Uuden lukiorakennuksen puolesta

Olen 17-vuotias toisen vuosikurssin opiskelija Lempäälän lukiossa ja olen aktiivisesti mukana erilaisissa koulun luottamustehtävissä.

Lempäälän lukio on mainio opinahjo. Opiskeluilmapiiri, opettajat ja opetuksen taso ovat vertaansa vailla. Ainoa puute vuosien aikana on ollut auttamatta vanhentunut koulurakennus, jonka käytölle on nyt vihdoinkin tulossa loppu muutaman vuoden sisään. Suunnitelma uudesta rakennuksesta ammattiopiston yhteydessä Tredun mukana on ollut vähintäänkin houkuttava ja se on otettu vastaan fanfaarein.

Sain tietää muutama päivä sitten sivistysjohtaja Nina Lehtisen lukiolla vierailun jälkeen, että Tredun projektin rinnalle on tullut kilpaileva hanke. Lisäksi samaa luin Lempäälän-Vesilahden Sanomista. Ensireaktio oli tyrmistys ja ärsyyntyminen. Käsittääkseni politiikka tarkoittaa yhteisistä asioista sopimista yhdessä. Ei siis salahanketta kulissien takana.

Ehdotus uuden lukiorakennuksen perustamisesta vanhan S-Marketin rakennuksen paikalle olisi omalla tavallaan houkutteleva keskustan kehittämishankkeen kannalta, mutta käytännön syistä auttamattoman harkitsematon vaihtoehto. 12 miljoonan euron lisähintalappu ei houkuta todennäköisesti ketään, eikä sijainti ole opiskeluympäristönä ehkä paras vahvasti liikennöityjen teiden varrella. Etäisyyskin alkuperäiseen rakennukseen on noin 700 metriä, hetken kävelymatka siis. Suunnitelmat Tredun kanssa toimimisesta on lähes lyöty lähes lukkoon, ja lukiolta on tullut täysi tuki hankkeelle. Opiskelijakunnan hallitus keskusteli aiheesta kokouksessaan 21. toukokuuta ja totesi alustavasti, että alkuperäinen suunnitelma on houkuttavampi.

Näen perusteet uuden lukiorakennuksen nykyisen suunnitelman muutokselle vähintäänkin heppoisiksi.

On opiskelijoiden ja opettajien terveyden, opiskelumotivaation, työyhteisön ilmapiirin ja pedagogisten perusteiden kannalta ehdoton etu, että uusi lukiorakennus valmistuu mahdollisimman nopeasti. Lempäälän kuntaa on kiittäminen nykyisestä hyvästä opetuksesta ja vuodesta toiseen säilyneistä määrärahoista, joiden ansiosta kursseja ei ole jouduttu vähentämään ja opetuksen taso on säilynyt kiitettävänä.

Uskon, että vastaava linja jatkuu, ja hallinnon eri tahot harkitsevat tarkkaan ennen kuin pyrkivät tietoisesti jarruttamaan suunnitelmaa. Toivon lisäksi päättäjien harkitsevan tarkkaan tilannetta eri näkökulmista ja suosittelen vahvasti opiskelijakunnan sekä oppilaitoksen henkilökunnan kuulemista tulevaisuuden päätösten tiimoilta.

Pidetään Lempäälä edelleen lähellä, myös koulutuksen näkökulmasta.

 

Totti Hämäläinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?