YT-neuvottelut käynnistyneet Vesilahden kunnassa

Vesilahti tasapainottaa talouttaan miljoonasäästöin

Talouden tasapainottamisen ohjausryhmä esittää Vesilahden kunnan talouden tasapainottamisohjelmaa vuosille 2014–16. Siinä Vesilahden kunnan säästötavoite on 3,0 miljoonaa euroa. Säästötavoitteeseen pyritään henkilöstömenoja karsimalla. Alustava arvio irtisanomisten määrästä oli 75 henkilötyövuotta vuosien 2014–16 aikana. Lopullisessa ehdotuksessa supistamistarve on noin 35 henkilötyövuotta.

Myös palkattomat virka- ja työvapaat, ns. ostovapaamalli on käytössä, samoin lomarahojen vaihtaminen vapaaksi. Luottamushenkilöpalkkioita esitetään leikattaviksi.

Kertaluonteisia eriä haetaan kiinteistöjen, metsän ja metsäpohjan myynnistä. Omaisuuden myynnin rahoitusvaikutus vuosina 2014–16 olisi yhteensä noin 880 000 euroa.

Säästöpakettia vastaan haetaan valtiolta 460 000 euroa harkinnanvaraista rahoitusavustusta vuodelle 2014.

Säästöjä haetaan kunnan jokaisella menosektorilla. Perusterveydenhuollossa esitetään terveyskeskussairaalaan lakkauttamista 1. marraskuuta 2014 alkaen ja vastaavien palveluiden ostamista Pirkkalan terveyskeskussairaalasta. Teknisen toimen ulkoistaminen tutkitaan ja toteutetaan vuonna 2016, mikäli se todetaan järkeväksi.

Vesilahden kunnan talous ei ole tasapainossa eikä kunnassa päästä ilman tasapainottamistoimia vuosina 2014–16 tasapainoiseen ja ylijäämäiseen talouteen. Velat ovat karkaamassa yli 30 miljoonan euron. Veroprosentti on nyt 21,50 ja jatkuva korotuspaine on 25,50:een. Tasapainoa ei kuitenkaan haeta veroprosentin nostoilla.

– Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö valtuusto voisi joutua erillispäätöksin nostamaan veroprosenttia, sanotaan selvitystyön laatijaksi valitun hallintotieteiden tohtori Eero Laesterän ehdotuksessa talouden tasapainottamisohjelmaksi

Vesilahden kunnan talouden tasapainottamisohjelma esiteltiin yhteistoimintatiedotuksena 2. toukokuuta henkilöstölle. Yhteistoimintamenettely jatkuu. Vesilahden kunnanhallitus käsittelee ohjelmaa 12. toukokuuta. Kunnan talouden tasapainottamisohjelma on esillä valtuustoseminaarissa 19. toukokuuta. Maanantaina 26. toukokuuta kokoontuva Vesilahden kunnanvaltuusto päättää tasapainottamisohjelmasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?