Lempäälän lukion ylioppilaskirjoitusten korkeimmat keskiarvot kemiassa ja fysiikassa

Ylen uutisten internetsivujen palvelussa voi vertailla oppiaineen tarkkuudella, miten ylioppilaskirjoitukset maamme eri lukioissa sujuivat. Palvelu kertoo koulukohtaisesti kaikkien kirjoitettujen aineiden arvosanojen keskiarvot. Sen mukaan maan yhteensä 442 lukion joukossa rankingissa 93:nneksi sijoittunut Lempäälän lukio pärjää hyvin kemian ja fysiikan kirjoituksissa.

Lempäälän lukion 89 ylioppilasta saavutti vertailussa arvosanaksi 18,19. Tulokset on laskettu siten, että laudatur antoi seitsemän, eximia kuusi, magna viisi, cum laude neljä, lubenter kolme ja approbatur kaksi pistettä. Lempäälän lukion ylioppilaiden keskiarvo neljässä pakollisessa aineessa oli M.

Korkeimmat pisteet Lempäälän lukiossa saavutettiin reaaliaineissa kemiassa, 5,3 (M) ja fysiikassa 5,2 (M).  Seuraavaksi parhaimmiksi sijoittuivat reaaliaineista yhteiskuntaopin, 5,0 (M) ja historian, 4,8 (M) keskiarvopisteet.

M tuli keskimääräiseksi arvosanaksi lisäksi lyhyessä englannin kielessä, 4,8, lyhyessä ranskassa, 4,7, toisessa kotimaisessa kielessä, 4,7 sekä lyhyessä matematiikassa, 4,7.

Keskiarvopisteet jäivät Lempäälän lukiossa C:hen muun muassa pitkässä englannin kielessä, 4,4, pitkässä matematiikassa, 4,4 sekä äidinkielessä, 4,3.

”Loistava menestys mahdollista Lelussa”

Lempäälän lukion rehtori Erkki Hytönen muistelee, että Lempäälän lukion, Lelun, tämän kevään rankingsijoitus on hänen kymmenvuotisaikansa paras. Vuonna 2011 sijaluku oli 117:s, vuonna 2012 278:s ja viime vuonna 238:s.

Kemian ja fysiikan korkeat arvosanat eivät tulleet Hytöselle yllätyksenä.

– Jotain varmaankin tehdään meillä toisin ja jopa paremmin muihin lukioihin verrattuna. Meillä näissä aineissa tulokset ovat olleet hyvät jo pidemmällä aikavälillä, vaikka olemme sijoittuneet lukiovertailussa huonomminkin. Esimerkiksi vuosi sitten olimme vertailussa sijalla 238., mutta meillä oli koko valtakunnan 15. parhaat fysiikan tulokset.

Hytönen näkee lukioon hakeutuvalle nuorelle olevan varmasti apua palvelusta, jossa pääsee vertaamaan eri lukioiden yo-kirjoitusten ainekohtaisia arvosanoja.

– Peruskoulun päättävät nuoret voisivat vertailla lukioita entistä enemmän. Joskus tuntuu siltä, että nuorten valintakriteerit ja mitä esimerkiksi Lempäälän lukiossa oikeasti tehdään, eivät esittelyistämme huolimatta täysin kohtaa. Kurssitarjonta on meillä ensi lukuvuonna monipuolisempi kuin monissa muissa kaupunkiseudun kustannussäästöjen kanssa painivissa lukioissa.  Loistava menestys ylioppilaskirjoituksissa on mahdollista myös Lempäälän lukiossa.

Erkki Hytönen toteaa, että koulua ei ehkä kannata valita vain ainekohtaisen yo-menestyksen perusteella.

– Meille maaseutulukioon voidaan tulla pienemmällä keskiarvolla kuin joihinkin erikoislukioihin. Juuri tämän erilaisen opiskelija-aineksen takia tällaisissa lukioissa, kuten me olemme, opettajan pitää monipuolisemmin osata opettaa eri tasolla opiskelevia nuoria.

Kehittämisboomi menossa

Lehdistä saa joka kevät lukea lukioiden rankingvertailuista, joissa tulokset usein poikkeavat toisistaan. Niitä seurataan mielenkiinnolla myös Lempäälän lukiossa.

– Tulosten vaihtelu johtunee osittain ikäluokkien eroista. Emme saa kuitenkaan sanoa silloin, kun tulokset ovat keskimääräistä heikommat, että syy on opiskelijoissa ja kun menestytään paremmin, että ansio olisi koulun.

Lempäälän lukiossa on Hytösen mukaan tehty jotain toisin kuin aiemmin, ja seuraavat ikäluokat hänen mukaansa osoittavat, onko toimilla ollut merkitystä.

– Tämän kevään ikäluokka on ensimmäinen, jolla on ollut lähes koko ajan koulun tarjoamat kannettavat tietokoneet käytössään. Tietokonehanke on aktivoinut opettajiamme täydennyskoulutukseen ja kehittämään opetustaan sähköiseksi. Samanlaista opetuksen kehittämisboomia en ole aiemmissa lukiossani enkä täällä aiemmin kokenut. Koko opettajakunta on sataprosenttisesti mukana.

Vuosi sitten Lempäälän lukiossa aloitti opiskelumotivaation lisäämisen työryhmä, jossa opiskelijat ja opettajat ovat yhdessä pohtineet, miten motivaatiota voitaisiin lisätä.

– Olisi hienoa, jos kehittämistyöllämme olisi todella ollut vaikutusta, eivätkä hyvät tulokset johtuisi ainoastaan loistavasta ikäluokasta, Hytönen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?