Invapaikkatilanne kaipaa parannusta

Inva2

Kunnan palvelupisteen edessä on invapaikka. Paikkaa on kuitenkin vaikea löytää, jos ei ennalta tiedä sen sijaintia.

Useilla Lempäälän keskeisillä asiointipaikoilla ei ole liikuntaesteisten pysäköintipaikkoja laisinkaan. Lisäksi monessa tapauksessa invapaikkoja on liian vähän niiden käyttäjämäärään nähden. Esimerkiksi Kelan rakennuksen edessä on ainoastaan yksi invapaikka.

Näin todetaan vammaisneuvoston Esteetön Lempäälä -raportissa. Siinä on selvitetty liikuntaesteisten paikkatilannetta kunnassa, monien muiden esteettömyyteen liittyvien näkökulmien ohella.

Vammaisneuvoston puheenjohtajan Tuula Petäköski-Hultin mukaan liikuntaesteisten pysäköintiin liittyviä ongelmakohtia on monia. Usein paikka on liian kapea pysäköintiin tai paikan merkinnät ovat puutteelliset.

– Varsinkin talvella lumi peittää invapysäköintipaikkojen maalaukset maasta ja siksi moneen paikkaan tulisi laittaa myös pystytolppamerkit.

Lempäälän kunnan palvelupisteen edessä oleva invapaikka saattaa jäädä monelta huomaamatta. Jos paikasta ei ole ennakkotietoa, on se vaikea löytää opasteiden avulla.

Petäkoski-Hult lisää, että usein invapaikan sijainti on ongelma, varsinkin jos paikka on mäessä, kuten esimerkiksi pääkirjaston takana oleva paikka, tai liian kaukana asiointipisteestä.

Myös rautatieasema on hankala liikuntaesteisen näkökulmasta. Aseman molemmilta puolilta puuttuvat invapysäköintipaikat.

– Liikuntaesteinen henkilö kohtaa ylitsepääsemättömiä esteitä, jos hän junalta tullessaan haluaisi päästä takaisin autolleen. Radan alittaminen toisen puolen pysäköintialueelle on lähes mahdotonta ilman apua.

Mitkä ovat tärkeimpiä parannuksia, joita Lempäälässä täytyisi tehdä invapaikkojen osalta, Tuula Petäkoski-Hult?

– Paikkojen merkintään ja riittävyyteen kaikissa asiointipaikoissa tulisi kiinnittää huomiota. Etenkin talviaikaiseen merkintään pitäisi saada selkeyttä. Ideaparkin parkkialueelta on vaikeuksia siirtyä sisäänmenoväylälle etenkin talviaikaan. Tästä on tullut yhteydenottoja. Paikkoja on kyllä riittävästi. Ruuhka-aikoina niiden käytössä nähdään väärinkäytöksiä.

Lempäälän ja Sääksjärven uusien S-markettien ovien edessä on runsaasti invapaikkoja, mikä on merkittävä parannus aiempaan.

– Kiitokset tästä Pirkanmaan Osuuskaupalle, joka on ottanut hyvin huomioon vammaisneuvoston lausunnot sekä keskustan että Sääksjärven pysäköintialueiden osalta. Muutenkin esteettömyyteen on markettien rakentamisessa kiinnitetty huomiota.

Mitä mieltä olet invapaikkojen väärinkäytöstä?

– Vammaisneuvostolle asti ei juuri ole tullut valituksia väärinkäytöstä, mutta harmillisesti sitä aina silloin tällöin esiintyy. Huomattava on myös, että todellakin liikuntavamman lisäksi inva-luvan voi saada vaikean sydänsairauden vuoksi eikä siksi, että tarvitsee pyörätuolia tai rollaattoria.

– Silloin tällöin näen, että inva-paikalla on joku muu kuin luvallinen pysäköijä. Pysäköinnin valvonnalla tämänkin väärinkäytön voi saada melko hyvin kitketyksi. Asennemuutos on ehkä parhain keino. Jokainen meistä voi asettua invaluvan tarvitsijan asemaan ja miettiä, miten itse toivoisi asian olevan ja käyttäytyä sen mukaan.

S-market Lempäälän invapaikkatilanne on nyt hyvä. Aivan ovien edessä on kuusi liikuntaesteisille tarkoitettua parkkipaikkaa.

S-market Lempäälän invapaikkatilanne on nyt hyvä. Aivan ovien edessä on kuusi liikuntaesteisille tarkoitettua parkkipaikkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?