”Kuinka paljon olemme kuluttaneet rahaa keskustan kehittämiseen?”

Tein vuosi sitten valtuustokysymyksen aiheesta Hääkiven tulevaisuuslaboratorio ja Silta tulevaisuuteen -visio valtuutettu Niina Selinin kanssa. Meille vastattiin hyvin ylimielisesti ja ylimalkaisesti; keskustan kehittämisvisiohan on ollut hanke, jota pitäisi vain hymistellä ja jota ei saisi lainkaan kritisoida tai miltään osin kyseenalaistaa. Keskiviikkona 28. toukokuuta valtuusto sai tiedokseen hankkeen pohjalta laaditun yleissuunnitelman.

Peruslähtökohtahan hankkeessa on hyvä ja mielenkiintoinen. Valitettavasti vuoteen 2006 pohjautuva hanke ei juurikaan ole liikahtanut idean tasolta eteenpäin. Yleissuunnitelma luonnoksessa lainataan Pentti Muroleen sanoja: työryhmä haluaa ”meloa ja hiukan ohjata” Lempäälän kasvua. No mikäs siinä, kun minusta asiassa on jo soudettu ja huovattu riittämiin.

Valtuustoinfossa kuulimme jälleen kerran, kuinka tämä visio, josta on muotoutunut puheena oleva yleissuunnitelma, on jotakin uskomattoman huimaa, innovatiivista ja modernia. Niin se varmasti olikin esimerkiksi vuonna 2007, mutta pikkuisen on usko hiipunut koko hommaan tässä vuosien varrella, koska ainoa, mitä olemme saaneet, on muutamakin hienoin kuvin varustettu nivaska täysin saman sisältöisiä suunnitelmia. Plus vakuutuksia, että jo ”ensi keväänä” alkaa tapahtua.

Sitä kevättä ei tullut tänäkään keväänä. Rakennusliikkeiden kanssa on neuvoteltu ja neuvoteltu puuhamiesten mukaan. Paljonko on neuvoteltu maanomistajien tai vaikka keskeisen toimijan VR:n kanssa? Miksi ei keskustaan ole saatu edes väliaikaista toimivaa toria tässä vuosien kuluessa?

Yleissuunnitelmassa kuvataan hienoin sanankääntein simppeleitä asioita. Siinä puhutaan esimerkiksi ”kirkon, kirkkopuiston, asemarakennuksen, manttaalitalon, seurakuntatalon, Nordea-talon merkityksen korostamisesta uuttaa suunniteltaessa ja rakennettaessa”. Tarkoittaako tämä yksinkertaisesti sitä, että ne säilytetään tulevaisuudessakin?

Innovatiivisuus ei ole pyörän keksimistä uudelleen. Yleissuunnitelmassa mainitaan Helsingin ja Tampereen nopea saavutettavuus, mutta nopeastihan kyseessä oleviin paikkoihin jo nyt Lempäälästä pääsee. Itsestäänselvyydeltä kuulostaa myös suora lainaus tekstistä: ” Viihtyisyys ja elävyys syntyy myös erilaisten, eri-ikäisten ja eri asioilla olevien kohtaamisista”. Tuttua on sekin, että eri arjen toimintojen sijoittaminen vetää keskustaan. Niinpä niin, milläköhän periaatteella tähän asti keskustoista on tullut keskustoja?

Toisaalta kaikkia toimintoja ei Lempäälän kaltaisessa kunnassa voi eikä kannata sijoittaa keskustaan; meillä on eläviä kyliä ja muutama muukin keskusalue toimintoineen, palveluineen ja vaikkapa kouluineen varsinaisen keskustan lisäksi – myös niihin on mielestäni satsattava ja niitä on pidettävä elävinä.

Edelleen maanantain infotilaisuuden jälkeen minulle jäi epäselväksi tämän hankkeen varsinainen aikataulutus. Sentään yleissuunnitelman tehneet miehet meille ensimmäisen kerran nimettiin! Jotakin ympäripyöreää arviota koko tämän hankkeen kustannuksista on ilmaan heitelty, mutta ei kai koskaan tarkkaan selviä, miten paljon vuosien aikana olemme kuluttaneet rahaa hankkeeseen tai miten paljon hankkeen toteuttaminen tulisi kunnalle maksamaan näineen.

Selkeät korttelit, pikkukaupunkimaisuus, viihtyisyys, monipuolisuus ja vaikkapa luonnon läsnäolon huomioonottaminen ovat tulevaisuuden suunnittelussa tavoiteltavia ja kannatettavia asioita. Yleissuunnitelma huomioi ne hyvin, ja on siltä osin aivan mainio.

Yleissuunnitelmassa puhutaan Opinaukiosta. Infossa ei vastattu, mitä se tarkoittaa, mutta se liittynee mystiseen lukion ”vaihtoehtohankkeeseen”, jonka valtuusto onneksi keskiviikkona hautasi. Erittäin kyseenalaista ja tuomittavaa on, jos suunnitelman ydintyöryhmä on yrittänyt ympätä sinne mukaan jotakin, mitä ei vaikkapa luottamushenkilöiden enemmistö sinne halua.

Toivottavasti hankkeen tiimoilta jatkossa keskustellaan avoimesti ja laajasti, mitä minnekin halutaan ja millä nimityksillä, eikä toiminta ole niin salamyhkäistä ja kyseenalaista kuin tähän asti.

Sivumennen sanoen, lukiohanke Ahtialanjärven rannalle yhdessä Tredun kanssa on sellainen uutta luova mutta vanhaa kunnioittava hanke, josta soisi keskustan kehittämishankkeen puuhamiestenkin ottavan mallia.

Toivottavasti Lempäälästä ei tule kuntaa, jossa oli upeita, innovatiivisia suunnitelmia, mutta jossa kuntakeskus päästettiin näivettymään, kun laadittiin niitä suunnitelmia eikä niiden varjossa muistettu pitää huolta nykyhetkestä. Visioinnin ja suunnittelun ohessa voisimme miettiä, millaisin pienin keinoin saisimme jo nyt heti keskustaa viihtyisämmäksi ja elävämmäksi.

Riikka Kivelä
Valtuutettu, SDP

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?