Mäyriänrannalla havaittu hieman sinilevää

Pyhäjärven Mäyriänrannalla on havaittu hieman sinilevää, selviää valtakunnallisen leväseurannan verkkosivuilta. Muualla Lempäälässä tai Vesilahdessa ei ole havaittu sinilevää ely-keskuksen viimeisimmän seurantatiedotteen mukaan.

Levätilanne on vuodenaikaan nähden vähäinen Pirkanmaalla. Viime viikolla maakunnan havaintopaikoista ainoastaan neljällä havaittiin vähän sinilevää. Hieman sinilevää on ollut nähtävissä Houhajärvellä, Rutajärvellä Kauniston rannassa, Tottijärvellä ja Vanajavedellä Sääksmäen sillan luona.

Seurantapaikkojen ulkopuolisia havaintoja pienistä sinilevämääristä on ilmoitettu Kangasalta Längelmäveden Heposelältä sekä Vesijärveltä Huutijärven ja Havisevan uimarannoilta.

Viime vuonna vastaavaana ajankohtana Pirkanmaalla levää oli havaittu kahdellatoista seurantapaikalla. Tuolloin Lempäälässä sinilevää havaittiin Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa. Myös Vesilahden kirkonkylän rannassa oli tuolloin sinilevää.

Oireet ovat flunssan kaltaisia

Jos vedessä on vain vähän sinilevää, siinä voi vielä uida, mutta herkkäihoisille sekin voi aiheuttaa ihon ärsytystä. Veden nielemistä ja käyttöä tiski- pesu- ja löylyvetenä on vältettävä aina, kun vedessä on havaittu sinilevää, eikä pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä pidä päästää silloin rantaan. Koirat voivat saada vaarallisen annoksen sinilevää jo nuolemalla turkkiaan uinnin jälkeen.

Sinileväpitoisessa vedessä uimisesta voi aiheutua ihon, huulten ja silmien ärsytystä. Oireisiin auttaa ihon ja silmien huuhteleminen puhtaalla vedellä.

Nieltynä ja hengitettynä sinilevämyrkyt voivat aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita: nuhaa, päänsärkyä, yskää ja kuumetta sekä pahoinvointia ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin päästä altistuksesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?