Uittamon silta avattiin virallisin juhlallisuuksin

”Paremmin tehty kuin suunniteltu”

Uittamon sillan virallisissa avajaisissa nauhan leikkaajana toimi hankkeen puuhamies, Suonolan yksityistiekunnan toimitsijamies Heikki Ahti (oik.). Ablodeja tuli niin rakentajilta,  suunnittelijoilta kuin osakkailtakin.

Uittamon sillan virallisissa avajaisissa nauhan leikkaajana toimi hankkeen puuhamies, Suonolan yksityistiekunnan toimitsijamies Heikki Ahti (oik.). Ablodeja tuli niin rakentajilta, suunnittelijoilta kuin osakkailtakin.

Vanha puusilta Vesilahden Suonolassa on ollut historiaa jo puoli vuotta. Vanhimmilta osiltaan satavuotias silta sai väistyä uudenaikaisen teräsbetonisillan tieltä, kun purku- ja rakennustyöt aloitettiin viime vuoden syyskuussa. Liikenteelle Suonolan yksityistien käyttäjiä palveleva moderni liittopalkkisilta avattiin 12. marraskuuta.

Kunnon avajaiset jäivät kuitenkin pitämättä.

– Ilmat oli tuolloin jo niin viileät, että juhlallisuudet jäivät pitämättä. Puheissa aihe kuitenkin usein nousi esille, joten vahinko päätettiin korjata myöhemmin.

Soppatykissä porisi lohikeitto ja haitari soi, kun satakunta vierasta lopulta pääsi seuraamaan nauhan leikkausta ja kuuntelemaan siltahankkeen puuhamiesten selostuksia hankkeen vaiheista. Toukokuun 23. päivän iltana järjestettyyn avajaistilaisuuteen oli kutsuttu yhteistyökumppanit sekä kaikki yksityiskunnan osakkaat.

Suonolan yksityistien toimitsijamies Heikki Ahti muisteli, että ajatus vanhasta sillasta tai uuden rakentamisesta oli kytenyt hänen mielessään jo 1990-luvun alkupuolelta saakka. Tieosakkaiden keskuudessa henki oli tuolloin sellainen, että 1913 rakennetun ja 1970-luvulla remontoidun sillan uskottiin kestävän vielä ainakin toiset sata vuotta. Asia hautautui.

Uuden sillan suunnittelusta vastannut Mikko Tölli kävi paikalla ensimmäisen kerran vuonna 2009 ja kertoi todenneensa välttämättömän jo ennen sillalle astumistaan.

– Ei mitään mahdollisuutta korjata. Oli selvää, että uusi silta olisi ainoa järkevä vaihtoehto.

Osaksi onnekkaiden sattumuksien, mutta ennen kaikkea taitavan diplomatian siivittämänä työt saatiin vauhtiin viime syksynä ja päätökseen ne saatiin jopa ennakoitua selvästi nopeammin. Matalalla ollut vesi helpotti perustusten tekoa ja tuuliolot olivat suotuisat kansielementtejä nostettaessa. Marraskuun lopulle varattu sulkuaika alittui yli kahdella viikolla.

– Paremmin tehty kuin suunniteltu, tuumasi suunnittelija Tölli rakennusprosessista.

”Yöunet meinasivat mennä ”

Moni asia olisi voinut mennä pieleen. Yksikin valitus olisi venyttänyt aikataulua ja samalla pilannut rahoituksen. Toimitsijamies Ahti kertookin tunnelmiensa olleen helpottuneet, kun liikenne jälleen rullasi Suonojärven kapeikon ylitse.

– Kyllä muutaman yön olin valvonut varsinkin hankkeen rahoitusta miettiessäni. Sen suhteen meillä kävi onni, sillä tänä vuonna valtion raha olisi jo huomattavasti tiukemmassa. Suunnittelussa ja valvonnassa onnistuttiin myös säästämään huomattavia summia laadusta tinkimättä. Kaiken tämän ansiosta yksityistiekunna velka on vähäinen, noin kymmenen tuhatta euroa, kun summa aivan hyvin voisi olla kymmenkertainen.

Uuteen siltaan oltiin tyytyväisiä myös kunnassa. Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta valitsi siltahankkeen vuoden 2013 ympäristöpalkinnon saajaksi. Perusteluissaan lautakunta totesi, että silta on sekä sopiva että mahdollistaa veneilyn koko järven alueella. Myös paikallisten asukkaiden pitkäaikainen työpanos hankkeen eteenpäin viemiseksi painoi valinnassa.

Uuden sillan myötä liikennemäärissä on tapahtunut hienoista kasvua. Henkilöliikenteen osalta lisäys johtunee osittain uteliaisuudesta, mutta raskaan liikenteen osalta ero on todellinen. Enää ei tukkirekkojen ja muiden raskaiden ajoneuvojen tarvitse kiertää Salmen sillan kautta. Muutos 10 tonnin painorajoituksesta 76 tonniin sallii raskaimmatkin rekat. Myös vesiliikenne on vilkastunut, kun sillan alitse pääsee myös korkean veden aikaan.

Tulvatkin ovat historiaa. Viimeiseksi jäi vuoden 2006 joulukuun tulva, jolloin tiellä aaltoili 25 sentin vesikerros monen viikon ajan.

Yksityistietoimikunta palkitsi puuhamiehensä

Uittamon silta on ollut tärkeä sen tuntumassa asuvalle Ahdin suvulle jo monen sukupolven ajan. Ensimmäisen sillan perustamisessa oli mukana Heikki Ahdin isoisä Vihtori Ahti. Kun uusi silta valmistui, päätti yksityistiekunta palkita toimitsijamiehensä, jonka henkilökohtainen työpanos vaikutti ratkaisevasti hankkeen onnistumiseen. Avajaistilaisuudessa yksityistiekunta ojensi Heikki Ahdille Suomen tieyhdistyksen myöntämän yksityistie-ansiomerkin, joka on tarkoitettu yksityistieasioissa merkittävällä tavalla kunnostautuneelle henkilölle.

Pitkä mutta onnistuneesti päättynyt siltahanke opetti puuhamiehelleen paljon siitä, miten asiat saadaan sujumaan.

– Pitkäjänteinen ja rauhallinen pitää olla. Viranomaisia kohtaan kannattaa olla nöyrä ja kysellä paljon. Nykyään asioita hoidetaan paljon sähköisesti, mutta keskustelu kasvokkain auttaa aina.

Uittamon siltatyömaa on hiljentynyt. Seuraavan kerran siltaan käytäneen käsiksi peruskorjauksen merkeissä noin neljänkymmenen vuoden kuluttua.

TEKSTI JA KUVAT: Arto Hämäläinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?