Vuoden verran muslimi

– Arabit käyttävät usein pelkkää mustaa, mutta se on kulttuurinen seikka. Huivin värillä ei oikeasti ole väliä, sanoo muslimiksi kääntynyt lempääläisnainen. Kuva: Silja Kiehelä

– Arabit käyttävät usein pelkkää mustaa, mutta se on kulttuurinen seikka. Huivin värillä ei oikeasti ole väliä, sanoo muslimiksi kääntynyt lempääläisnainen. Kuva: Silja Kiehelä

Tausta

Jenni (nimi muutettu) on keski-ikäinen hämäläinen nainen, supisuomalainen entinen kristitty. Toisin kuin moni muu lempääläinen, hän herättää huomiota liikkuessaan kaduilla.

Muslimiksi käännyttyään Jenni on alkanut peittää päänsä huivilla ja käyttää väljiä vaatteita. Arki ei aina ole helppoa.

– Asioilla ollessani ja kaupoissa ostoksilla minua tuijotetaan, usein vihamielisesti. Onneksi useimmat ihmiset ovat kuitenkin ystävällisiä ja kohteliaita, Jenni sanoo.

Hiljattain Jenni joutui sanallisen hyökkäyksen kohteeksi  Lempäälän keskustassa, keskellä kirkasta päivää. Suomalainen mies alkoi huutaa hänelle väittäen, että kaikki muslimit tappavat viattomia naisia ja lapsia päästäkseen paratiisiin. Tapahtumasta pelästyneenä Jenni päätti ottaa yhteyttä paikallislehteen ja kertoa tarinansa.

–Ihmiset kun eivät tiedä oikeasta islamista juuri mitään.

Kääntyminen

Vuosi sitten Jenni luki Suomessa nykyään asuvan irakilaisen muslimin elämänkerran. Kirja järkytti häntä syvästi, ja sai hänet kiinnostumaan sekä miehen toipumisesta ja nykyisestä tilanteesta että islaminuskosta.

–Etsin miehen yhteystiedot ja tutustuin häneen internetin kautta. Kyselin paljon ja sain kuulla oikeasta islaminuskosta, joka eroaa median välittämästä kuvasta täysin.

Jenni sai mieheltä Koraanin ja paljon muuta kirjallisuutta, jonka avulla hän syvensi tietämystään. Kaksi viikkoa hän luki ja pohti asioita.

– Olen aina ollut uskonnollinen ihminen ja enemmän kuin pelkkä tapakristitty, mutta kristinuskossa oli kuitenkin jotakin, mitä en koskaan voinut ymmärtää. Koraanista löysin vastauksia kysymyksiini ja sitten Allah kosketti minua sydämestä. Lausuin ääneen shahadan eli uskontunnustuksen, Jenni kertoo.

Läheiset

– Kerroin kääntymisestäni ihmisille hyvin varovasti, sillä heidän suhtautumisensa pelotti minua. Läheisimmät ystäväni suhtautuivat onneksi asiaan positiivisesti, mutta muutama kristitty ystäväni tuomitsi minut täysin, Jenni kertoo.

Hänen omien vanhempiensa oli hyvin vaikea hyväksyä tilannetta. He moittivat tytärtään, suhtautuivat tämän uuteen uskoon epäluuloisesti ja käskivät tämän jättää islamin. Myös Jennin tyttären oli vaikea suhtautua äitiinsä tämän alettua käyttää huivia julkisesti.

–Tyttäreni ei suostunut aluksi kävelemään kanssani kadulla, häntä hävetti huivipäinen äitinsä. Mutta pikku hiljaa hän tottui ajatukseen ja hyväksyi kääntymiseni. Toisin on vanhempieni kanssa. Vaikka he hyväksyvät minut tyttärenään, he eivät vieläkään täysin hyväksy valintaani.

Uskonto

Islam perustuu monilta osin samoille periaatteille kuin kristinusko. Molemmissa on jumala, joka loi maailman kuudessa päivässä. Molemmissa on taivas ja helvetti ja molemmissa Jeesus. Koraanissa Jeesuksen elämä kuvataan pääpiirteittäin samoin kuin Raamatussa. Sen mukaan Jeesus syntyy neitseellisesti, suorittaa ihmetekoja, saarnaa ja lopulta nostetaan taivaaseen, mutta häntä ei ristiinnaulita eikä hän ole jumalallinen.

– Koraanin mukaan Jeesus ei ole Jumalan poika tai Jumala, vaan profeetta niin kuin Muhammad. Siis vain ihminen. En koskaan voinut hyväksyä sitä, että kristinuskon Jeesus on myös jumala, Jenni sanoo.

Vuoden ajan Jenni on toteuttanut islamin viittä peruspilaria parhaansa mukaan. Shahadan eli uskontunnustus tarkoittaa islamin keskeisimmät uskonkappaleet sisältävää lausetta, jolla muslimi tunnustaa uskonsa. Salah tarkoittaa viittä päivittäistä rukousta ja zakat almuveroa, hyväntekeväisyysmaksua, jonka muslimit maksavat tulojensa mukaan. Hadzia eli pyhiinvaellusmatkaa Mekkaan hän ei ole voinut tehdä, eikä myöskään paastota Ramadanin aikana.

