Iloa Innilässä

Leiriläiset  pääsi tutustumaan suomalaisen ruoan alkuperään ja tuotantoeläimiin Ilolan maatilalle. Kuva: Karo-Liina Kähkölä

Leiriläiset pääsi tutustumaan suomalaisen ruoan alkuperään ja tuotantoeläimiin Ilolan maatilalle. Kuva: Karo-Liina Kähkölä

Innilän Urheilumajan seinät ovat luultavasti todistaneet paljon urheilun iloa, mutta ruokailoa tuskinpa tässä mittakaavassa vielä. Viime viikolla kokoontunut paikallisen 4H-yhdistyksen ruokakoulu tutustutti nimittäin ala-asteikäisiä lapsia ruoanteon hauskuuteen. Neljän päivän leiri kokosi yhteen 16 lempääläläistä lasta, joukossa lisäksi pari ulkopaikkakuntalaistakin, koskapa tätä valtakunnallisen ruokakouluhankkeen leiriä, ei muualla maakunnassa tänä vuonna voi kokea. Varasijojakin oli jaettu mutta niillä jonottavat 25 lasta eivät valitettavasti päässeet mukaan. Tästä voi päätellä, että ruoanteon hauskuudesta on saatu vihiä.

Jokaisena päivänä lapset valmistivat omat ruokansa aamiaisesta päivälliseen, välipaloja ja jälkiruokia unohtamatta. Leirin neljä ohjaajaa, toiminnanjohtaja Riina Markkolan johdolla, olivat kaiken mahdollistavina apureina innokkaille pääkokeille, joista toiset tekivät pilkkomista ja paistamista ensimmäistä kertaa. Kokemuksen puute ei silti hidastanut, sillä työpisteille jonotettiin aina kun sen aika tuli. Hauskimmaksi silti moni nimesi taikinoiden teon, koska siihen sai upottaa kätensä.

Täydellisen kesäretken aurinkoisine säineen, kruunasi itse tehdyt eväät ja pieniä lihapullia katosikin leiriläisten suihin kuin marjoja.

Erityinen päivä oli myös kolmas leiripäivä, jolloin ruokaa tehtiin vanhemmille. Essun helmat heiluivat, kun lohkoperunat pestiin, pilkottiin veneenmallisiksi, maustettiin ja paistettiin uuneissa niin, että monikymmenpäinen päivällisjoukko sai tarpeeksi kypsää ja vielä lämpimänäkin pysynyttä todistetta lasten ruoanlaittotaidoista. Lautasella oli myös uunipossua ja salaattia sekä jälkiruoaksi pannukakkua. Lasten suosikiksi taisi silti nousta viimeisenä leiripäivänä metsäretkelle evääksi tehty pitsa ja olipa joku luvannut tehdä oppimaansa kääretorttuakin kotona.

 

Karo-Liina Kähkölä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?