Eetulle hopeaa Kalevan kisoista, Heinille pistesija

Heini Järventausta kuva: Anssi Mäkinen

Heini Järventausta
kuva: Anssi Mäkinen

Yleisurheilun Kalevan kisat käytiin Savon sydämessä Kuopion Väinölänniemen kauniilla stadionilla. Panoksena eri lajien urheilijoilla olivat SM-mitaleiden ohella kisaliput EM-kisoihin Sveitsiin. Lempäälän ja Vesilahden suunnalta on perinteiseen tapaan ollut piskuinen, mutta iskukykyinen sakki mukana. Tänä vuonna se oli neljän urheilijan kokoinen. Parasta jälkeä teki turkulaistunut ex-nurmelainen Eetu Viitala, joka uusi viime vuoden hopeasijansa 400 metrillä ja nappasi kirsikkana kakun päälle yllätysnelossijan 400 metrin aidatulta matkalta.

– Hopeapalli on jo vähän turhan tuttu, mutta jossiteltavaa ei jäänyt. Jo verryttelyssä oli täydellinen olo, joka poiki hyvän juoksun. Myös vauhdinjako oli onnistunut, kertoi Eetu Viitala tuntemuksiaan.

Parisen vuotta sitten Lempäälän Kisan värit Turun Urheiluliittoon vaihtanut Viitala teki ennätyksensä 48,06. Kultaan eroa jäi niukat, mutta pikajuoksussa selkeät, 21 sadasosaa. Pitkiin aitoihin Viitala starttasi vailla menestyspaineita, mutta kun kuntoa piisaa, sujui sekin matka hienosti. Alkueristä helpolla juoksulla Viitala eteni finaaliin, jossa kovassa otatuksessa tuli nelossija uudella uljaalla ennätysajalla 51,70. Mitaliin jäi täpärät kahdeksan sadasosaa matkaan. Muutama tunti kilpailun jälkeen pahin pettymys niukasta mitalin menetyksestä oli Viitalan leirissä jo huuhtoutunut ja kisaviikonlopun yleisarvosana oli kirkas kiitettävä. Eetun syksyyn mahtuvat muun muassa 22-vuotisten SM-kisat sekä Helsingissä elokuun lopulla käytävä Suomi – Ruotsi-maaottelu.

Lempäälän Kisaa edustava 20-vuotias kiekonheittäjä Heini Järventausta on heittänyt tasaisen kauden, joka huipentui Kuopiossa ensimmäistä kertaa yli 50 metrin kaareen, kun kilon painavalimppu lensi karsinnassa 50,76 metrin päähän häkistä. Finaalikin sujui hyvin, tuloksena oli kuudes sija tuloksella 49,13.

– Sijoitus oli suunnilleen se, mikä saavutettavissa oli. Ehkä nappiheitolla yhden sijan olisin voinut petrata, maisteli Järventausta pistesijaansa.

– 50 metrin raja ei itselleni ollut mikään sen kummempi mörkö, tiesin että se ylittyy jossain vaiheessa kesää. Ennätysheitto karsinnoissa ei suinkaan ollut mikään nappisuoritus, siitä löytyi videota katsellessa yhtä sun toista parannettavaa, Heini jatkoi.

Järventaustan kausi jatkuu niin ikään oman ikäluokkansa SM-mittelöillä, myös Tampereen eliittikisoissa tulevana viikonloppuna on halua lingota kiekkoa kenties uusille ennätyslukemille. Vesilahtelaisjuurinen seiväsmies Jere Bergius on kokenut tällä kaudelle urheilijan elämän nurjuuden. Moninkertainen SM-mitalisti ja useiden arvokisojen kävijä on kärsinyt loukkaantumisista sekä pisteenä iin päällä kiusallisen sitkeästä mykoplasmasta. Treeniä on tullut ennätysvähän ja se on näkynyt vaatimattomassa tulostasossa. Kuopiossa onnistuneita hyppyjä ei nähty, vaan Jere jäi vaille tulosta. Seiväskulta vietiin ale-tuloksella 520.

Vilma Koskinen on useamman vaisun vuoden jälkeen ollut korkeuspaikalla nousukuntoinen. Piirin mestaruuskisoissa ylittyi hyvä tulos 174, mutta Kuopiossa ei LeKin hyppääjän tekniikka pysynyt koossa. Kohtalona oli karsiutua finaalista vaatimattomalla tuloksella 165. Markus Kyrölällä oli osanotto-oikeus 20 kilometrin kävelyyn, mutta urheilija ja valmentajansa Veli- Matti Ranta päättivät jättää raskaan kisan väliin ja keskittyä syksyn koitoksiin. Kyrölä kävelee ennätysmielessään nuorten SM-kisoissa kympin. Riippuen kyseisen kisan tuloksesta, loppusyksyn kisaohjelma muokkaantuu sen perusteella. Ainakin Huittisissa odottaa syyskuun lopulla testinä 20 kilometrin kilpailu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?