Akuuttiosaston sulkeminen on surullista

Vesilahden kunnan talouden tasapainottamissuunnitelmassa, jonka kunnanvaltuusto maanantaina 26. toukokuuta hyväksyi, lakkautetaan Vesilahden terveyskeskuksen 14-paikkainen akuuttiosasto. Marraskuun 1.päivän jälkeen akuuttia terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat vesilahtelaiset hoidetaan Pirkkalan terveyskekuksessa. Tästä on laskettu saatavan 130 000 euron saäästö vuosittain. Vesilahden kunnan taloudellinen tilanne on todellakin huono. Säästöjä on löydettävä. Tuntuu kuitenki pahalta, surulliselta ja oudolta, että palvelu, joka on kohdistunut koko kuntaan ja kaikkiin kuntalaisiin lakkautetaan kunnastamme.

Vesilahden terveyskeskus on hyväkuntoinen, melko uusi. Sen olemassaolosta ovat vesilahtelaiset syystäkin voineet olla ylpeitä. Potilaat, jotka on siirretty TAYS:sta tai VALS:sta, mutta joita ei ole vielä voitu kotiuttaa, ovat voineet omassa terveyskeskuksessa sen akuuttiosastolla saada hoitoa, kunnes ovat selvitytyneet kotiin toipumaan. Samoin kotihoidossa olevat potilaat ovat voineet olla intervallijaksoilla akuuttiosastolla. Erityisen tärkeä osasto on ollut saattohoidossa oleville potilaille, joita ei ole voitu hoitaa kotona. Omaisten on ollut helppo olla potilaan luona, kun liikennöinti terveyskeskukseen omassa kunnassa joko omalla autolla tai linja-autolla on sujunut melko nopeasti. Omaisen, jolla ei ole omaa autoa on tosi hankala menä Pirkkalaan linja-autolla ja taksimatka voi monelle olla aivan liian kallis.

Hoitohenkilökunnan ammattitaidon ja työmotivaation säilymisen takia on ollut hyvä, että henkilökunta on voinut työskennellä sekä hoiva- että akuuttiosastolla. Uskon, että myös lääkärille on tärkeää pitkäaikaispotilaiden ja vastaanotolla käyvien potilaiden lisäksi seurata akuuttiosastolla olevien potilaisen sairauden kulkua ja ennustetta.

Kun muistelen aikaa, jolloin terveyskeskusta innolla ja suurella sydäemllä suunniteltiin ja rakennettiin, tuntuu tosi surulliselta todeta, että näin yksi palvelu kunnastamme poistuu lopullisesti. Akuuttiosaston lopettamisen myöstä menetämme myös osan hyvästä terveyskeskuksemme henkilökunnasta.

Vetovoimaisen Vesilahden yksi vetovoima on ollut tähän asti sen hyvät terveydenhuollon palvelut.

Eila Häihälä
terveydenhuoltoneuvos
Vesilahti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?