Kuokkalan museoraitin näyttelysuunnitelma suosittelee aitouden korostamista ja painottaa kokoelmien huoltamisen tärkeyttä

Museoraitin ongelmakohtiin löytyi ratkaisuja

Pajamuseota vaivaa sitkeä tupajumiongelma. Sama ongelma on muyös Puskeman Kustaan töllissä.

Pajamuseota vaivaa sitkeä tupajumiongelma. Sama ongelma on muyös Puskeman Kustaan töllissä.

Kuokkalan museoraitille on valmistunut uusi näyttelysuunnitelma. Suunnitelman on laatinut Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikön paikalliskulttuuritutkija Kirsi Kaivanto. 

Lempäälän sivistyslautakunta tilasi suunnitelman huhtikuussa 2013 Pirkanmaan maakuntamuseon tarjouksen mukaisesti. Näyttelysuunnitelman laadinnan kustannukset olivat arvonlisäverottomana 13 605 euroa. Kuokkalan museoraitin ja koko kulttuurialueen ylläpito ja kehittäminen ovat Lempäälän ja Vesilahden kuntien yhteisen kulttuuriohjelman kärkitavoitteita.

Näyttelysuunnitelma laadittiin kolmessa jaksossa, joista ensimmäinen pitää sisällään Kauppamuseon näyttelysuunnitelman, selvityksen Tuiskun talon käyttömahdollisuuksista varastotilana ja esineiden mahdolliset poistot ja siirrot.

Toisessa osassa ideoidaan Museoraitin kokoelmista koostettavia vaihtuvia näyttelyitä ja museokäynnin, lipunmyynnin sekä opastuksen sujuvuuden kehittämistä. Suunnitelman kolmas osa käsittää museoraitin kokoelmapoliittisen ohjelman.

Vaiherikkaan historian omaava Tuiskun talo on parhaillaan vailla käyttöä ja huonokuntoinen. Kaivanto ehdottaa näyttelysuunnitelmassa, että Tuiskun taloa käytettäisiin kunnostuksen jälkeen ja asianmukaisin kalustein varustettuna näyttelyesineiden säilytystilana.

Keskiössä ovat säilytysongelman lisäksi opastus- ja tekstityskysymykset. Nykyisellään Museoraitilla vieraileva saa tietoa näyttelyistä ja esineistöstä ainoastaan mukana kulkevalta oppaalta. Jos Tuiskun talosta saadaan esineistölle tilaa, voidaan näyttelyt asettaa esille niin, että tiloissa on mahdollista kulkea itsenäisesti. 

Kaivanto ehdottaa myös 40-luvulla puretun Kuokkalankosken yli kulkeneen sillan uudelleenrakennusta. Sillan myötä konkretisoituisi aiempaa paremmin Eskolan kaupan, Ollilan ja Tuiskun talon aikanaan muodostama vilkas risteyspaikka.

Suunnitelma on tehty toteutettavaksi pitkällä aikavälillä. Se pitää sisällään suurempien kokonaisuuksien lisäksi esimerkiksi ohjestuksen viitoituksen selkeyttämiseen, ympäristön viihtyisyyden lisäämiseen ja tuotemyyntiin. Tavoite on, että museovieraan astuessa museon rakennuksiin hän asitiin, haistaa ja melkein maistaa missä ajassa hän on. Muistoihin saa koskea!

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?