Lukiohanke etenee alkuperäisten suunnitelmien mukaan

24Valtuusto 1

Valtuusto oli yksimielisesti uuden lukiohankkeen takana.

Lempäälän kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 28. toukokuuta yksimielisesti hankesuunnitelman uuden lukion rakentamiseksi vuokratiloihin Tampereen seudun ammattiopiston Tredun yhteyteen Ahtialanjärven niemeen. Tilat on tarkoitus peruskorjata sekä tehdä niihin tarvittava laajennus.

Pirko-kiinteistöt rakentaa uudet tilat, ja kunta tulee tiloihin vuokralle. Suunnitelmassa Lempäälän kunnan investointikustannus on noin 10,3 miljoonaa euroa, jonka kunta maksaa pääomavuokrana.

Lempäälän keskustan kehittämisen yleissuunnitelmassa tuotiin esille myös vaihtoehtoinen suunnitelma lukion sijoittamiseksi entisiin S-marketin tiloihin. Kunnanhallitus hyväksyi yleissuunnitelman 19. toukokuuta.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jaakko Hautamäki (kok.) arvosteli vaihtoehtoisen hankkeen valmistelua.

– Esille tulleen vaihtoehtoisen hankkeen valmistelu salassa ilman normaalia hallintokäsittelyä on vahingoittanut Lempäälän mainetta hyvänä ja reiluna yhteistyökumppanina erityisesti suhteessa kuntien yhteisiin hankkeisiin. Erikoista hankkeen valmistelussa on myös se, että kukaan ei myönnä olleensa vaihtoehtoista hanketta valmistelemassa, vaikka hanketta on jo lobattu eri luottamuselimissä.

Sivistyslautakunta oli esittänyt, että kunnanhallitus selvittäisi hankkeen valmistelun valtuudet ja prosessin. Tämä ei kuitenkaan edennyt päätökseksi asti. Hautamäki totesi olevansa pettynyt asiaan.

– Uskoisin, että en ole ainut, joka peräänkuuluttaa poliittisen vastuun kantamista siten, että hanketta lobanneet astuvat esiin. Nyt loistavasti edennyt ja hyvässä yhteistyössä valmisteltu Tredu-lukio-kampus on hyvä esimerkki tulevaisuuden tavasta toteuttaa kalliita investointeja yhteistyössä. Kannatan lämpimästi lukion sijoittamista jo valmisteltuun paikkaan.

Kunnanjohtaja Olli Viitasaari epäili, että ketään saataisiin tunnustamaan asiaa.

– Jatkossa on syytä kiinnittää huomiota hyvään hallintotapaan. Olennaista on minusta nyt se, että edetään suunnitelmissa ja saadaan hanke etenemään.

Valtuutetut kannattivat hanketta mutta Markku Mikkola (kesk.) kehotti miettimään, kuinka kampusalueelle saataisiin riittävästi parkkipaikkoja.

Uusi lukio on tarkoitus saada käyttöön syksyllä 2017.

Kunnan palveluita pakko karsia

Lempäälän talousjohtaja Kari Auvinen kertoi viime vuoden tilinpäätöksestä.

– Kaikki tunnusluvut vuosikatteen kohoamista lukuun ottamatta menivät heikompaan suuntaan. Kunnan omavaraisuus- ja vakavaraisuustilanne ei näytä hyvältä. On hyvä, että kunnan uudessa strategiassa myös taloustavoitteisiin on otettu entistä jämerämpi ote.

Kunnan omilla tervehdyttämistoimilla pitää kattaa kaikki valtionosuuksien leikkaukset. Taloussuunnittelu on Auvisen mukaan entistä vaikeampaa. Käyttömenoja on tulevaisuudessa pakko leikata, mikä tarkoittaa käytännössä palvelujen karsimista.

Valtuutetut jakoivat Auvisen huolen puheenvuoroissaan. Heikki Hakala (kok.) totesi, että vaikeina aikoina kuten nyt on rakennettava, jotta pystytään työllistämään.

– Tarkkana on oltava, jotta velkaantumisaste ei nouse emmekä päädy kriisikunnaksi.

Keskustan Hannu Kopola muistutti, että Lempäälällä on Tampereen kaupunkiseudun kunnista eniten velkaa asukasta koht heti Tampereen jälkeen.

Kari Virtanen (sd.) kaipasi maapoliittisen ohjelman käynnistämistä mahdollisimman pikaisesti, jotta kunnan asukasluvun kasvua pystytään hillitsemään.

Veijo Niemi (ps.) ihmetteli sitä, että uuteen kuntakeskukseen kaavaillaan tuhansia uusia asukkaita.

– Tässä on ristiriita sen kanssa, että väkiluku kasvaa talouden kannalta liian nopeasti.

Keskusta kaipaisi kohennusta heti

Valtuusto sai tiedoksi keskusta-alueen kehittämisen yleissuunnitelman. Valtuutetut pitivät sitä hyvänä ja monipuolisena, mutta Riikka Kivelä (sd.) ihmetteli, miksi hanke ei ole juurikaan edennyt.

– Usko on jo hiipunut vuosien varrella. Miksi ei ole saatu aikaan edes väliaikaista toria? Voitaisiin miettiä, millaisilla pienillä keinoilla keskustaa saataisiin viihtyisämmäksi kunnes yleissuunnitelma konkretisoituu.

Myös Killi Jokila (vihr.) ja Liisa Teeri (sd.) peräänkuuluttivat pienten asioiden toteuttamista jo nyt.

Markku Mikkolaa huoletti keskustan parkkipaikkojen vähäisyys jo nykyäänkin. Suunnitelmassa olisi pitänyt hänen mielestään ottaa tarkemmin kantaa asiaan.

Kari Virtanen totesi, että keskustan kehittämisessä ollaan nyt oikealla tiellä.

– Meillä on mahdollisuus näyttää, että suunnitelma on toteutettavissa. Maltettaisiin vielä odottaa hetki ja antaa työryhmälle aikaa.

 

24Valtuusto 2

Talousjohtaja Kari Auvinen totesi, että Lempäälän on jatkossa karsittava palveluita talouden tervehdyttämiseksi.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?