Kunnallispoliittista töytäilyä

Lempäälässä ja Vesilahdella on kunnallispoliittisesti ollut vilkasta aikaa. Muun muassa kouluasioissa ovat isot tunteet olleet pinnalla molemmissa pitäjissä, ihan ymmärrettävistä syistä.

Lempäälä sai lukio-asiat liikutetuksi talven aikana kohti hyvää maalia eli yhteistyötä Tredun kanssa. Jotain uutta Lempäälä lukioelämäänsä tarvitsee, nykyisen rakennuksen – sanotaanko ankeus – alkaa kuuleman mukaan näkyä jo hakijamäärissäkin. Senpä takia uusi suunnitelma Valkeakoskentien viereen, niin sanotun Pitkän sillan kupeeseen, aiheutti väessä aluksi joko hyväksyvää hyminää tai peräti hillittyjä riemunkiljauksia.

Pakan sekoittajaksi putkahti jostain idea, että tehdäänpä uusi lukio entisen S-marketin tiloihin. Noin kymmeneltä valtuutetulta ja muutamilta johtavilta virkemiehiltä kysyttäessä, ei tietoa moisen idean luojasta ollut.

Sosiaalisessa mediassa puskista vedetty uusi hanke sai puolustajia. Perusteltiin muun muassa sillä, että matka julkisten kulkuvälineiden eli bussien ja junan pysäkeiltä on ex-S-marketille sopiva ja Tredulle taas liian pitkä. Todellisuudessa kohteiden väli on luokkaa puolisen kilometriä.

Valtuusto kokouksessaan vahvisti kuitenkin odotetusti, että lukio nousee Tredun yhteyteen ja hyvä niin.

Koska Ahtialanjärvi, jonka rantamaisemaan uusi lukio asettuu, on kuuluisa Natura-järvi, on varmaa, ettei valituksilta voida välttyä.

Toinen hanke, joka Lempäälässä on aiheuttanut kohahduksia, on Lempäälän Lämpö Oy:n hakevoimala ja sen sijoitus. Alun perin voimalaa suunniteltiin Herralaan, Sarvikkaan-tien viereen. Sijoituspaikka vaikutti järkevältä, sillä paikka on liki käyttämätöntä, roippeista metsämaata loistavien jo olemassa olevien kulkuväylien varressa. Paikalliset läheisimmät viisi vakitaloutta asukkaineen eivät hanketta vastustaneet, pikemminkin päinvastoin.

Hankkeen päävastustajaksi nousi yllättäen Luonto-liitto, joka oman kommenttinsa mukaan ei vastusta hakevoimalaa sinänsä, mutta kyseinen paikka Herralassa ei tiettyjen luontoarvojen vuoksi sovi sijoituspaikaksi.

Taas kului useita kuukausia ja uusi suunnitelma sijoitti voimalan inan verran lähemmäksi Lempäälän keskustaa eli Ahtialantien alkupäähän, mistä sitten pillastuivat lähiasukkaat Ahtialan suunnasta.

Aina joskus tulee ihan pienen pieni ajatus mieleen, että onko liki rajaton valitusoikeus mennyt jo vähän liian pitkälle? Joskus tuntuu, että mikään ei sovi kenellekään, englanninkielisissä maissa käytetään ajattelulle oivaa sanontaa: NIMBY (not in my backyard) eli vapaasti suomennettuna ei mitään ainakaan minun lähelleni.

Lukio Lempäälään tulee saada nykyaikaisiin tiloihin, mitä nopeammin, sen parempi. Lämpöä tarvitaan jatkossakin ja mistä sitä saa paremmin kuin kotimaisesta uusiutuvasta materiaalista, puuhakkeesta.

Kyllä tänne mahtuvat niin lukio kuin hakevoimalakin.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?