Kärsitkö ysärisyndroomasta?

Puoliltaöin lavalle noussut Pandora toi monille muistoja yhdeksänkymmentäluvulta. Useampi festarivieras oli käynyt katsomassa artistia tuolloin ja saapui katsastamaan naisen nykyisen keikkakunnon.  Kuva: Katariina Onnela

Pandora villitsi ysärisyndroomasta kärsiviä viime vuonna Kurki-festareilla. Tänä vuonna vuorossa on E-Rotic.
Kuva: Katariina Onnela

Viime vuonna Pandora, tänä vuonna E-Rotic. Vesilahden Kurki-festivaali luottaa ysäridanceen.

Eikä Kurki ole nostalgiaintoilussaan yksin: tällä hetkellä 1990-luvun suosikkiartistit ovat olennainen osa suomalaista festaritarjontaa. Ysärimusiikki tuntuu uppoavan paremmin kuin koskaan, ainakin tiettyyn kansanosaan.

Mihin tämä nostalgia sitten perustuu?

Yhden vastauksen antaa muuan lempääläläinen keittiöpsykologi, joka on perehtynyt dancemusiikin neurologisiin vaikutuksiin. Hänen kulttiteoriansa mukaan syy nostalgisoinnille löytyy lapsuudesta – mistäpä muualta.

Keittiöpsykologimme kertoo, että kyse on niin kutsutusta eurodance-oireyhtymästä, toiselta nimeltään ysärisyndroomasta.

– Jos olet tietyssä herkässä iässä altistunut jumputtavan bassorummun ja hakkaavaan syntikkariffin yhteisvaikutukselle, on suuri todennäköisyys, että kärsit tästä oireyhtymästä.

– Yleensä testaan syndroomapotilaitani siten, että laitan soimaan E-Roticin biisin Max don’t have sex with your ex. Jos kappale nostaa hymyn korviin ja aiheuttaa pakonomaista tarvetta hypätä pöydälle tanssimaan, on tapaus yleensä selvä.

Asiantuntijamme mukaan tyypillinen potilas on parhaillaan kolmissakymmenissä. Hän on lapsuudessaan ja nuoruudessaan viettänyt kymmeniä tunteja kuunnellen Captain Jackin, Scooterin, Haddawayn, E-Typen ja sen sellaisten musiikkia.

Syndrooma puhkeaa usein siinä vaiheessa, kun nuoruusvuodet alkavat olla takana päin.

– Ysärisyndroomasta kärsiville potilaille on tyypillistä hakeutua tutun musiikin äärelle sankoin joukoin. Tällöin lopputulos on yleensä massapsykoosi eli toisin sanoen uskomattoman hurjat bileet, toteaa keittiöpsykologi.

– Näin kävi esimerkiksi viime vuonna Kurki-festivaalin pääesiintyjän Pandoran keikalle. Samanlaista menoa on odotettavissa, kun E-Rotic nousee festivaalin päälavalle lauantai-iltana.

Keittiöpsykologi lisää, että Kurki-festareilla esiintyvä, laulava talonmies Sepi Kumpulainen on myös monelle tuttu 1990-luvulta. Tämä tietenkin lisää massapsykoosin todennäköisyyttä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?