Oskarin aitta tuo lähiruoan lähemmäs

Elina Leiposen pihamaalla on oikea Oskarin aitta.

Elina Leiposen pihamaalla on oikea Oskarin aitta.

Otetaan yksi sisko, joka muuttaa Amerikkaan. Lisätään toinen sisko, joka alkaa järjestellä kananmunanmyyntiä tuottajalta kuluttajalle. Kun hämmennetään soppaa vielä yhdellä eläinlääkärillä, niin saadaan alkusysäys Oskarin aitalle.

Kiinnostus ja rakkaus lähiruokaan yhdistää  Elina Leiposta, Hanna Leiponen-Syyrakkia ja Sara Syyrakkia, loppukesästä avautuvan verkkokauppakeskus Oskarin aitan äitejä.

Vesilahtelaisen Leiponen-Syyrakin perheen muutettua Yhdysvaltoihin heille tuli eteen ongelma. Hyvään ja puhtaaseen suomalaiseen ruokaan tottuneille tehotuotettu ja geenimanipuloitu ape ei maistunut. Valtavat mansikat ja luumun kokoiset mustikat näyttivät kauniilta, mutta olivat mauttomia.

Siskokset Hanna ja Elina pitivät yhteyttä toisiinsa Skypessä ja kuulumisten lisäksi vaihtoivat ajatuksia lähiruoasta. Molemmat hämmästelivät, miten hankalaa sen löytäminen kuluttajalle on niin Suomessa kuin rapakon takana.

Syntyi ajatus verkkokaupasta, joka kokoaisi kaikki lähituottajat yhteen ja toisi tuottajat ja kuluttajat lähemmäksi toisiaan. Mukaan lähti vielä ystävä, joka innostui ajatuksesta yhtä paljon kuin he. Kolmikosta jokaisella on omat vastuualueensa, jonka hoitamisessa he pääsevät hyödyntämään osaamistaan; Hanna finanssipuolta, Elina teknistä ja Sara yhteyksiä tuottajiin.

Ei vain ruokaa

Vaikka alkuperäinen ajatus lähti ruoasta, ei Oskarin aitta keskity pelkkään suuhunpantavaan.  Mukaan toivotaan myös lähituotteita ja –palveluita tarjoavia yrityksiä. Elina mainitsee esimerkkeinä kampaajat, pianonvirittäjät ja käsityöläiset, joilla ei ehkä itsellään ole resursseja verkkosivujen ylläpitämiseen.

– Tuottajien ei tarvitse perustaa omaa verkkokauppaa, eikä huolehtia markkinoinnista. Me tarjoamme verkkokauppapohjan ja vastaamme Oskarin aitan näkyvyydestä, Elina kertoo.

Aluksi Oskarin aitta toimii Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueella, mutta tavoitteena on laajentaa toimintaa kattamaan koko Suomi. Silloin lähialueen tuottajia voi etsiä missä tahansa kulkeekin. Koska lähituotteiden kirjo on suuri, ei tavaran toimitustapa ole jokaisella tuotteella samanmoinen. Oskarin aitassa myytäviä tuotteita voi tilata postitse, Itellan kylmäkuljetuksena tai matkahuolto kautta. Lisäksi vaihtoehdoissa on nouto tuottajalta tai muusta sovitusta paikasta. Maksu suoritetaan kuitenkin aina Oskarin aittaan, joka sitten toimittaa sen tuottajalle.

Elina Leiponen nojailee Oskarin aittaan, joka löytyy Vesilahdesta Jaanun tilalta.

Elina Leiponen nojailee Oskarin aittaan, joka löytyy Vesilahdesta Jaanun tilalta.

Lähde tutustumismatkalle pihvisi kotipaikkaan

Oskarin aitassa myytävien tuotteiden tulee olla määriteltyjen arvojen mukaisia. Myyntiin hyväksytään kotimaista lähituotantoa olevat tuotteet, joiden alkuperä voidaan jäljittää vaikka kanalaan tai laitumelle asti. Kolmikolla on suunnitelmissa järjestää tutustumismatkoja tiloille, jolloin kuluttaja pääsee konkreettisesti näkemään missä hänen ostamansa tuote kasvaa tai tehdään. Lisäksi kaikista tuottajista tulee Oskarin aittaan esittelyt, kuvia ja tarinoita.

– Tahdomme lisätä yhteisöllisyyttä ja toimimme jo nyt aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Toivomme myös paljon yhteistyötä esimerkiksi muiden verkkokauppojen ja ruokapiirien kanssa. Etsimme parhaillaan lähituottajia ja toivomme, että Oskarin aitasta kiinnostuneet ottaisivat yhteyttä. Pilotoimme kesällä 10–15 tuottajan voimin ja syksyllä katsotaan, onko tarvetta muuttaa jotakin, kertoo Elina lähitulevaisuuden suunnitelmista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?