Jos tehokas kunnon kohottaminen kiinnostaa, on thainyrkkeily oiva valinta

Kahdeksan raajan taidetta

Lempäälän Thaiboxingin leirillä väännettiin.

Lempäälän Thaiboxingin leirillä väännettiin naama punaisena.

Naruhyppelyä, etunojapunnerruksia, vatsalihasliikkeitä, polvien nostelua – kovalla intensiteetillä ja liikkeitä vaihtaen, kymmenen minuuttia yhteen menoon.

Se näyttää ihmeen kevyeltä, vaikka todellisuudessa moni hyväkuntoinenkin yskisi keuhkonsa pellolle tällaisen harjoituksen jälkeen.

Ja siinä olivat vasta lämmittelyt. Sitten siirrytään tekniikkaharjoituksiin, minkä päälle rykäistään hapottava kuntopiiri.

Seuraan Lempäälän Thaiboxingin ensimmäistä leiriä Moision liikuntahallissa 9. toukokuuta. Heti käy selväksi, että thainyrkkeilijöiden täytyy olla äärimmäisen kovakuntoista sakkia.

Heidän tapauksessaan kova kunto tarkoittaa monipuolista fysiikkaa ja tasapainoista kroppaa. Thainyrkkeilijät ovat nopeita, voimakkaita ja notkeita. Myös koordinaation ja kestävyyden täytyy olla kunnossa.

Ei ole ihme, että moni aloittaa harrastuksen kunnon kohottaminen mielessään.

Ei ole pakko otella

Lempäälässä on toiminut kolme vuotta thainyrkkeily-seura Lempäälän Thaiboxing. Seuran puheenjohtaja Fatimah Al-Zeiadi kertoo, että laji taipuu moneen. Ei tarvitse olla hirmukunnossa tai pelätä joutuvansa heti kehään ottelemaan.

Thai7

Valmentaja Asad Hussin opastaa thainyrkkeilyn saloihin.

Ensin käydään peruskurssi, jossa tutustutaan lajin perusteisiin. Seuraavassa vaiheessa voi valita joko sparrausryhmän tai kuntoilu- ja itsepuolustusryhmän.

– Sparrausryhmässä tehdään vapaamuotoista ottelunomaista harjoittelua eli sparrataan. Lopussa on aina kunto-osio, selvittää Al-Zeiadi.

– Kuntoilu- ja itsepuolustusryhmässä ei sparrata, vaan treenataan tekniikkaa ja keskitytään lihaskunnon kehittämiseen. Kaloreita palaa ja lihakset saavat kyytiä.

Lapsillekin on oma ryhmänsä, Junnuthai. Se on suunnattu 8–14-vuotiaille tytöille ja pojille. Peruskurssilla opetellaan thainyrkkeilyn alkeet ja tehdään kevyitä lihaskuntoliikkeitä.

Lempäälän Thaiboxingin valmentajana toimii Asad Hussin, euroopanmestari, Arabimaiden mestari ja kaksinkertainen suomenmestari.

Seuran ensimmäinen thainyrkkeilyleiri järjestettiin 9. toukokuuta. Vierailevana tähtenä lempääläläisiä valmensi maailmanmestari Milja Heino Tampereelta. Yhden illan kestäneellä leirillä keskityttiin pari-, lähiottelu- ja kyynärpäätekniikkaan.

Hyvä tapa purkaa stressiä

José Lehtimäki, 18, ja Aleksi Tuupanen, 18, ovat harrastaneet thainyrkkeilyä Lempäälän Thaiboxingin perustamisesta asti. Tuupasella ei ole aiempaa taustaa kamppailulajien parissa. Lehtimäki taas harrasti nyrkkeilyä jonkin aikaa thainyrkkeilyn rinnalla.

– Lopetin nyrkkeilyn ja aloin keskittyä thainyrkkeilyyn. Tämä on paljon monipuolisempaa kuin nyrkkeily, koska mukana ovat myös potkut, sanoo Lehtimäki.

– Ei lajia turhaan kutsuta kahdeksan raajan taiteeksi.

Lehtimäki ja Tuupanen ovat tänä vuonna aloittaneet ottelemisen. Molemmat toteavat, että se tuo thainyrkkeilyn harrastamiseen aivan uudenlaista intoa.

Kisa-aikoina kaksikko treenaa kuusi kertaa viikossa, muulloin neljästä viiteen kertaa.

Kuinka aika ja motivaatio riittävät?

Fatimah Al-Zeiadin mukaan monet harrastajat kehuvat, että treeneistä saa kunnon energiapiikin. Hän takaa, että vaikka tulisi väsyneenä paikalle, on treenin jälkeen kuin uudesti syntynyt.

– Thainyrkkeily on hyvä tapaa purkaa stressiä, esimerkiksi talvella pimeään aikaan. Treeneissä soi raskas rock-musiikki, joka sekin antaa energiaa.

 

Aleksi Tuupanen potkaisee ja José Lehtimäki torjuu. Taustalla valmentaja Asad Hussin.

Aleksi Tuupanen potkaisee ja José Lehtimäki torjuu. Taustalla valmentaja Asad Hussin.

Fakta: Thainyrkkeily

Thainyrkkeily (Thaimaassa muay thai) muotoutui varsinaiseksi urheilulajiksi 1930-luvulla. Lajilla on juurensa jopa parin tuhannen vuoden takaa.

Laji perustuu thaiheimojen ikivanhoihin lähisodankäynnin taitoihin. Juuri sotilaat ylläpitivät lajin kehitystä vuosisatojen ajan harjoitellen taistelutekniikoita ja otellen keskenään.

Vielä 1900-luvun alkupuolella muay thai -ottelut käytiin aina kehän sijaan paljaalla maalla ja kamppailijoiden kädet oli suojattu vain lasimurskalla höystetyin kankaanpaloin tai hamppuköysin. Ottelut jatkuivat, kunnes toinen osapuoli ei enää kyennyt jatkamaan.

Lajin modernisointi aloitettiin 1930-luvulla, kun maan hallitus puuttui brutaaliin ottelukulttuuriin. Tällöin lajille laadittiin säännöt, joiden mukana ottelemiseen tulivat mukaan kehä, erät, erätauot ja painoluokat.

Thainyrkkeilyyn kuuluu nykyäänkin hyvin monipuolinen tekniikkavalikoima. Täyden kontaktin säännöt sallivat erilaiset lyönnit sekä nyrkein että kyynärpäin, lisäksi tavallisten potkujen ohella polvipotkut ovat olennainen osa lajia. Myös lähiottelu (pystypaini) on sallittua thainyrkkeilyssä.

Thaimaan kansallislaji liittyy ytimeltään vahvasti ottelemiseen, mutta nykyisin kyseessä on myös suosittu kuntoilumuoto.

Lähde: Suomen Muay Thai -liitto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?