Säästä töyhtöhyypän ja kuovin pesä

Kuovi. Kuva: Jukka T. Helin

Kuovi. Kuva: Jukka T. Helin

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys vetoaa peltotöitä tekeviin suojelemaan mahdollisimman tarkoin pelloilla pesivien lintujen pesät ja poikaset toukotöitä tehtäessä. Peltolinnusto on joutunut maassamme vaikeuksiin tehostuneen maatalouden aiheuttaman elinympäristön muutoksen vuoksi. Toukotöiden yhteydessä on pyrittävä suojelemaan töyhtöhyyppien, kuovien ja kiurujen munapesät ja myöhemmissä peltotöissä pienet poikaset. Pesien suojelemisella voidaan auttaa säilyttämään tutut peltomaisemaa elävöittävät linnut myös tulevaisuudessa.

Ennen peltotöiden aloittamista maanviljelijä voi tutkia etukäteen, missä kylvötöiden kohteena olevalla pellolla on töyhtöhyyppien ja kuovien sekä muiden lajien pesiä. Hautovat pesällään olevat hyypät ja kuovit näkyvät hyvin. Lisäksi linnut varoittelevat ihmisen lähestyessä pesää. Pesä on mahdollista merkitä kepillä, jolloin pesän havaitsee peltotöitä tehtäessä helposti. Pesän läheisyydessä on kuitenkin oltava vain hyvin vähän aikaa. Mahdollisuuksien mukaan on mentävä niin etäälle varoittelevasta kuovista tai muusta peltolinnusta, että lintu lakkaa varoittelemasta. On myös varottava jättämistä pesän lähelle sellaisia jälkiä, joiden perusteella linnunmunia syövät muut eläimet löytävät pesälle.

Traktorin hytistä on myös useasti yksinkertaista havaita pesä, koska esimerkiksi hautova kuoviemo lähtee pesältään vasta traktorin tullessa lähelle. Pesän säästämistä ja kiertämistä auttaa, jos traktorin vauhti pidetään riittävän alhaisena.

Säilörehun korjausaikaan on muistettava, että poikaset ovat pieniä. Poikaset yrittävät kätkeytyä suojaa antavan kasvillisuuden sekaan. Poikasten kuolleisuutta voidaan huomattavasti vähentää, kun niittäminen aloitetaan pellon keskustasta reunoja kohti. Poikaset pääsevät pakenemaan paikalta.

– Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys haluaa tehdä yhteistyötä maanviljelijöiden kanssa peltolinnuston pesintöjen onnistumiseksi ja muutoinkin peltolinnuston elinolojen parantamiseksi. Yhdistys on kartoittamassa kautta Pirkanmaan sellaisia henkilöitä, jotka voisivat auttaa esimerkiksi peltolinnuston pesien etsimisessä ja merkitsemisessä pelloilta, sanoo Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?