– Minulla on diabetes, eli terveydellisistä syistä en voi olla täysin syömättä.

Uuden uskonsa myötä Jenni on saavuttanut rauhan, joka täyttää hänet etenkin hänen rukoillessaan.

– Kääntyminen oli elämäni tärkein päätös, Jenni toteaa.

Arki

– Miehet eivät voi pakottaa naista pukeutumaan huiviin, mutta Koraanin mukaan naisten kuuluu peittää itsensä, sillä me emme ole seksiobjekteja. Peittämisellä osoitamme kunnioitusta Allahia kohtaan. Oman aviomiehen, isän ja veljen läsnä ollessa voi tietenkin olla ilman huivia, Jenni kertoo.

Muslimin arki poikkeaa kristityn elämästä jonkin verran. Jenni ei käytä sianlihaa, alkoholia tai tupakkaa. Hänen kenkänsä eivät kopise, kasvoilla ei ole meikkiä eikä hän tapaa vastakkaista sukupuolta yksin. Yhteisöllisyys on noussut tärkeäksi tekijäksi.

– Olen saanut uusia, ihania ihmissuhteita. Olen oppinut, että muslimeille perhe on yhteiskunnan tukipilari. Naisten alisteinen aseman monessa muslimimaassa johtuu vanhoista heimoperinteistä ja kulttuurista, ei islaminuskosta. Mies ja nainen ovat Allahin edessä samanarvoisia, sekä myös kaikki ihmiset rotuun, sukupuoleen, ammattiin tai ikään katsomatta.

Rukoukset ovat iso osa Jennin arkea. Muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä määräaikaan. Rukoileminen on mahdollista joko yksityisesti tai moskeijassa. Dua-rukoukset ovat myös suositeltavia. Niissä voi pyytää esimerkiksi terveyttä sairaalle ihmiselle, iloa surun keskelle tai apua taloudellisissa vaikeuksissa olevalle. Hyväntekeväisyys ja hyvät teot ovat tärkeässä asemassa islamissa.

– Olen saanut kokea Allahin suurta rakkautta elämässäni, sanoo Jenni.

Ääriryhmät

Jenni on huolissaan siitä, että median luoma kuva islamista painottuu ääriryhmien tekemiin terrori-iskuihin. Esimerkiksi Taliban ja Al-Qaida ovat paistatelleet otsikoissa jo pitkään tavallisten muslimien jäädessä ryhmien varjoon. Afganistanissa hallinnut Taliban määräsi naisille burkat ja kielsi muun muassa elokuvat, valokuvat, naisten opiskelun ja työnteon. Al-Qaidaa pidetään vastuullisena syyskuun 11. päivän iskuihin World Trade Centerin kaksoistorneihin.

– Nämä ääriryhmät väittävät toimivansa Allahin nimissä, mutta todellisuudessa muslimit eivät saa käydä hyökkäyssotaa. Muslimi ei voi olla terroristi eikä terroristi voi olla muslimi, sillä islam ei hyväksy terrorismia, Jenni sanoo.

– Oikea muslimi haluaa rauhaa ja Allahin rakkautta ihmisille.

Silja Kiehelä

Kommentit (15)

 1. Jani Inha

  Tuo vetää hiljaiseksi… Oma asiansa että haluaa hunnulla peittää itsensä mutta miksi pitää valittaa että ihmiset katsovat pahasti. Voin kertoa että se ei ole pahasti katsomista, se näyttää vain vähän oudolta näillä leveysasteilla. Jos menen kommandopipo päässä kauppaan ostoksille niin voi olla kohtuullisen varmaa että joku mummeli katsoo hieman pitkään. Ja kuka hymyilee ja virnuilee muillekkaan asioidessaan jossain…

 2. Ville Leskinen

  ”Muslimi ei voi olla terroristi eikä terroristi voi olla muslimi, sillä islam ei hyväksy terrorismia. Oikea muslimi haluaa rauhaa ja Allahin rakkautta ihmisille.”

  Olisi hauska nähdä kun vuoden islamia harjoittanut länsimaalainen nainen menee kertomaan islamisteille etteivät he ole ”oikeita muslimeita” tai muslimeita ollenkaan.

 3. Abdullah Rintala

  En tiedä kuka tämä ”Jenni” on, mutta totuus on se, että muslimi voi olla ”terroristi”, sillä terrorismin käyttäminen tai käyttämättä jättäminen ei ole muslimiutta määrittävä tekijä.

   • Jani Inha

    Jos haluat olla noin kollektiivinen niin haluan kysyä, miksi leikkaatte vihollisenne pään irti, onko se joku voitonmerkki muslimeilla? Miksi tapatte lapsetkin Jihad sodassa jos he kuuluvat väärään uskontoryhmään? Koraanissa sanotaan että paiskaa vääräuskoisen lapsen pää rikki maahan…

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.