Kokkovuoren haulikkoampumakeskuksessa avoimet ovet 24.5.

Harrastus siinä missä muutkin

Ampuminen on haulikkoharrastaja Sari Mastromarinon mukaan 80-prosenttisesti pään sisäistä toimintaa. Ampujaksi kehittyminen vaatii pitkäjännitteisyyttä ka kärsivällisyyttä. Jos tekemiseensä ei keskity, ei osu. Kuva: Erkki Koivisto

Ampuminen on haulikkoharrastaja Sari Mastromarinon mukaan 80-prosenttisesti pään sisäistä toimintaa. Ampujaksi kehittyminen vaatii pitkäjännitteisyyttä ka kärsivällisyyttä. Jos tekemiseensä ei keskity, ei osu. Kuva: Erkki Koivisto

Ennakkoa ei oteta eikä putoavaa kiekkoa ammuta. Reaktioaika 125 km/h nopeudella kaartaen loittonevan, puristehiekasta valmistetun kiekon alas ampumiseen on vain joitakin sekunnin osia. Trap on vaistoammuntaa.

– Jos muuta ajattelee, huomaa vaikka hiuksen otsalla, ei osu, sanoo vuoden päivät haulikkoammuntaa harrastanut ja varmasti kiekkoja pudotteleva Sari Mastromarino.

– On kaksi vaihtoehtoa. Osuu tai menee ohi, ratamestari Janne Hokkanen kiteyttää lajin syvimmän olemuksen.

Molemmat edustavat tänä vuonna 135 vuotta täyttävää, Tampereen seudun vanhinta urheiluseuraa ja Suomen kolmanneksi vanhinta ampumaseura Pohjois-Hämeen Ampujia. P-HA:n haulikkokerho isännöi Lempäälän luoteisosassa Pirkkalantien varrella lähellä Pirkkalan rajaa sijaitsevaa Kokkovuoren haulikkoampumakeskusta. Naapurissa oleva Satakunnan lennoston ampumarata on jo Pirkkalan puolella.

Yleisöllä on mahdollisuus mennä tutustumaan, suureen, vajaan 40 hehtaarin laajuiseen ja yhteensä kymmenen skeet- ja trap-lajien ampumaradan Kokkovuoren ampuma-alueeseen avoimien ovien päivänä ensi lauantaina 24. toukokuuta. Ohjelmassa on haulikkoammunnan esittelyä eri rasteilla, ja kävijöillä on mahdollisuus kokeilla haulikkoammuntaa. Esittelyssä ja kokeiltavana on myös haulikkoammuntasimulaattoreita.

Toimintatavat päivitetty 2010-luvulle

Muutoinkin ympäri vuoden auki olevassa haulikkoampumakeskuksessa saa poiketa. Ratamestari Hokkasen mukaan paikalla on avoimet ovet aina, kun puomi on auki. Keskuksen ainoana täysipäiväisesti palkattuna sekä ammunnan kouluttajana, valmentajana kuin kilpailijanakin toimivana hän tutustuttaa poikkeajan paikkaan ja sen toimintaan.

– Olemme Suomen suurin haulikkoampumakeskus. Kokkovuoressa voi ampua kymmenellä radalla yhtä aikaa, hän sanoo.

P-HA vuokrasi Kokkovuoren maa-alueen 197o-luvun puolen välin jälkeen puolustusvoimilta. Ensimmäiset laukaukset radoilla ammuttiin vuonna 1980, ja vuonna 1989 Kokkovuoressa järjestettiin ensi kertaa haulikkolajien maailmancupin kilpailut. Kymmenen vuotta myöhemmin Kokkovuoressa ammuttiin haulikkolajien MM-kilpailut. Paikalla oli tuolloin 600 ampujaa 60 maasta.

Kymmenen vuotta sitten P-HA osti valtiolta Kokkovuoren rata-alueen omakseen. Joka vuonna paukutellaan kansainvälinen kilpailu ja lähes joka vuosi jonkun haulikkolajin SM-kilpailut. Tänä vuonna on vuorossa kansallinen trapin SM-kisa 19.–20. heinäkuuta. Kaikkea toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin.

– Nykyisin radoilla järjestetään satakunta tapahtumaa vuodessa. Viitisenkymmentä tapahtumaa järjestämme myös ulkopuolella kuten koulullla. Visiomme on, että haulikkoammunta voisi olla koko perheen harrastus, Hokkanen sanoo.

Pohjois-Hämeen Ampujien haulikkokerho on havahtunut huomaamaan, että ilman ampumaharrastuksen päivittämistä 2010-luvulle sekä ikääntyvät harrastajat että huipputasolla ampuvat kilpailijat vähenevät. Lääkkeeksi on otettu uusi toimintamalli. Kokkovuori on avannut viime vuosina puominsa.

Yritykset, yhteisöt ja muut sidosryhmät ovat tervetulleita tutustumaan lajiin. Aloittelijoille järjestetään ampumakouluja, starttikursseja ja alkeiskursseja sekä yrityksille tyky-päiviä. Yhteistyössä Pirkanmaan Vammaistyön kanssa järjestetään ampumakerhoa. Haulikkoihmiset ovat käyneet vuodesta 2011 alkaen Tampereen kaupunkiseudun kuntien kouluissa esittelemässä nuorille lajia.

Jäsenmäärä on lähtenyt nousuun. Pohjois-Hämeen Ampujissa on hieman alle tuhat jäsentä. Aktiivijäseniä haulikkokerhossa on 50–60, joukossa on niin naisia kuin nuoriakin. Osa vain harrastaa lajia, osa ottaa osaa kilpailuihinkin. Harrastajissa on nykyisin paljon sellaisia, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta aseista. Aloittelevien treeniryhmässä voi ampua kuulumatta seuraan.

– Jo kymmenvuotias voi ampua, nuorempikin, jos on kokoa tarpeeksi. Omaa asetta tai muita varusteita ei tarvita. Meillä on. Ensimmäinen rasti vasta-alkajalle on turvallisen aseenkäytön kurssi, Hokkanen sanoo.

– Voi että, jos joku olisi käynyt aikoinaan minun koulussani esittelemässä lajia. Olisin löytänyt oman lajini jo aikaisemmin enkä niin kuin nyt vasta myöhäisherännäisenä, vastikään oman aseensa ostanut ja ensimmäisiin kisoihinsa valmistautuva Mastromarino huokaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?