Klassisen kitaran mestari konsertoi Lempäälän kirkossa

Francisco Bernier . Kuva: Luis Castilla.

Francisco Bernieriä pidetään yhtenä sukupolvensa johtavista klassisen kitaran taitajista. Kuva: Luis Castilla.

Tampere Guitar Festival juhlistaa tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan. Sen kunniaksi tapahtuma järjestää seitsemässä kunnassa vierailevan Pirkanmaan kitarakierroksen.

Lempäälässä kitarakierros pysähtyy tiistaina 3. kesäkuuta, jolloin Pyhän Birgitan kirkossa kitaroi Francisco Bernier.

Lukuisissa kitarakilpailuissa palkittu Bernier on esiintynyt yli 35 maassa. Häntä pidetään yhtenä sukupolvensa johtavista klassisen kitaran taitajista. Bernierin soittoa leimaavat hyvin laaja väri- ja dynamiikkakirjo sekä mielikuvituksellisuus.

Pyhän Birgitan kirkossa kuultavassa konsertin ensimmäisen puoliajan hän keskittyy ennen kaikkea vanhan musiikin mestareiden, kuten Luys de Nárvaezin, John Dowlandin ja Johann Sebastian Bachin teoksiin. Säveltäjät ovat vaikuttaneet samoihin aikoihin, kun Pyhän Birgitan kirkko on rakennettu.

Toisella puoliskolla esillä ovat säveltäjät 1800- ja 1900-luvuilta: Fernando Sor, Joaquín Turina, Isaan Albéniz ja Francisco Tárrega. Konsertti järjestetään yhteistyössä Espanjan suurlähetystön, Lempäälän kunnan ja Lempäälän seurakunnan kanssa.

Bernier on opiskellut kitaransoittoa Sevillassa, Pariisissa ja Kölnissä. Hänen erityisalueekseen on muodostunut oman aikamme kitaramusiikki, ja hän on muun muassa Espanjan merkittävimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Antón García Abrilin musiikin vakuuttava tulkki ja promoottori.

Suurinta kiitosta hänen lukuisista levytyksistään onkin saanut juuri Garcia Abrilin musiikkia sisältävä äänite, joka ilmestyi Naxos-levymerkillä vuonna 2009.

Bernier on myös innostava pedagogi, ja hän opettaa tällä hetkellä Sevillan kuninkaallisessa konservatoriossa. Hän on myös Sevillan kitarafestivaalin taiteellinen johtaja.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?