Vesilahtelainen ympäristöteknologiayritys jatkoi viime vuonna huimaa kasvuaan

Doranovan liikevaihto kasvoi 125 prosenttia

Doranovan projektit ovat tyypillisesti pitkäkestoisia ja niihin liittyy usein omaa tuotekehittelyä. Toimitusjohtaja Pasi Mäkelä esittelee työn alla olevaa moduleista koostuvaa veden ja kaasun käsittelyjärjestelmää. Kuva: Erkki Koivisto

Doranovan projektit ovat tyypillisesti pitkäkestoisia ja niihin liittyy usein omaa tuotekehittelyä. Toimitusjohtaja Pasi Mäkelä esittelee työn alla olevaa moduleista koostuvaa veden ja kaasun käsittelyjärjestelmää. Kuva: Erkki Koivisto

Vesilahdessa vuodesta 2008 toiminut ympäristöteknologian alan yritys Doranova Oy:n liikevaihto oli vuonna 2013 noin 5,3 miljoonaa euroa (2,4 miljoonaa euroa vuonna 2012), ja se kasvoi edellisvuodesta 125 prosenttia. Voitto ennen veroja oli 289 000 euroa (139 000) ja se kasvoi edellisvuodesta noin sata prosenttia. Vienti kasvoi noin kolmesataa prosenttia. Koko konsernin liikevaihto kohosi lähes kahdeksaan miljoonaan euroon.

Vuonna 1995 Tampereella perustettu Doranova Oy on kansainvälinen ympäristöteknologia-alan yritys, jonka liikevaihto vuonna 2013 oli 5,3 miljoonaa euroa ja yhtiö työllisti 15 henkilöä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Vesilahdella.

– Vuonna 2013 markkinat olivat yleisestä taloustilanteesta johtuen erittäin varovaiset sekä kotimaassa että viennissä. Markkinatilanne vaikutti osaltaan myös tilauskantaamme. Olenkin erittäin tyytyväinen nyt saavutettuun liikevaihtoon. Erityisesti viennin voimakas kasvu tuki tavoitteidemme täyttymistä. Talouden laskusuhdanne ei näkynyt viime vuonna meillä, kertoo toimitusjohtaja Pasi Mäkelä.

Kasvuluvut ovat yrityksen uusia ennätyksiä. Aikaisempinakin vuosina kasvu on yltänyt kaksinumeroisiin lukuihin, mutta ei koskaan näin merkittävin.

Doranovan toteuttama Jepuan biokaasulaitos käyttää vuodessa 90 000 tonnia raaka-ainetta, joka koostuu mm. teurastomolietteestä ja karjanlannasta. Kuva: Doranova Oy

Doranovan toteuttama Jepuan biokaasulaitos käyttää vuodessa 90 000 tonnia raaka-ainetta, joka koostuu mm. teurastomolietteestä ja karjanlannasta. Kuva: Doranova Oy

Hakee 10 miljoonan liikevaihtoa

Doranova toimii kolmella liiketoiminta-alueella, jotka ovat uusiutuva energia, pilaantuneet maa-alueet sekä vesi- ja jätehuolto. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja biokaasun tuotantoon ja hyödyntämiseen, palveluja vesi- ja jätehuollon tarpeisiin sekä kunnostuspalveluja pilaantuneen maan ja pohjaveden kunnostukseen.

Vuonna 2013 voimakkaimmin kasvoi uusiutuvan energian liiketoiminta-alue. Vuoden aikana yhtiö investoi voimakkaasti tuotekehitykseen ja uusien vientialueiden saamiseen.

– Kotimaan myynti on kokonaisvolyymistämme vielä suurempaa kuin vienti.

Yritys on entisestään vahvistaneet tuotekehitystään ja laajentanut osaamistaan.

– Vuonna 2013 toteutimme pilaantuneen maan kunnostusprojektin Virossa Koplin rautatieaseman alueella sekä rakensimme Jepualle biokaasulaitoksen. Viron Koplin maaperän kunnostusprojekti on kooltaan yksi Viron historian suurimpia. Loppuvuonna 2013 valmistunut Jepuan biokaasulaitos on käsittelykapasiteetiltaan ja biokaasutuotannoltaan yksi Suomen suurimmista ja innovatiivisimmista biokaasulaitoksista, jatkaa Mäkelä.

Kehitystyön on määrä jatkua kuluvana vuonna. Vuonna 2014 Doranova jatkaa investointejaan tuotekehitysprojekteihin ja vientimarkkinoiden kehittämiseen. Myös organisaatiota vahvistetaan. Vuodelta 2014 haetaan samantasoista kasvua kuin vuodelta 2013.

– Toimintaympäristö ja markkinatilanne näyttävät edelleen jatkuvan hyvin haastavina yleisestä taloustilanteesta johtuen. Tavoitteenamme on kuitenkin jatkaa vahvaa kasvua myös kuluvana vuonna. Kasvua haetaan erityisesti viennistä. Tavoitteena on noin kymmenen miljoonan euron liikevaihto, toteaa Mäkelä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?