Lidlin onnettomuus johtui rakennusvirheestä

Lempäälän Lidlin lasiseinä kaatui ukkosmyräkässä.

Lempäälän Lidlin lasiseinä kaatui ukkosmyräkässä.

Lempäälän Lidl-myymälässä tapahtuneen onnettomuuden syyksi on varmistumassa rakennusvirhe. Kovassa tuulessa kiinnikkeistään irronnut lasiseinä oli kiinnitetty paikalleen puutteellisesti ja rakennussuunnitelmien vastaisesti.

Lidl on saanut asiasta alustavan, suullisen lausunnon sekä omalta, ulkopuoliselta rakennetarkastajaltaan että kunnan rakennustarkastajalta. Lausunnot ovat yhteneväisiä.

– Rakennepiirustuksissa seinä on suunniteltu kiinnitettäväksi alaosasta pihakivetyksen alla olevaan betonilaattaan. Toteutus ei vastaa rakennussuunnitelmaa, vaan alaosa on kiinnitetty pihakivetykseen. Myös yläosan kiinnitys on toteutettu puutteellisesti. Aiomme luonnollisesti selvittää asiaa kyseisen myymälän rakentaneen rakennusyhtiön kanssa, Lidlin myyntijohtaja Virpi Kaikkonen kertoo.

Suomen Lidl-myymälät ovat suomalaisten rakennusyhtiöiden rakentamia ja ne on hyväksytty suomalaisten rakennusvaatimusten mukaisesti. Lempäälän-myymälä on myös asianmukaisesti tarkastettu ja hyväksytty, mutta rakennusvirhettä ei ole tarkastuksissa havaittu, koska kiinnikkeet ovat osin rakenteiden sisällä.

Lidl tutkii varotoimenpiteenä kaikki vastaavanlaiset seinärakennelmat varmistaakseen, että ne on toteutettu rakennussuunnitelmien mukaisesti. Tarkastus kattaa 93 Lidl-myymälää eri puolilla Suomea. Tarkastuksia Lidlille tekevät ulkopuoliset rakenneasiantuntijat.

– Käsityksemme mukaan Lempäälässä on kyse yksittäistapauksesta, joka johtuu hyvän rakennustavan vastaisesta toteutuksesta, toteaa Kaikkonen.

Miehelle vakavia vammoja

Pirkanmaalainen 75-vuotias mies jäi kaatuneen seinän alle ja loukkaantui vakavasti. Onnettomuus tapahtui torstaina 31. heinäkuuta noin kello 13 aikaan.

Mies sai vakavia vammoja muun muassa alaraajoihinsa.  Hänet vietiin ambulanssilla hoitoon jalassa olevan avomurtuman vuoksi ja tarkempia tutkimuksia varten.

Kaatunut seinä on myymälätilan ulkopuolella olevan ostoskärrytilan suojaseinä. Seinä on lasi-alumiinielementti, joka on noin kymmenen metriä pitkä ja kolme metriä korkea.

Tapahtuma-aikaan Lempäälässä oli voimakas ukkosmyrsky. Poliisin mukaan seinä kaatui todennäköisesti rajun tuulenpuuskan voimasta. Poliisi tutkii asiaa ja selvittää muun muassa seinän rakennetta ja rakennustapaa.

– Olemme valtavan pahoillamme siitä, että asiakkaallemme on kiinteistössämme tapahtunut tällainen onnettomuus. Olimme uhriin yhteydessä ja saamamme tiedon mukaan hän on hyvässä hoidossa ja toipumassa hyvin, Lidlin aluejohtaja Jussi Nummelin kertoo.

 

Lempäälän Lidlin lasiseinä kaatui ukkosmyräkässä.

Lempäälän Lidlin lasiseinä kaatui ukkosmyräkässä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?