Pieniä, silti isoja asioita

Tämä tarina lienee totta. Kehitysapuna rakennettiin komea sairaala. Oli sitä ministerin hieno käydä vihkimässä. Sitten huomattiin, että sähkö ei oikein riittänyt, aina sitä ei ollut ollenkaan.

Oli sellainenkin aika, että kehitysyhteistyön nimissä suomalaiset tekivät suomalaisista aineista suomalaisten voimin kaikenlaisia järjestelmiä. Oli siinä paikallisilla ihmettelemistä. Enempi se oli vienninedistämistä kuin auttamista. Raha jäi Suomeen.

Kun apu lähtee yhteisön tarpeista, voi pienilläkin asioilla olla todella suuri merkitys. Otan esimerkeiksi Planin, Kivan ja Naisten Pankin. Plan on Suomessa tunnettu lähinnä kummilapsitoiminnasta ja Nenä-päivästä, mutta tekee maailmalla erityisesti lapsiin kohdistuvaa työtä. Kiva ja Naisten Pankki välittävät pienlainoja.

Yksi elämän tärkeimpiä asioita on puhdas vesi. Muistattehan vielä katastrofin, kun äidit sekoittivat äidinmaidonvastiketta lätäköiden veteen ja tuhansia lapsia sairastui ja kuoli ripuliin. Viime vuonna Planin toimesta rakennettiin tai kunnostettiin liki 5000 vesipistettä.

Yli 326 000 kotitaloutta kohensi Planin tuella WC- ja peseytymistilojaan. Ajatelkaa miltä tuntuu pienestä tytöstä kyykistyä tarpeilleen johonkin pusikkoon, joka kuhisee ötököitä ja käärmeitä. No, hygienian paraneminen on tietenkin se pääasia. Hyvin suuri osa tropiikin loistaudeista (muun muassa ebola) tarttuu pesemättömistä käsistä.

Malaria lienee edelleen tappavin tropiikin taudeista. Tehokas ja halpa keino torjua malariasääskien pistoksia on käyttää öisin malariaverkkoja. Koululaiset opettavat vanhemmilleen verkkojen käyttöä. Muutenkin lapset tuovat koulusta kotiin terveystietoutta – muutosta alkaa tapahtua ja siitä tulee pysyvää.

Usein kylät ovat kaukana ja vaivalloisen matkan päässä isommista keskuksista. Vanhemmat eivät aina joko tiedä tai eivät viitsi ilmoittaa syntyneistä lapsistaan. Näin ollen lasta ei viranomaisten silmissä ole olemassakaan: lapselle ei ole koulupaikkaa, lapsi ei ole terveydenhuollon kirjoissa, ei ole varattu rokotteita jne. Planin työntekijät auttavat vanhempia saamaan lapsille syntymätodistukset ja sitä kautta ”olemaan”.

Amerikkalainen Kiva.org välittää mikroluottoja ympäri maailman. Sen nettisivuilla on satoja lainan hakijoita, joille voit osoittaa esimerkiksi 25 dollarin lainan. Hakija ostaa vaikkapa ompelukoneen ja alkaa elättää itseään ja perhettään ompelemalla naapureille lastenvaatteita. Vähitellen ompelija maksaa lainaa takaisin ja kun 25 dollaria on maksettu, se palaa sinulle uudelleen lainattavaksi. Yli 80 prosenttia lainoista on myönnetty naisille.

Suomalainen Naisten Pankki antaa myös pienlainoja naisten yrittäjyyden tukemiseksi ja osallistuu moniin koulutushankkeisiin ynnä muihin. Pankki toimii yhteistyössä Kirkon ulkomaanavun kanssa, mikä varmistaa hankkeiden onnistumisen. Mukaan pääsee lahjoittamalla kertaluontoisesti tai kuukausittain, voi ostaa myös pankin osakkeen tai eettisiä lahjoja. Pankilla on lisäksi ”kerhotoimintaa”, lähin aluesolu on Tampereella.

Minä vakuutuin Planin toiminnan järkevyydestä. Nyt maksan kuukausittain pienen summan, mikä menee Guinea-Bissauhun yhden kylän projekteihin. Kylästä minulle on nimetty oma kummityttö, Fatu 6 vuotta. Sain juuri Fatulta itse piirretyn kortin. Herkistyin miltei kyyneliin.

Tapio Eronen