Anteeksipyyntö-anteeksianto

Kuulutko lukija niihin harvinaisiin ihmisiin, jotka eivät koskaan ole tehneet mitään vääryyttä toista kohtaan?  Kuulut silloin harvinaiseen ihmislajiin. Usein on niin, että vaikka kuinka haluaisimme elää oikein, niin vastaan saattaa tulla tilanne, jolloin houkutus väärin tekemiseen on suuri. Miksi perinnönjaot ovat usein tapahtumia, jotka särkevät sukulaisten välejä?  Kun taloudellisista eduista on kysymys, niin luvattoman usein meidän huonot puolemme tulevat esille. Tai jos toinen menestyy minun jäädessä häviölle, niin vaatii enkelin kärsivällisyyttä ja mielenlaatua, jos maltan olla haukkumatta häntä. Joskus on havaittavissa, että joissakin yhteisöissä vallitsee epäluulon ilmapiiri, mikä on raskasta kaikille, kun toisiin ei luoteta. Tällaisesta sanoi aikanaan yliopistollinen opettajani, ettei siellä voi sanoa tai tehdä mitään, jota ei pahalla tahdolla voisi käsittää väärin.

Apostoli Paavali tarkastellessaan ihmisluonnetta toteaa: ”Sitä hyvää, mitä tahdon, en tee. Sitä pahaa, jota en tahdo, minä teen”. Paavali on oikeassa, sen pystynee jokainen ihminen kohdallaan todeksi myöntämään. Miksi menin tuollaista tekemään? Miksi kontrolli petti?

Onko sitten ihmiselämä synkkä ja kuluttava tapahtuma, jossa ilonaiheet ovat vähäisiä. Ei tietenkään. On huomattava, että ne opit ja aatteet, jotka ovat lähteneet siitä, että ihminen on hyvä, ovat joutuneet pettymään. Kristillinen usko, joka lähtee siitä, että ihmisessä on pahuutta, jolle hän ei usein mahda mitään, toteaa Jumalan armon avulla hyvyyden voittavan. Tämän on monen kokemus osoittanut oikeaksi.

Muutama vuosikymmen sitten sattui hautajaisissa, jossa vainajan naapuri laski ensin kukkavihkonsa ja sanoi: ”Te tiesitte, että meillä oli pitkään huonot välit keskenämme. Me kuitenkin sovittiin ja pyydettiin toisiltamme anteeksi”.  Sitten hän kehotti saattoväkeä sopimaan mahdolliset riitansa ennen kuin on liian myöhäistä. Hyvä ohje meillekin.

Kristillisen uskon mukaan meillä on anteeksi antava Jumala. Kuka on kokenut Jumalan anteeksiannon kohdallaan, tajuaa, kuinka valtava voimanlähde kristillinen usko on. Se antaa sisäisen rauhan ja vapauden sekä turvallisuuden.

Joka pystyy pyytämään anteeksi ja antamaan anteeksi, on henkisesti ja hengellisesti vahva ihminen Hänen kauttaan Jumala tekee työtään.

 

Heikki Miettinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?