Liityntäpysäköintiä kehitetään Pirkanmaalla

Kohteet on jaettu kolmeen erilaiseen aluetyyppiin riippuen niiden roolista liikennejärjestelmässä. Vaikka tavoitevuosi 2040 onkin kaukana, voidaan kohteita alkaa toteuttamaan heti.

Kohteet on jaettu kolmeen erilaiseen aluetyyppiin riippuen niiden roolista liikennejärjestelmässä. Vaikka tavoitevuosi 2040 onkin kaukana, voidaan kohteita alkaa toteuttamaan heti.

Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan ELY-keskuksen, Liikenneviraston sekä kunnat ovat laatineet selvityksen liityntäpysäköinnin ja joukkoliikenteen vaihtopaikkojen kehittämisestä Pirkanmaalla. Liityntäpysäköinnillä tarkoitetaan henkilöauton tai polkupyörän pysäköimistä joukkoliikenneaseman tai -pysäkin yhteyteen järjestetylle pysäköintipaikalle, jonka jälkeen pysäköijä siirtyy joukkoliikenteen matkustajaksi.

Selvityksessä on kartoitettu maakunnallisesti merkittävät joukkoliikenteen solmupisteitä ja sen tavoitteena on joukkoliikenteen käytön lisääminen sujuvia matkaketjuja kehittämällä.

Selvityksen tuloksena on tehty ehdotus liityntäpysäköintialueiden ja merkittävien joukkoliikenteen vaihtopaikkojen tavoitetilasta vuosille 2020 ja 2040. Tavoitetilanteessa 2040 Pirkanmaalla  tulee olemaan noin sata liityntäpysäköintialuetta, joissa on yhteensä noin 4 000 liityntäpysäköintipaikkaa.

Lempäälän suunnasta kulkeville erityisesti Lempäälän keskustan rautatieasema tarjoaa korkeatasoisen ja hyvän vaihto- ja liityntäyhteyden niin Tampereelle kuin myös etelään. Valtatie 3:n joukkoliikenteeseen liittyminen onnistuu Sääksjärvellä, Marjamäessä ja Vaihmalan eritasoliittymässä.

Lähijunaliikenteen kehityksestä riippuen mahdollisia liityntäpaikkoja junaan ovat Sääksjärven, Kuljun ja Hakkarin asemat tai seisakkeet. Potentiaalia nähdään ensisijaisesti Sääksjärven asemalla, joka voisi toimia myös hyvänä vaihtopaikkana Lempäälän keskustan ohella.

Vesilahdelta kulkeville liityntäpaikkoja tarjotaan seututien 301 varrella Vesilahden keskustan tienhaarassa, mutta Lempäälän rautatieasema palvelee myös vesilahtelaisia kulkijoita.

Asukkaat voivat kertoa mielipiteensä ja käydä antamassa vinkkejä liityntäpysäköintipaikkojen jatkosuunnitteluun Pirkanmaan liiton karttapalvelussa osoitteessa http://kartta.pirkanmaa.fi/
Kommentteja voi antaa elokuun loppuun asti.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?