyjillä

Järjestäjänä vuonna 2004 perustettu Lempäälän Runo ja Sanataide ry

Tänä vuonna yli 150 osallistujaa

Nykyisellään kahdeksantuntinen maraton oli alunperin vuorokauden kestävä

Maksuttoman tapahtuman muu tuotto Runo ja Sanataide ry:lle sekä Vesilahden ylä-asteelle

Runomaratonin lisäksi yhdistys järjestää vuosittain elokuisen Tarinaillan

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?