Lähteestä ruokavesi, järvestä talousvesi

Pentti Korkatti vierailee viikottain Laasonportin lähteellä. Kanisterin täyttö sujuu helposti pumppaamalla. Kuva: Erkki Koivisto

Pentti Korkatti vierailee viikottain Laasonportin lähteellä. Kanisterin täyttö sujuu helposti pumppaamalla. Kuva: Erkki Koivisto

Raikasta. Hyvä ja pehmeä maku. Vesi on kylmää ja kirkasta. Infotaulukin sen todistaa: E. Coli-, koliformiset bakteerit ja suolistoperäiset enterokokit näyttävät talousvedelle vuosi sitten tehdyssä mikrobiologisessa testausselosteessa puhdasta nollaa. Rautaa ja mangaania on reilusti alle ohjearvojen. Rengaskaivoksi tehdystä Laasonportin lähteestä voi huoletta juoda. Se on tutkitusti hyvää talousvettä.

Lähde sijaitsee Lempäälässä Laasonportin asuinalueella Nousionrinteen päässä. Laasonportin lähteelle vievällä tiellä on selkeä opaste ja pysäköintipaikka autolle. Aivan lähteen läheisyydessä sijaitsee Lempäälän reserviyhdistysten omistama punainen kerhomaja Veljespirtti. Lähdettä kutsutaankin myös Veljespirtin lähteeksi.

Lähde on tuttu Höytämössä asuvalle Pentti Korkatille. Hän käy siellä viikoittain, usein puolisonsa Auli Juntikan kanssa.

– Meille tulee käyttövesi järvestä ja ruokavesi lähteestä, kanistereitaan lähteellä täyteen pumppaava Korkatti sanoo.

Vesi riittänyt Höytämönjärvessä

Lähialueen ihmiset juovat lähteen vettä ympäri vuoden, mutta niin myös Kuljussa asti asuva Korkatti.

Pariskunta asustelee ympärivuotisessa käytössä olevassa loma-ajan asunnossaan luonnonkauniilla paikalla Häytämönjärven etelärannalla. Koska järven rannalle toteutettu vesiosuuskunta ei ulottunut aivan pariskunnan asuttamalle tontille saakka ja alueen porakaivoissa on yleisesti arseenia, kiinteistökohtainen vesihuolto piti järjestää toisin.

Kahden hengen kotitalouden käyttövesi tulee maanalaista putkea pitkin suoraan järvestä. Talon alakerran teknisessä tilassa on pumppu ja suodatin. Suodatettu järvivesi on tutkittu, ja se olisi periaatteessa juomakelpoista, mutta maistuu raudalle. Käytetty vesi ohjautuu umpikaivoon, suodatuskenttään sekä harmaavesikaivoon. Kulua syntyy lähinnä kahdesti vuodessa tapahtuvasta kaivojen tyhjentämisestä. Pumppu on kerran seitsemän vuoden aikana uusittu.

Parempaa kuin vesijohto- tai kaupan vesi. Pentti Korkatti siemaisee lähdevettä. Kuva: Erkki Koivisto

Parempaa kuin vesijohto- tai kaupan vesi. Pentti Korkatti siemaisee lähdevettä. Kuva: Erkki Koivisto

Kulutusta ei ole mitattu eikä mittaria asennettu. Höytämönjärvessä on vettä riittänyt.

Juomavedessä on hakemisen vaiva, mutta eläkkeellä olevat Korkatti ja Juntikka kokevat veden noutamisen olevan lähinnä satsaus elämänlaatuun ja omaan hyvinvointiin. Lähteestä pulppuavan veden laatu on hyvää ja tasalaatuista ympäri vuoden.

– Kerran muutama vuosi sitten oli niin kova pakkanen, että pumppu oli jäässä, sanoo Korkatti.

Lähteelle tulee yhteen suuntaan reilusti toistakymmentä kilometriä, mutta se ei haittaa.

– Parempaa tämä on kuin vesijohtovesi tai kaupan pullovesi, sanoo Auli Juntikka.

– Kaupasta ostetaan aika ajoin uusi astia ihan sen takia, että saadaan uusi astia käytössä kuluneen tilalle, Pentti Korkatti naurahtaa.

Kerrallaan otetaan täyteen kuusi viiden litran muovikanisteria. 30 litran satsi laitetaan perillä kotona jääkaappiin. Se riittää viikon tarpeisiin ruuanlaittoon ja kahvivedeksi ja ihan vain juotavaksi sellaisenaan.

Korkatti sanoo Laasonportin lähteellä käyvän muitakin vakikäyttäjiä ja paikan olevan suosittu, jopa niin, että välillä joutuu hetkisen odottamaan vuoroaan.

– Jos toiveen saa esittää, niin tultaisiin vähän isomman astian kanssa eikä viidenkymmenen tai sadan lasipullon, jotka täytetään ja pestään lähteellä.

Laasonportin lähde

 

Tarkka sijainti:  61.303508, 23.800786

Lähin osoite: Nousionrinne 19, Lempäälä

Lähteen muut nimet: Veljespirtin lähde, Lempäälän lähde, Nuosionrinteen lähde

Historia: lähde on rengastettu vuonna 1987

Käyttövolyymi: Lähialueen ihmiset juovat vettä ympäri vuoden. Hyvin hyödynnetty lähde

Vuodenajoilla ei ole vaikutusta veden laatuun, virtausnopeuteen tai kulkureitin kuntoon.

Mikrobiologinen analyysi (5/2013): pH 6,5, lämpötila 7,5 °C, virtausnopeus noin 20 l / min

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?