Lämpövoimalan sijoituspaikka on se huolenaihe

Antti Salo syytti kirjoituksessaan, L-VS 28. toukokuuta, että minä ja Ahtialan kyläyhdistyksen hallitus vastustaisimme kaikkea, kun olemme esittäneet mielipiteemme Lempäälän Lämmön suunnittelemasta lämpövoimalasta ja sen sijoituksesta.

En käsitä väitettä, että vastustamme kaikkea. Varmaan Antti Salokin myöntää, ett äkenellä tahansa on oikeus olla huolissaan omasta asuinympäristöstään ja asuinviihtyvyydestään. Kotimaisen uusiutuvan energian käyttö on erittäin positiivinen asia. En usko, että sille on vastustajia, itse en varmasti ole. Tässä tapauksessa ongelma ja syvä huoli on hakevoimalan ja varsinkin haketuksen sijoituspaikka asutuksen viereen.

Salon kannattaisi tutustua kaavaehdotukseen ja Lempäälän Lämmön suunnitelmaan tarkemmin. Yhtiön suunnitelma on, että puut tuotaisiin paikalle rankoina ja haketettaisiin voimalan pihassa ts. asutuksen vieressä. Lähin asuinrakennus on 60 metrin päässä suunnitellusta haketuskentästä. Ehkä Salo tietää itsekin minkälainen ääni haketuksesta syntyy. Kaavaehdotuksen selostus mainitsee, että haketus tapahtuu arkisin kello 8–16. Se olisi siis pysyvää ja kokopäivästä toimintaa. Ehdotus mainitsee haketuksen ja hakkeen kattamisen osittain tai kokonaan sekä maavallin suojaksi. Lempäälän kunnan nettisivuilla on informaatiota asiasta, myös konsulttien tekemien tietokonesimulaatioiden karttoja. Näistä kartoista ja malleista minulle jää käsitys, että käytännössä melu- ja roskahaittoja tulee. Suunnitelmista käy ilmi, että avoimia hakeaumoja on tarkoitus sijoittaa kentälle. Meille kerrottiin 20. toukokuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että melu- ja roskahaitat ovat mitättömiä. Jos näin oikeasti on, voimala voitaisiin sijoittaa paljon lähemmäksi taajamaa, mikä olisi lämmönsiirron kannalta paljon tehokkaampaa.

Hakevoimala ja haketuskenttä hakeaumoineen on myös sijoitettu suoraan Birgitan polun kylkeen. Siinä missä ulkoilija nyt kävelee niityn keskellä, olisi tulevaisuudessa maavalli ja sen takana haketustoiminta.

Lempäälän Lämpö tekee itse päätöksensä polttoaineista. Oma ehdotukseni, on että kunta osoittaa haketuksen toteuttamisen sellaisessa paikassa, jossa se ei aiheuta asukkaille kohtuutonta haittaa. Haketta tarvitaan joka tapauksessa useampaan paikkaan mm. Sääksjärven voimalalle, joten haketusta ei tarvitse sijoittaa välttämättä juuri asutuksen viereen. Yhdessä kaavaluonnoksessa voimalalle oli osoitettualue Sarvikkaantien varteen, mutta sitä vain nyt ei ole esillä. Paikan löytäminen ei ole vaikea asia ja myös asukkaat voidaan ottaa huomioon, jos kunta näin vain haluaa tehdä.

 

Petri Liuha

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?