Hyvällä opiskelumotivaatiolla saa huipputuloksia, kun sen yhdistää pitkäjänteiseen työhön

Primusylioppilas kirjoitti seitsemän laudaturia

Arttu Halonen ehtii hieman lomailla ennen heinäkuussa alkavaa armeijaa. Pääsykokeista ei tarvitse huolehtia, koska hän pääsi hyvällä ylioppilastodistuksellaan suoraan Tampereen teknilliseen yliopistoon.

Arttu Halonen ehtii hieman lomailla ennen heinäkuussa alkavaa armeijaa. Pääsykokeista ei tarvitse huolehtia, koska hän pääsi hyvällä ylioppilastodistuksellaan suoraan Tampereen teknilliseen yliopistoon.

Seitsemän laudaturia ei tule pänttäämällä muistiinpanoja kaksi viikkoa ennen kirjoituksia. Lempäälän lukion primusylioppilas Arttu Halonen kertoo, että huipputulokseen päästään vain pitkäjänteisellä työllä.

– Kuunnella pitää jo ensimmäisellä kurssilla ja kerryttää osaamista pikku hiljaa. Tärkeä osa on myös oma kiinnostus ja motivaatio oppimiseen.

Vesilahtelainen Halonen kehuu vuolaasti Lempäälän lukion opettajakuntaa ja toteaa, että koulu pärjää mainiosti vertailussa Tampereen lukioihin. Erityisen tasokkaaksi hän mainitsee fysiikan opetuksen, kiitos opettaja Tatu Merran. 

Halonen kirjoitti syksyllä laudaturit englannista ja ruotsista. Keväällä vuorossa olivat matematiikka, fysiikka, kemia, äidinkieli ja lyhyt saksa.

Haastavimmiksi hän kuvaa huippuarvosanan saamista saksasta ja matematiikasta. Matematiikassa yksikin pieni virhe voi kostautua, eikä liikkumavaraa ole niin paljon kuin esimerkiksi kemiassa. Saksa taas on perinteisesti ollut hankala sen vuoksi, että kaikki kirjoittajat ovat hyviä.

– Saksan kanssa oli pientä jännitystä, kun se oli alustavissa tuloksissa vielä eximia. Oli hieno yllätys, kun se olikin noussut ylöspäin. Arvosteluperusteita muutettiin tänä keväänä hieman armollisempaan suuntaan, Halonen kertoo.

Ylioppilaskutsuun painettu kuva kertoo seitsemän laudaturin ylioppilaan opiskelumotivaatiosta kaiken oleellisen. Pitkän sähkökatkon aikaan fysiikan tehtäviä voi tehdä otsalampun ja kynttilöiden valossa. Kuva: Janne Halonen

Ylioppilaskutsuun painettu kuva kertoo seitsemän laudaturin ylioppilaan opiskelumotivaatiosta kaiken oleellisen. Pitkän sähkökatkon aikaan fysiikan tehtäviä voi tehdä otsalampun ja kynttilöiden valossa. Kuva: Janne Halonen

Lempäälän lukion rehtori Erkki Hytönen ei yhtäkkiä muista LeLusta yhtä hyvää tulosta.

– Lieneekö ollut ensimmäinen kerta? Laudaturin saanti kun on nykyään niin vaikeata. Tulos on paljon kovempi kuin joskus noin 20 vuotta sitten kuusi laudaturia. Silloin kun ei ollut vielä väliarvosanaa eximia cum laude approbatur väliarvosanaa, vaan kaikki eximiat olivat laudatureja.

Tulevaisuudessa tuore ylioppilas aikoo ympäristö- ja energiatenkiikan diplomi-insinööriksi. Opiskelupaikan Tampereen teknilliseltä yliopistolta hän sai suoraan hyvällä ylioppilastodistuksella.

Kesäsuunnitelmissa on ensin kuukauden loma ja heinäkuussa varusmiespalveluksen aloittaminen. Palveluspaikka on Riihimäellä elektronisen sodankäynnin erikoisjoukoissa.

Vapaa-ajallaan Halonen harrastaa musiikkia ja videopelejä. Läsäksi hän on opetellut koodaamista ja videopelien tekemistä itse.

Ennen velvollisuuksia on kuitenkin aika juhlia hienoa saavutusta. Primusylioppilaana Halonen sai kunnian pitää puheen Lempäälän lukion ylioppilasjuhlassa. Virallisen osuuden jälkeen juhlia jatkettiin kotona sukulaisten kera.Arttu Halonen_1

 

 

FAKTA

* Tänä vuonna 7 laudaturia kirjoitti 20 ylioppilasta, joista neljä oli pirkanmaalaisia.

* Iltalehden yo-kokeiden tulosten perusteella tekemässä lukiovertailussa Lempäälän lukio sijoittui sijalle 93.

Arttu Halonen_3

Yksi kommentti

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?