Mukana myös 16 LeKi-atleettia

SM-maastoihin yli 1 500 juoksijaa

Hakkarin maastojuoksun jättitapahtuma on valmis alkamaan ensi lauantaina, jolloin veteraanit ja juniorit valtaavat purubaanat. Sunnuntaina kisataan SM-tittelistä, jolloin mukana ovat myös Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpaa (alla) sekä LeKi:n Noora Leppimaa (vasemmalla), Klaara Leponiemi, Venla Ranta, Aleksi Kivelä ja Markus Kyrölä.

Hakkarin maastojuoksun jättitapahtuma on valmis alkamaan ensi lauantaina, jolloin veteraanit ja juniorit valtaavat purubaanat. Sunnuntaina kisataan SM-tittelistä, jolloin mukana ovat myös Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpaa (alla) sekä LeKi:n Noora Leppimaa (vasemmalla), Klaara Leponiemi, Venla Ranta, Aleksi Kivelä ja Markus Kyrölä.

Lauantaina ja sunnuntaina Hakkarissa piisaa kuhinaa, kun rapeat 1 500 juoksijaa, heidän tukijoukkojaan ja maastojuoksusta kiinnostunutta yleisön parveilee alueella. Arvellaan, että viikonlopun aikana Lempäälään saapuu nelisen tuhatta sporttivierasta SM-maastojuoksujen tiimoilla.
Lauantaina Hakkarin pururadan täyttävät aikuisurheilijat eli yli 35-vuotiset menijät sekä myös nuoremmat juniorit, joiden Flying Finn-kisat käydään Lempäälässä. Sunnuntaina ratkotaan sitten SM-mitaleiden kohtalot alkaen sarjasta alle 15-vuotiset ja päätyen yleisten sarjojen kovatasoisiin otatuksiin.

Tarkka ilmoittautuneiden määrä on 1 565 juoksijaa.

– Eli hiukan yli ennakoimamme puolentoista tuhannen. SM-lähdöissä mukana on yksitoista oman seuran urheilijaa, lauantaina LeKi-nutussa juoksee kolmetoista veteraania ja kolmekymmentäviisi junioria, luettelee kilpailuiden tiedotusvastaava Timo Reunanen Lempäälän Kisasta.

LeKi:n kisaorganisaatio on tehnyt tuhansia tunteja talkoita, jotta Lempäälän historian suurin urheilutapahtuma saataisiin kitkatta vietyä läpi. Talkoolaisia on viikonloppuna tulessa useita satoja.

– Toukokuun kolmantena päivänä Hakkarissa oli kenraaliharjoituksena aluemaastokisat. Urheilijoiden antama palaute reiteistä oli hyvää. Toivottavasti ensi viikonloppuna sää suosii ja kaikki sujuu hyvin. Yleisöä toivotaan runsain mitoin paikan päälle seuraamaan juoksuja. Hakkariin on yleisöllä vapaa pääsy, vinkkaa Reunanen.

SM-maastot aiheuttavat jonkin verran liikennejärjestelyitä Hakkarin alueella. Urheilukatu on kisatapahtumien aikana yksisuuntainen pohjoisesta etelään. Koska alueen parkkipaikat ovat rajalliset, kannattaa paikallisten tulla esimerkiksi polkupyörällä seuraamaan tapahtumia. Myös Ideaparkilla on etäparkki, bussit kulkevat Ideaparkin ja Hakkarin väliä kaiken aikaa.

Urheilullisesti odotetaan hienoja kansallisia kisoja, sillä mukana ovat käytännössä kaikki maan parhaat menijät. Mukana on myös muiden lajien tähtiä, kuten hiihtäjät Krista Lähteenmäki ja Matias Strandvall.

