Hajajätevesineuvonta jatkuu Pirkanmaalla

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:lle 115 000 euron avustuksen kiinteistökohtaiseen jätevesineuvontaan Pirkanmaalla vuonna 2014. Neuvonta kohdistuu niille alueille, joille ei ole rakentumassa vesihuoltolaitosten viemäriverkostoja. Kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien on oltava asetuksenmukaisessa kunnossa maaliskuussa 2016.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n ”Pirkanmaan Haja-apu” -hankkeessa keskitytään kiinteistöillä tehtävään neuvontaan. Työ on jatkoa useamman vuoden jatkuneelle neuvontatyölle. Nyt jatkorahoituksen saaneessa hankkeessa on vuosien 2012 ja 2013 aikana tehty kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä yli 2 000 kiinteistöllä ympäri Pirkanmaata. Vuoden 2014 aikana neuvonnan tavoitteena on tehdä maksuton neuvontakäynti noin 800 kiinteistöllä. Neuvottavat kiinteistöt ovat pääsääntöisesti vakituisesti asuttuja, pienemmässä määrin vapaa-ajan asuntoja, eivät kuitenkaan uudisrakennuskohteita.

Kiinteistökohtaista neuvontaa suunnataan kuntiin tarpeen mukaan. Kuntien aktiivisuudella ja yhteistyömahdollisuuksilla on tärkeä osa neuvontakohteiden suunnittelussa. Lisäksi herkät pohjavesi- ja ranta-alueet sekä vesienhoitosuunnittelun vesien hyvän tilan tavoitteita parhaiten palvelevat alueet ovat etusijalla lopullisia neuvontakohteita valittaessa, mikäli niille ei ole rakentumassa vesihuoltoverkostoja.

Koska kiinteistökohtainen neuvonta perustuu vapaaehtoisuuteen, aktiivisilla kunnilla ja asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa kohdealueiden valintaan ja määrittelyyn ottamalla suoraan yhteyttä vesiensuojeluyhdistykseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?