Onkemäen koulun puolesta

Pieni koulu, hyvät tasapuolisen kasvatuksen ja opetuksen antavat opettajat. Legendaarinen opettaja, Lyydia Veneskoski pojanvintiöidenkin muistoissa arvostetun ja kunnioitetun opettajan. Se oli vasta alkua Onkemäen kansakoululle.

Miksi vasta nyt onkemäkiläiset huomaavat koulun tarpeellisuuden?

Nyt jo puhuu raha.

Olen toiminut onkemäkiläisten ja koulun hyväksi. Järjestin kerran YLE:lle Onkemäen viikon kyläksi.

Olin järjestänyt näyttelyn kylältä valokuvin Aikamatka 100 vuoden ajalta. Sitä ei saanut esittää YLE:n ohjelmassa, sillä näyttelyn sermit annettiin minulle vasta tuntia ennen ohjelmahaastattelua (asiasta päätti kirjastonjohtaja) enkä saanut puhua merkittävästä näyttelystä mitään. Ei haitannut; näyttely oli menestys.

Näyttelyssä Vanhat postikortit Vesilahdesta laitettiin kiireellä remontti koululle. Vain ruokalassa oli mahdollisuus niitä esittää. Kiitos teknisen toimen miehille sermeistä.

Riuttonkulman Työväenyhdistyksen perustamisen 100-vuotisjuhla pidettiin vain tanssisuulilla. Jo edellisenä syksynä varasin tilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Into Alakoskelta. Hän kuitenkin järjesti Onkemäen kyläkerhon kokopäivän retken juuri siksi päiväksi.  Juhlan onnistumisesta kiitän Lempäälän ja Viialan historian tuntijoita. Arvovaltainen vierasjoukko ilahdutti meitä.

Nyt kysynkin, minkä vuoksi Onkemäen koulua ei käytetty hyväksi juhlallisuuksissa. Ei huolta. Pitää tehdä työtä vain kulttuuria arvostavien kanssa, näin voimme ilahduttaa pitäjäläisiäkin ja yli rajojen.

Liki 15 vuotta onkemäkiläisillä on ollut aikaa tehdä koulustaan korvaamaton. Ei olisi saanut taitamattomien poliitikkojen antaa jäynätä. He tekivät vuosia kiusaa. Nyt he saavat, minkä halusivat.

Käykää tutustumassa kylään, jossa pidetään kesäteatteria, siksi, että voivat palkata opettajan kylän koululle.

Näin kylän koulukin on kulttuurisidonnainen.

 

Helena Halmiainen-Matveinen

näyttelyiden järjestäjä ja tuottaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?