Ehtookodon lähistölle suunnitellaan asuinaluetta

Suunnitelman mukaan alueen yhteiset oleskelu-, leikki- ja pelialueet keskittyvät kohtaamispaikoille.

Suunnitelman mukaan alueen yhteiset oleskelu-, leikki- ja pelialueet keskittyvät kohtaamispaikoille.

Lempäälän Pappilan alueen suunnitelmat ovat valmistuneet. Jenni Eklöf esittelee diplomityössään Pappilan helmet kuusi suunnitelmavaihtoehtoa alueen kehittämiseksi.Vaihtoehtoisista suunnitelmista neuvosto katsoi parhaimmaksi numeron neljä Muuri ja kaaret, sillä siinä kaavoituksen tehokkuusaste on sopiva.

Seurakunta on ollut mukana Ehtookodon alueen kaavoitushankkeessa yhdessä Lempäälän kunnan ja Lempäälän Ehtookoto ry:n kanssa. Vanha pappila sijaitsee Ehtookodin naapurissa. Eklöfin diplomityö on tehty Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitokselle Lempäälän seurakunnan toimeksiantona.

Neuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että seurakunta tarkistaa, onko suunnitteilla oleva asemakaava ristiriidassa tekeillä olevan Kuokkala-Hakkari-Herralan osayleiskaavan kanssa, ja ryhtyy toimenpiteisiin, jos ristiriitaa löytyy.

Pappila ja rantasauna ovat keskeisiä

Jenni Eklöfin diplomityössä Pappilan aluetta kehitetään alueen ominaisuuksia hyödyntämällä, käyttäjäryhmien ehdoilla ja tarpeiden mukaisesti.

– Merkityksellisiksi nousevat Vanha pappila ja rantasauna identiteettitekijöinä ja toiminnallisina keskuksina sekä niemenkärkien ja laajan ranta-alueen luontoarvot ja virkistyskäyttömahdollisuudet, diplomityössä kerrotaan.

Suunnittelualue on nykyisellään pääosin rakentamatonta luontoaluetta, joka on osin kunnan asukkaiden ulkoilu- ja virkistyskäytössä ja osin vaikeakulkuista ja lähes käyttämätöntä.

Tavoitteena on ollut tutkia Pappilan alueen käyttöä nimenomaan asuinalueena.

Projekti liittyy Lempäälän Ehtookodon alueelle sijoittuvan uuden tehostetun hoidon palveluyksikön suunnitteluprojektiin, joka on toteutettu Tampereen teknillisen yliopiston asuntosuunnittelun oppituolissa Ehtookodon tukisäätiön toimeksiantona.

 

Muuri toimii alueen selkärankana

Kirkkoneuvoston ehdottaman mallin selkärankana toimii aluetta rajaava muuri. Vastakohtana muurimassalle alueen länsipuolella on suunniteltu vapaamuotoisempaa rakentamista. Kehämaisten korttelien ympärillä muodostuu kohtaamispaikkoja, ja alueelle on luotu erilaisia pihakokonaisuuksia. Suunnitelmassa nuorisotilarakennus sijoittuu Vanhan pappilan pihapiiriin. Alueen talot jakautuvat reilaisiin talotyyppeihin: hissilliset kerrostalot, pienkerrostalot ja kaksikerroksiset rivi- ja ketjutalot.

Kirkkoneuvoston ehdottaman mallin selkärankana toimii aluetta rajaava muuri. Vastakohtana muurimassalle alueen länsipuolella on suunniteltu vapaamuotoisempaa rakentamista.
Kehämaisten korttelien ympärillä muodostuu kohtaamispaikkoja, ja alueelle on luotu erilaisia pihakokonaisuuksia.
Suunnitelmassa nuorisotilarakennus sijoittuu Vanhan pappilan pihapiiriin.
Alueen talot jakautuvat reilaisiin talotyyppeihin: hissilliset kerrostalot, pienkerrostalot ja kaksikerroksiset rivi- ja ketjutalot.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?