Teräksinen soundi kohtaa popin ja taidemusiikin

Omalaatuinen tapahtuma ja omanlaisensa henki huokuttaa taiteilijoita Rämsööseen. Pekko Käppi, Samuli Kosminen, Paula Vesala, Samuli "Teho" Majamäkii ja Linda Fredriksson esittävät Moottorimusiikin festivaaleilla pop-, rytmi- ja taidemusiikkia yhdistettynä raudan ja teräksen soundiin. Kuva: Dorit Salutskij

Omalaatuinen tapahtuma ja omanlaisensa henki huokuttaa taiteilijoita Rämsööseen. Pekko Käppi, Samuli Kosminen, Paula Vesala, Samuli ”Teho” Majamäkii ja Linda Fredriksson esittävät Moottorimusiikin festivaaleilla pop-, rytmi- ja taidemusiikkia yhdistettynä raudan ja teräksen soundiin.
Kuva: Dorit Salutskij

Elokuussa Suonojärven rannalla moottorit jyrisevät, lyömäsoittimet paukkuvat ja laulu soi. Rämsöön kesäteatterin alueen valtaa paikallinen erikoisuus,  Moottorimusiikin festivaali. Kaksipäiväisen festivaalin ohjelmassa on molempina päivinä kaksi konserttia, Tempola ja Rautala.

Ensin vuoron saa Tempola, jossa esiintymään pääsevät kyläläiset. Rämsöön pienimmät, päiväkoti-ikäiset, valmistelevat yhdessä kansainvälisesti tunnettujen lyömäsoitintaiteilijoiden Samuli Kosmisen ja Samuli ”Teho” Majamäen kanssa esitykseen musiikkia.

– Ideana on, että lasten leluista ja leluilla tehdään soiva teos. Olen aiemmin tehnyt samantyyppisen Melulelu-teoksen kotisaarellani Suomenlinnassa. Lapset tykkäävät, kun saavat itse valita lelun jota soittaa, oli se sitten robotti tai mikä tahansa muu, kertoo Majamäen kanssa festivaalien taiteellisena johtajana toimiva Kosminen.

Lasten jälkeen vuoron saavat nuoret, jotka esittävät muun muassa PMMP:n musiikkia. Tempola huipentuu Rauni Rokan johtamaan kymmenen naisen lauluryhmän esitykseen.

– Yllätyksiäkin voi olla luvassa, ja ainakin yksi maamoottori, tapahtuman tuottaja Marjukka Lähdekorpi-Ojala lisää.

Kosmisen ja Majamäen johdolla toteutetun Rautala-konsertin solisteina toimivat PMMP:n laulajana tunnettu Paula Vesala ja maailmanlaajuisesti arvostettu jouhikkomestari ja runolaulaja Pekko Käppi. Lisäksi kokoonpanossa on mukana jazzsaksofonisti Linda Fredriksson. 

Taiteilijat ovat toisilleen aiemmin tuttuja muiden projektien kautta, mutta he esiintyvät festivaaleilla yhdessä ensimmäistä kertaa. Kosminen kertoo, että muusikoita ei juuri tarvinnut ainutlaatuiseen tapahtumaan ja paikkaan houkutella.

Samuli "Teho" Majamäki, Linda Fredriksson, Paula Vesala, Samuli Kosminen ja Pekko Käppi esiintyvät ensi kertaa tällä kokoonpanolla Rämsöön Moottorimusiikin festivaaleilla. Kuva: Dorit Salutskij

Samuli ”Teho” Majamäki, Linda Fredriksson, Paula Vesala, Samuli Kosminen ja Pekko Käppi esiintyvät ensi kertaa tällä kokoonpanolla Rämsöön Moottorimusiikin festivaaleilla.
Kuva: Dorit Salutskij

– Ryhmä on tähän mennessä kirjavin. Kokoonpanossa pop- ja taidemusamaailma yhdistyvät, eikä festivaaleilla kuultavaa musiikkia voi yhteen sanaan tiivistää. Elementtejä on pop-, rytmi- ja taidemusiikista, yhdistettynä tietysti raudan ja teräksen soundiin, Kosminen kertoo.

Moottorimusiikin lisäksi Rämsöössä pääsee nauttimaan lähiruoasta. Lähdekorpi-Ojala kertoo, että siihen on tänä vuonna panostettu erityisesti. Esimerkiksi limsan sijaan myynnissä on paikallista tuorepuristettua omenamehua ja mustamakkaraakin tulee tarjolle. 

Matkasta festivaaleille voi tehdä elämyksen hyppäämällä onnikan kyytiin. Tampereelta Lempäälän ja Vesilahden kautta kulkeva 60-luvun onnikka ottaa matkustajia kyytiin molempina päivinä. Ennakkoilmoittautuminen kuljetukseen on tarpeen, jotta kaikki mahtuvat mukaan.

Moottorimusiikin festivaalia tukevat Suomen kulttuurirahasto, MES, Taiteen edistämiskeskus ja Vesilahden kunta. Tapahtuman kehittäminen on ELY-keskuksen Kylän kulttuurin juuret ja siivet -kehittämishanketta, jossa Lähdekorpi-Ojala osa-aikaisesti työskentelee

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?