Kävelyitä ja seivästä Hakkarissa

Saga Anderssonin rima on SE-korkeudessa 372. Kuva: Timo Reunanen

Saga Anderssonin rima on SE-korkeudessa 372. Kuva: Timo Reunanen

Lempäälän Kisan viikkokisasarjan kolmas osakilpailu järjestettiin 3. heinäkuuta Hakkarissa. Kilpailut olivat samalla avoin piirikunnallinen tapahtuma, johon osallistui kaikkiaan 85 kilpailijaa.

Lajiohjelmassa oli hieman harvemmin järjestettävät kävelyt sekä seiväshyppy, ja juuri niissä lajeissa tehtiinkin kovia kansallisen tason tuloksia. T15-sarjan seipäässä Saga Andersson Esbo IF:stä nostatti riman 14-vuotiaiden ikäkausiennätyskorkeuteen 372. Ensimmäinen yritys toi riman täpärästi alas, eikä muillakaan yrityksillä ennätystä tullut, näin tulokseksi jäi 350. Anderssonin ennätys tältä kaudelta on 367, jolla hän sijoittuu naistenkin Suomen tilastoissa sijalle kahdeksan. Kalevan kisoihin nuorella seiväslahjakkuudella ei uusien sääntöjen mukaan ole kuitenkaan asiaa; ikää kun on liian vähän. Espoon seiväshyppääjättären valmennuksesta vastaa isä Björn Andersson, joka aktiiviurallaan hyppäsi 543 ja saavutti Kalevan kisojen pronssimitalin vuonna 1991.

Hakkarin kentällä nähtiin muitakin entisiä kansallisen tason urheilijoita. 11-vuotiaiden poikien keihäässä mukana oli Jani Laakso, jonka äiti Paula Laakso saavutti vuosien 1995–97 Kalevan kisoissa kaksi hopeaa ja pronssin kolmiloikassa. Laakson ennätys kolmiloikassa on 13,36 ja pituudessa 601. 13-vuotiaissa seivästä hypänneen Oliver Heleniuksen isä Ilkka Helenius hyppäsi vuonna 1995 ennätyksekseen 530 ja oli saman vuoden Kalevan kisojen seitsemäs. Kun listaan lisätään Hakkarin kentän ”vakiokalustoon” kuuluvat SM-mitalistit, arvokisa- ja maaotteluedustajat Matti Närhi ja Veli-Matti Ranta sekä useampia kertoja Kalevan kisojen kymppisakkiin aikanaan otelleet Marko Alanen ja Pasi Mäenpää, osaamista on paitsi radalla myös sen ulkopuolella. Muitakin entisiä aktiiveja mahdollisesti paikalla oli, mutta edellä mainituista saatiin varma näköhavainto.

Markus Kyrölä käveli 3 000 metrin kävelyssä ennätyksekseen 12.21,38. Kyrölän aika on 19-vuotiaiden sarjassa kautta aikain viidenneksi paras Suomessa. Muihin kilpakävelijöihin verrattuna Kyrölän aika on Valentin Konosen saman ikäisenä tehtyä tulosta yhdeksän sekuntia parempi. Nykyisistä arvokisakävelijöistä Jarkko Kinnusen aika on saman ikäisenä 23 sekuntia hitaampi ja Kyrölän nyt kävelemään aikaan Kinnunen pääsi 21-vuotiaana. Viime syksyn ja alkukauden sairastelut valitettavasti tarkoittivat sitä, että aika ei riittänyt tulosrajojen tekoon Oregonin 19-vuotiaiden MM-kisoihin. Kyrölän vauhti kiihtyy kauden edetessä, ja kovia tuloksia on odotettavissa myös pidemmiltä matkoilta vielä tämän kauden aikana.

 

Timo Reunanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?