Miesten puolella comebackin tehnyt Jukka Keskisalo on kiinnostuksen kärkikohde, vaikka suomalaistunut kenialaiskiituri Lewis Korir suurin suosikki lieneekin. Lempäälässä usein harjoitteleva Tampereen Pyrintöä edustava Jarkko Järvenpää tietää tarkkaan, missä kohtaa Hakkarin maastossa mitalien kohtalot ratkaistaan. Vammoista kärsinyt Järvenpää pitää SM-maastoja yhtenä pääkilpailuna koko kauttakin ajatellen. Miehissä kisataan kahdella matkalla eli 4 ja 12 kilometrin matkoilla.

Naisissa arvokisakävijä Sandra Eriksson saa vastaansa muun muassa takavuosien tähden Anne-Mari Sandell-Hyvärisen.

Markus Kyrölä käy adjutantteineen tiukkaan taistoon kotiareenalla

SM-maastolähtöihin Lempäälän Kisan edustajia on mukaan ilmoitettu 16 kisaajaa. Suurimmat menestysodotukset on sälytetty Markus Kyrölän harteille. Kävelyä päälajinaan harrastava Kyrölä itse arvelee kaiken onnistuessa nappiin saumoja olevan jopa mitalille asti 19-vuotisten sarjassa.
Kevään hankaluus eli siitepölyt ovat hiukan hankaloittaneet Kyrölän viime viikkojen harjoittelua.

Miesten pitkällä matkalla eli 12 kilometrillä tekee hiihtäjänä paremmin tunnettu Iiro Niskanen paluun maastokisoihin. Juniorisarjoissa Niskasella on vyöllään SM-mitaleitakin, mutta nyt sijoitus kymppikärkeen olisi huikea, joskin tavoitettavissa oleva, saavutus.

Miesten lyhyemmälle matkalle LeKi sai hiukan yllättäen joukkueen, kun hiihtopuolen menijät aktivoituivat asiaan. LeKin kvartetin muodostavat Esa Seppä, Jussi Salo, Tommi Martikainen ja Riku-Antti Naskali.

Tyttöjen sarjoissa 17-vuotisissa kisaava Klaara Leponiemi hakee vähintään pistesijaa, mihin SM-maantiejuoksun parin viikon takainen viides sija antaa hyvinkin viitteitä. Hyvä maastomenijä Noora Leppimaa sekä Lumikki Lehtilä täydentävät Kisan joukkuesakin, jolla voi olla saumat ponkaista hyvinkin korkealle.

15-vuotisissa Venla Rantaa pidetään yllätysvalmiina taistelemaan pistesijoista eli paikasta kahdeksan sakkiin. Venla mahtuu vielä alle 14-vuotisten sarjaan, joten hän kisaa itseään vanhempia vastaan. 22-vuotisissa Kisaa edustaa Essi Mäkinen.

Poikien puolella 17-vuotisten sarjassa hiihtäjä Valtteri Niskanen testaa vauhtiaan maastossa ja aisaparinaan hänellä on Atte Järvelin.

15-vuotisissa pojissa Aleksi Kivelä on ikäluokassaan Pirkanmaalla äärimmäisen kova luu, joten myös koko maan mittasuhteessa Aleksilla saumat on kotiyleisön tuella kamppailla todella hyvistä sijoituksista, vaikka hänkin on sarjaansa ali-ikäinen. Kivelän kanssa joukkuetrion muodostavat Valtteri Mäenpää ja Jaakko Hyrkäs.

Hyvää kannustusta tulevat varmuudella saamaan myös naisten sarjassa kilpailevat Forssan Salamaa edustava, mutta Lempäälässä asuva Anne-Mari Knuuti sekä ex-LeKi-urheilijat Johanna Sällinen sekä Kirsti Ilomäki. Myös kuljulaisen Veli-Matti Rannan valmentama Jarkko Järvenpää Kangasalta on ikään kuin oman kylän poika, sillä Järvenpää tekee ison osan treeneistään Lempäälässä ja viime aikoina juuri Hakkarin purulla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?