Olisipa mukavaa, jos postissa tulisi muutakin kuin laskuja ja mainoksia. Vaikka postikortti.

Maailma saapuu postilaatikkoon

postcrossing_2Postcrossaajat ovat lähettäneet maailmalle yli 24 miljoonaa postikorttia. Korttien lähettämisessä ei sinänsä ole mitään kummaa, mutta jutun juju piileekin siinä, että sekä lähettäjä ja vastaanottaja ovat toisilleen tuntemattomia. Lähetettyäsi Postcrossingin kautta postikortin, saat kortin takaisin sattumanvaraisesti valitulta postcrossaajalta jostain päin maailmaa.

Soila Simola on ollut postcrossaaja nelisen vuotta. Hän on lähettänyt 400  postikorttia ja saanut niitä suunnilleen saman verran. Eksoottisimman kortin hän on saanut Macaosta. Yleisimmin kortteja tulee Saksasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta.

– Kiina ja Venäjä ovat tällä hetkellä nopeiten kasvavat Postcrossing-maat. Harmi vain, että näiden maiden postit ovat varsin epäluotettavia. Kortin perille meneminen saattaa kestää jopa 30-40 päivää. Esimerkiksi kiinalaiset postinkantajat eivät aina ymmärrä länsimaista kirjoitusta.

Monet postcrossaajat keräilevät kortteja tai postimerkkejä, tai he ovat muuten vain mieltyneitä tiettyihin teemoihin saamissaan korteissa. Simolaa korteissa kiehtoo  kuvapuolen sijaan eniten se, mitä korttiin on kirjoitettu.

– Ihmiset kertovat kotikaupungistaan, harrastuksistaan ja itsestään. Toisinaan kortissa lukee vain ”Happy Postcrossing”, mikä johtuu usein kielitaidon puutteesta, hän kertoo.

Postcrossing vaatii hieman kielitaitoa, koska sivusto on englanninkielinen. Kortit myös useimmiten kirjoitetaan englanniksi. Pääasiatietysti on, että vastaanottaja ymmärtää mitä kortissa lukee.

Kortteja kiloillapostcrossing_1

Jos virallisten postikorttien lähettäminen ei tunnu riittävän, löytyy sivustolta myös aktiivinen keskustelufoorumi. Postcrossaajat ovat keksineet mitä moninaisimpia tapoja vaihtaa kortteja ja samalla tutustua toisiinsa.

– Olen osallistunut esimeksiksi kortteja kiloilla -projektiin. Kun pudottaa kaksi kiloa, saa muilta projektiin osallistujilta kortin.

Erilaisia postcrossaajien tapaamisia, eli miittejä järjestetään niin Suomessa kuin ulkomailla. Simola kertoo, että ulkomalaiset vieraat käytetään Tampereella postikorttiostoksilla ainakin muumi- ja kivimuseossa, elokuva-aitassa ja eräässä kaupassa, joka on kuulemma postikortteilijan taivas. Siellä myydään kortteja hyvin edullisesti. Postcrossaajan löytää siis kaupoissa yleensä postikorttihyllyn luota.

– Ulkomaalaiset ovat hämmentyneitä suomalaisista korteista. Meillä on niin hienoja kortteja. Usein pyydetään lähettämään muumikortteja, Kaj Stenvallin ankkakortteja ja Inge Löökin kortteja. Itse tykkään, jos vastaanottajalla on tarkat toiveet, jolloin on helppo valita mieluisa kortti. 

Saadut korttinsa Simola ripustaa ensin seinälleen pieneksi näyttelyksi. Sen jälkeen osa korteista on laatikoissa järjesteltynä, osa ei. Hienoimmat kortit löytävät tulevaisuudessa tiensä vielä suunnitelmissa olevaan korttitauluun. 

 

Miten Postcrossing toimii?

 

  • Rekisteröidy postcrossing.com -sivustolle ja valitse ”Send a postcard”. Sähköpostiisi tupsahtaa sattumanvaraisen postcrossaajan osoite.
  • Lähetä osoitteeseen  postikortti. Korttiin tulee kirjoittaa ID-tunnus, jolla sen voi rekisteröidä.
  • Odota, että sinulle lähetetään postikortti.
  • Kun postikortti saapuu, rekisteröi se nettisivustolle ID-tunnuksen avulla.
  • Yhdellä kertaa voi lähettää enintään viisi postikorttia. Kun lähettämäsi postikortti rekisteröidään, voit pyytää sivustolta uuden osoitteen.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?