Säästöt sapettavat vanhempia

Koskenkylän perhekahvilassa käy kuudesta yhteentoista perhettä viikoittain. Perheet ovat huolissaan, että kahvilatoiminta loppuu, jos Pirpaliinan kiinteistö myydään. Kuvassa vas. Susanna Ahonen, Minttu ja Pinja Jokisalo, Heidi ja Emilia Oinonen, Marleena Kattilakoski ja Vilja Parpola, Aino-Kaisa ja Venla Marttila, Essi Mäkelä ja Nea Toivainen, Sanna Suonpää ja Vaula Virtanen, Marja-Liisa Oksanen, Miia, Iitu ja Anna Amee.

Koskenkylän perhekahvilassa käy kuudesta yhteentoista perhettä viikoittain. Perheet ovat huolissaan, että kahvilatoiminta loppuu, jos Pirpaliinan kiinteistö myydään.
Kuvassa vas. Susanna Ahonen, Minttu ja Pinja Jokisalo, Heidi ja Emilia Oinonen, Marleena Kattilakoski ja Vilja Parpola, Aino-Kaisa ja Venla Marttila, Essi Mäkelä ja Nea Toivainen, Sanna Suonpää ja Vaula Virtanen, Marja-Liisa Oksanen, Miia, Iitu ja Anna Amee.

Vesilahden talouden tasapainottamisohjelmassa esitetyt säästökohteet huolestuttavat paikallisia perheitä. Tapolan ja Kurkiniityn pieniä päivähoitoyksiköitä esitetään lakkautettavaksi ja päivähoito kirkonkylällä keskittyisi Peiponpellon päiväkotiin. Lisäksi Koskenkylän perhekahvilana ja esimerkiksi partiolaisten kokoontumistilana toimiva Pirpaliina on myyntilistalla.

Kunnanvaltuusto päättää maanantaina 26. toukokuuta hyväksyykö se talouden tasapainottamisohjelmassa ehdotetut säästöt. Ryhmä Kurkiniityn ja Tapolan päiväkotien vanhempia vastustaa suunniteltuja sulkemisia ja on allekirjoittanut vetoomuksen päiväkotien puolesta.

– Olemme huolissamme jättimäisen ”laitospäiväkodin” syntymisestä Vesilahdelle. Kun kyykistymme noin metrin korkeudelle, niin ei ole ihan sama onko pihalla temmeltämässä reilusti yli sata muuta lasta, kertoo Riitta Sukki vanhempien huolesta.

– Emme myöskään ymmärrä säästöksi sitä, että juuri esi- ja alkuopetukseen saadut tilat muutettaisiin päiväkotikäyttöön samalla kun vuonna 2011 päiväkotikäyttöön saneerattu Kurkiniitty suljettaisiin. Ymmärtääksemme Peiponpeltoon rakennetut esiopetustilat tulivat aikanaan tarpeeseen helpottamaan koulun tilanahtautta, hän jatkaa.

Vetoomuksessa kiinnitetään huomiota kunnan vetovoimaisuuteen tulevaisuudessa. Vetovoimaisuuden hiipuminen huolestuttaa myös Pirpaliinan perhekahvilassa viikottain toisiaan tapaavia perheitä. Jos Pirpaliinan kiinteistö myydään, ei koskenkylällä ole vaihtoehtoista tilaa perhekahvilalle.

Lähellä sijaitseva perhekahvila on siellä käyville vanhemmille ja lapsille tärkeä paikka. Kahvilan tärkeimpänä antina kävijät pitävät vertaistukea. Hyvä yhteishenki ja perhakehvilatoimintaan hyvin soveltuvat tilat houkuttavat Pirpaliinaan kävijöitä kauempaakin.

– On kummallista, ettei kunnassa uskota perhekahvilan olevan järkevä satsaus, hämmästelee tuttuja Toijalasta tapaamaan tullut entinen vesilahtelainen Miia Amee.

Pirpaliinan piha on myös ainoa paikka, josta Koskenkylällä löytyy hiekkalaatikko ja keinut päivisin kotona oleville lapsille, muistuttaa Susanna Ahonen.

Perhekahvilan väki lähettää päättäjille toiveen, ettei kiinteistöä myytäisi, ja että perhekahvilan toiminta jatkuisi ennallaan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?