Lempäälästä voittaja EU-tietokilpailussa

Tietovisan voittaja Liisa Rissanen Hakkarin koulusta. Kuva: Ulkoministeriön Eurooppa-tiedotus

Tietovisan voittaja Liisa Rissanen Hakkarin koulusta. Kuva: Ulkoministeriön Eurooppa-tiedotus

Mistä maasta valitaan eniten europarlamentaarikkoja? Minä vuonna tapahtui EU:n suuri itälaajentuminen: 10 uutta jäsenmaata? Mitä seurauksia maahanmuutolla on EU:n jäsenmaille sekä maahanmuuttajien lähtömaille?

Jos et tiedä, voit kysyä Hakkarin koulun 9 G -luokan oppilaalta Liisa Rissaselta. Hän nimittäin vastasi 6. toukokuuta oikein oheisiin ja muihinkin EU-aiheisiin tietokilpailukysymyksiin ja voitti valtakunnallisen EU-tietokilpailun, johon otti tänä keväänä osaa 6 000 oppilasta yli sadassa suomen- ja ruotsinkielisessä peruskoulussa kautta Suomen.

Toiseksi kilpailussa ylsi Emilia Leppälä Soinin yhtenäiskoulusta Etelä-Pohjanmaalta ja kolmanneksi Elle Ahola Pirkkalan yläasteelta.

He olivat opettajineen viimeisen kouluviikon keskiviikkona palkintojenjakotilaisuudessa ulkoministeriön tiloissa Merikasarmilla, Helsingissä.

– Liisan voitto yllätti ja ei yllättänyt. Hänen pisteensä olivat jo niin korkeat lähtiessä, vain pisteen päässä maksimista ja kaukana seuraavista, sanoo Hakkarin koulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Pate Nikulainen, jonka molemmat 9 G ja 9 F -luokat osallistuivat EU-tietokilpailuun harjoittelemalla kuukauden päivät Eurooppa-tietämystä.

Kilpailun tehtävät käsittelivät yhdeksännen luokan yhteiskuntaopin oppimäärään kuuluvia EU- ja yhteiskuntatiedon aiheita. Tehtävissä piti muun muassa nimetä EU- ja euromaita, tietää Euroopan parlamentin vaaleihin liittyviä asioita ja pohtia maahanmuuton seurauksia sekä EU:n jäsenmaille että maahanmuuttajien lähtömaille. Kilpailukysymykset löytyvät Eurooppa-tiedotuksen verkkosivuilta.

– Liisa on tosi aktiivinen, kympin oppilas, joka on kiinnostunut kaikenlaisista asioista, Nikulainen sanoo.

Liisa Rissanen kuten koko voittoisa kolmikko palkittiin tablettitietokoneilla. Hän uskoo laitteella olevan käyttöä.

– Tietokilpailuunkin valmistauduin lukemalla opettajan vinkkaamaa Eurooppa-tiedotuksen materiaalia netissä, sanoo Lempäälän lukiossa opintonsa ensi syksynä aloittava Rissanen.

– Heinäkuun olen töissä Lempäälän kunnalla siivoamassa. Kesäkuussa olen tanssikurssilla Kuopiossa, hän kertoo kesäajan suunnitelmistaan.

Kilpailun tavoitteena on edistää koko ikäluokan EU-tiedon opiskelua ja toisaalta tuoda EU:ta lähemmäs nuoria eri puolilla Suomea. Neljättä kertaa pidetyn kilpailun järjestävät ulkoministeriön Eurooppa-tiedotus ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry yhteistyössä koulujen kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?