Vesilahden maisemat maalattiin kankaalle

Joona Kytökari Kuljusta maalasi Vesilahden maisemat tauluksi, jonka hän lahjoittaa isoäidilleen syntymäpäivälahjaksi.

Joona Kytökari Kuljusta maalasi Vesilahden maisemat tauluksi, jonka hän lahjoittaa isoäidilleen syntymäpäivälahjaksi.

Vesilahden kauneimmilla paikoilla saattoi jokin aika sitten nähdä maisemamaalareita työssään. Taidemaalari Viljami Heinosen kotipaikkakunnalla järjestetty maalauskurssi keräsi pienen, mutta innokkaan joukon hänen ja taidemaalari Petri Rummukaisen oppiin.

Sekä Rummukainen että Heinonen toimivat opettajina Kankaanpään taidekoulussa. Rummukainen on järjestänyt maisemamaalauskursseja myös muun muassa Kolilla, Kreikassa ja Englannissa. Yhteisiä kursseja he ovat aiemmin pitäneet Kangasalla.

Muuttuva maisema valoineen ja väreineen on jo sinällään vaikea maalauskohde, mutta myös arvaamaton Suomen kesä asetti maalareille omat ongelmansa.

– Olemme olleet vähän säitten armoilla, mutta selvinneet siitä huolimatta. Sateella maalasimme esimerkiksi venevajassa katoksen alla ja laiturilla aurinkovarjon alla, Heinonen kertoo.

Kurssilla on oppilaita laajalla ikähaitarilla, aina ysiluokkalaisesta eläkeläiseen. Lempääläläinen neljätoistavuotias Joona Kytökari on harrastanut maalaamista kolmisen vuotta, mutta maisemamaalaus oli hänelle uutta.

– Maisemamaalauksessa kaikki on vaikeaa, mutta olen omasta mielestäni edistynyt kurssilla. Opettajilta saatua apua on vaikea selittää, se olisi helpompaa näyttää. Olen maalannut neljä taulua, joista kaksi jää Pizzeria Makasiinissa pidettävään näyttelyyn. Yhden tauluista saa isoäiti syntymäpäivälahjaksi, kertoo Kytökari.

Heinonen kertoo, että he ovat käyneet pääosin läpi perusasioita, valoja ja värejä, muuttuva sään mukaan maalaamista ja värien sekoittelua. Maalattu on pellonreunoilla, uimarannalla ja mökkimaisemissa.

Maisemamaalaus oli Joona Kytökarille uusi tuttavuus, mutta hän aikoo jatkaa sitä myös tulevaisuudessa.

Maisemamaalaus oli Joona Kytökarille uusi tuttavuus, mutta hän aikoo jatkaa sitä myös tulevaisuudessa.

Vesa Mäki herätteli kurssilla vanhaa harrastustaan. Maalaus jäi aikoinaan muiden puuhien jalkoihin, mutta nähtyään ilmoituksen maalauskurssista, tuntui aika oikealta maalaustarvikkeiden esille  kaivamiseen. Mäen teoksia pääsee jatkossa ihailemaan hotelli helpotuksessa, sillä maisemataulut ripustetaan näytille hänen omaan puuceehensä.

Koristemaaukseen aiemmin keskittynyt Asta Salmi kehui Heinosen ja Rummukaisen opetusta kannustavaksi ja asiantuntevaksi.

– Opettajat kannustavat rohkeuteen. On haasteellista, kun maisema edessä on kaunis kuin valokuva ja sitten yrittää itse maalata sitä. Mielenkiintoista ja jännittävää on nähdä, mitä siveltimestä tulee.

Kurssin tukikohtana toimi Pizzeria Makasiini, jossa kurssilaisten töitä on nähtävillä pienimuotoisessa näyttelyssä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?